Vágólapra másolva!
Vasárnap az 54 és az 57 kg-os súlycsoport nyolcaddöntőivel megkezdődött Pécsett a második nőiökölvívó Európa-bajnokság. A nyitányon két magyar hölgy lépett szorítóba, közülük Vlajk Alexandra pontozással győzött, s bejutott a legjobb nyolc közé, Szuknai Zsuzsanna (57 kg) viszont vitatható körülmények között vereséget szenvedett.

19 ország 124 versenyzője lép szorítóba a szombatig tartó kontinensbajnokságon, melyet vasárnap Emil Zsecsev, az EABA (Európai Amatőr Ökölvívú Szövetség) bolgár elnöke nyitott meg a pécsi Lauber Dezső sportcsarnokban, a MiZo-Pécsi VSK otthonában. (Egy hete ugyanitt ünnepelte ötezer diadalittas pécsi drukker Rátgéber László hölgygárdájának bajnoki diadalát.)

Az ökölvívó Eb első napján Vlajk Alexandra a harmadik párban lépett szorítóba élete - nem tévedés - negyedik hivatalos mérkőzésén. A 23 éves debreceni ökölvívó, a Picolo Kaszinó versenyzője nem küzdött lámpalázzal, s 16-11-es pontozással, meggyőző fölénnyel verte a rutinosabb szlovák - révkomáromi - Petra Jachmanovát. Vlajk a kérdésre, miszerint ilyen gyorsan el lehet-e sajátítani a boksz nemes tudományát, nevetve felelte: "Igen, ha megvan hozzá az ember tehetsége."

Egy súlycsoporttal feljebb nem volt szerencséje a Vlajknál jóval rutinosabb, Eb-ezüstérmes kecskeméti Szuknai Zsuzsannának - bár az ő veresége nem annyira a balszerencse, mint inkább pontozói mesterkedés következménye. A görög Maria Semertzoglut 27-22-re hozták ki a 28 éves, hatszoros magyar bajnoknő ellen, s hiába perlekedett Csötönyi Sándor a bírókkal, olyan még nem fordult elő az ökölvívás történetében, hogy kihirdetett eredményt megváltoztattak volna.

Ch. Gáll András