Vágólapra másolva!
A Magyar Kajak-Kenu Szövetség április 1-jén az elmúlt tíz évben kialakult gyakorlat szerint a dunavarsányi edzőtáborban szúrópróbaszerű doppingvizsgálatot kért a kajak-kenu válogatottnál. Az Országos Sportegészségügyi Intézet a napokban értesítette a szövetséget, hogy Hegedűs Róbert doppingtesztjének A próbája pozitív lett.

"Miután - beleértve a szintén próbaszerű nemzetközi vizsgálatokat - ez ideig sem másnál, sem a versenyzőnél ilyen eset nem történt, a szövetség tiszteletben tartva az ártatlanság vélelmét, a versenyző által kezdeményezett B próba eredményének megismeréséig fegyelmi eljárás elrendelését nem kezdeményezi" - tartalmazza a Magyar Kajak-Kenu Szövetség [origo]-hoz eljuttatott közleménye. "A versenyzők támogatásával a szövetség a nemzetközi sportéletben is évek óta küzd a sportág tisztaságáért, ennek szellemében nehéz feltételezni bármelyik versenyzőnkről, hogy a folyamatos ellenőrzés mellett tiltott szerhez folyamodna."

Hegedűs Róbert írásban így reagált a felmerült doppinggyanúra: "A napokban értesített a Magyar Kajak-Kenu Szövetség hivatalosan arról, hogy a dunavarsányi edzőtáborban végzett szúrópróbaszerű doppingvizsgálat nálam pozitív A tesztet eredményezett. Tekintettel arra, hogy hosszú évek óta élsportoló vagyok, mely időszak alatt számtalan doppingvizsgálaton estem át - melyek minden esetben negatív eredménnyel zárultak -, a vizsgálat eredményéről megdöbbenve értesültem."

A világ- és Európa-bajnok kajakos leszögezte: mivel semmilyen tiltott szert soha nem használt, kérte a B minta elemzését is, melynek eredménye ismeretében ügyvédjével a szükséges jogi lépéseket is meg fogja tenni.

"Tizenhárom éve ismerem Hegedűs Robit. Ő az egyik legkorrektebb versenyző. Remélem, ha szükséges lesz, sikerül bizonyítania ártatlanságát" - osztotta meg véleményét a távirati irodával Angyal Zoltán szövetségi kapitány.

Mivel fegyelmi eljárás Hegedűssel szemben egyelőre nem indult, részt vehetne a pénteken kezdődő szegedi MOL Világkupa-versenyen, a magyar csapat első számú irányítójával azonban abban állapodtak meg, hogy kihagyja a viadalt. Ennek megfelelően módosul a k-4 1000-en, 500-on és 200-on, valamint a k-2 500-on indulók névsora.