Vágólapra másolva!
Bár hazánkban hivatalosan - szervezett keretek között - csak hét éve létezik női ökölvívás, most mégis Pécs ad otthont a sportág harmadik Európa-bajnokságának. Vasárnap 18 órakor kezdődnek meg a küzdelmek a Lauber Dezső-sportcsarnokban, s a szombaton késő este tartott technikai értekezleten elhangzottak szerint 19 ország 118 amazonja lép a kötelek közé Baranya fővárosában - hacsak vasárnap be nem futnak a szintén várt szlovák, cseh és horvát versenyzők.

Magyarország mind a 13 súlycsoportban képviselteti magát, s a legnagyobb eséllyel két világbajnoknőnk, Pruzsinszky Ivett (70 kg) és Kovács Mária (86 kg) indul. Előbbi a kick-boxból átrándulva 2001-ben, az egyesült államokbeli Scrantonban nyert világbajnokságot - hogy utána több mint egy éves pihenőt tartson feltöltődés címszó alatt -, utóbbi pedig tavaly, Antalyában került a világ tetejére, egyet javítva előző évi, scrantoni helyezésén.

Érdekes módon magyar ökölvívónő Európa-bajnokságon még nem nyert, itt az alkalom, hogy Pécsett megtörjön a jég. A legutóbbi Eb-n, St. Amand les Eaux-ban Oroszország szerepelt a legeredményesebben, 6 arany- és 4 bronzérem volt a termése, hazánknak 2 ezüst- és 4 bronzérem jutott.

Vona József, a magyar válogatott vezetőedzője a 13 súlycsoportban az alábbi ökölvívónőket küldi szorítóba:

46 kg: Simon Nikolett
48 kg: Csík Mónika
50 kg: Demeter Zsuzsa
52 kg: Hárs Eszter
54 kg: Vlajk Alexandra
57 kg: Szuknai Zsuzsanna
60 kg: Pezdány Edina
63 kg: Szabó Teréz
66 kg: Csejtei Csilla
70 kg: Pruzsinszky Ivett
75 kg: Ducza Anita
80 kg: Kovács Viktória
86 kg: Kovács Mária

Ch. Gáll András