Vágólapra másolva!
Hétfőn három súlycsoport negyeddöntőivel (54, 66 és 80 kg) és az 50, 52 és 60  kg  nyolcaddöntőivel folytatódtak a pécsi Lauber Dezső sportcsarnokban a női ökölvívók második Európa-bajnokságának a küzdelmei. Az öt szorítóba lépett magyar ökölvívó közül Csejtei Csilla (66 kg) fölényes teljesítménnyel nyert, és ötödikként szerzett érmet a magyarok közül, Pezdány Edina pedig a nyolc közé jutott. 

A 19 éves Demeter Zsuzsa hétfőn érettségizett volna matekból a debreceni Irinyi János Gimnáziumban, ha nem Pécsett "verekszik". Meglehet, jobban is járt volna, mert a szorítóban nem sok szerencséje volt: az indiai származású skandináv simán legyőzte őt.

54 kg-ban Vlajk Alexandra élete első nyertes meccsével (!) vasárnap már bejutott a legjobb nyolc közé, ott azonban a csinos és erős norvég Jensen megálljt parancsolt a meglehetősen képzetlen, a sportág alapelemeivel még csak ismerkedő, 23 éves magyar lánynak: a harmadik menetben kiütötte a sérült Tápai Ágnes helyére beugró Vlajkot.

66 kilóban Csejtei Csilla, a szombathelyiek kitűnősége megilletődötten kezdett izraeli ellenfelével szemben, de aztán nagyon belejött, s a második menet vége felé összejött neki a 25 pontnyi előny, s ekkor - a szabályok értelmében - leléptették ellenfelét. A 25 éves Csejtei éppen itt, Pécsett végezte el a Janus Pannonius egyetem közgazdasági szakát marketing tagozaton, és nemrégiben egy évet töltött Chicagóban nyelvtanulási és szakmai továbbképzési céllal.

Az esti programban Hárs Eszter (52 kg) és Pezdány Erika (60 kg) a legjobb nyolc közé jutásért bokszolt. Utóbbi sikerrel is járt, bejutott a negyeddöntőbe, ahol már éremért meccsel, sajnos a súlycsoport egyik nagy esélyese, az orosz Tatyjana Csalaja ellen.

A roppant csinos, de a sportággal alig több, mint fél éve foglalkozó Hárs Eszter, a Zuglói Box Club versenyzője, Badari Ferenc tanítványa várakozáson felül helyt állt a 2001-es Eb ezüstérmese, a férfias izomzatú német Dagmar Koch ellen. A végére azonban elfáradt a magyar lány, a hajrában be is kapott két-három hatalmas pofont, de dicséretes módon lábon kihúzta a háromszor két percet - s az adott helyzetben ez volt tőle a maximum.

Pezdány Edina, a hazaiak - tehát a Pécs-Szentlőrinc - üdvöskéje megilletődötten kezdett lengyel riválisával szemben, s két menet után veszni is látszott a meccs, 11:9-re Florek vezetett. Az utolsó két percben azonban a szíve vitte előre a 29 éves magyar sportolót, s a maga javára fordította a mérkőzést.

Eredmények:
50 kg, nyolcaddöntő: Shipra Nilsson (svéd) - Demeter Zsuzsanna p. gy. 25:11
52 kg, nyolcaddöntő: Hárs Eszter - Dagmar Koch (német) p.v. 15:23
54 kg, negyeddöntő: Kari Jensen (norvég) - Vlajk Alekszandra KO a 3. m-ben
60 kg, nyolcaddöntő: Pezdány Edina - Monika Florek (lengyel) p. gy. 18:14
66 kg, negyeddöntő: Csejtei Csilla - Natalja Osztrumov (izraeli) kipontozás (37:12) a 2. m-ben

Ch. Gáll András