Vágólapra másolva!
Óriási érdeklődés előzi meg a jövő hétfőn kezdődő s vasárnapig zajló párizsi asztalitenisz-világbajnokságot. Lehet, hogy a több mint 10 ezer fős befogadóképességű Bercy sportcsarnokban minden nap telt ház lesz, ugyanis a 80 ezer belépőjegyből 72 ezer már elővételben elkelt. A vb-n az érmek mellett olimpiai kvótákat is osztanak, amelyre Tóth Krisztina jó eséllyel pályázik, s Bátorfi Csilla helyzete is reményt keltő.

Történelminek nevezhető világbajnokság előtt áll az asztalitenisz sport. A hétfőn kezdődő párizsi világbajnokság lesz ugyanis az első olyan vb, amelyen nem kényszerből rendeznek csupán egyéni számokat. A Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) korábbi döntése alapján ugyanis 2003-tól az eddigi kétévenkénti "monstre" eseményt felváltja az évenkénti világbajnokság oly módon, hogy a páratlan években egyéni, a páros években csapat vb-t rendeznek. (Igaz, hogy 1999-ben Eindhoven már rendezett egyéni vb-t, de annak oka a teljes vb belgrádi törlése volt.)

A párizsi világeseményre rekordszámú nevezés érkezett, a szervezők 116 ország 710 versenyzőjét regisztrálták. A férfi egyesben 416, a női egyesben 294 név kerül a sorsolási asztalra. A nézők érdeklődése is óriási; a hírek szerint a 80 ezer belépőjegyből 72 ezer már elővételben elkelt. A nemzetközi szövetség az atípusos tüdőgyulladás-járvány ellenére sem változtatott a világbajnokság programján, viszont a francia egészségügyi minisztériummal közösen intézkedési tervet dolgozott ki az ellenőrzésre.

A vb-n magyar részről ugyanaz az 5-5 férfi és női játékos vesz részt, akik április elején az olaszországi Európa-bajnokságon szerepeltek. Nők: Bátorfi Csilla, Fazekas Mária, Molnár Zita, Póta Georgina, Tóth Krisztina; férfiak: Demeter Lehel, Fazekas Péter, Lindner Ádám, Marsi Márton, Pázsy Ferenc. A páros számokban - akárcsak az olimpián - csak azonos országbeliek alkothatják a párokat. A magyar duók összetétele, női páros: Bátorfi-Tóth, Fazekas M.-Molnár; férfi páros: Pázsy-Lindner, Marsi-Fazekas P.; vegyes páros: Pázsy-Molnár, Demeter-Tóth, Lindner-Póta, Fazekas P.-Fazekas M.