Vágólapra másolva!
Vasárnap kezdődik Hévízen az 53. férfi sakkbajnokság. Az önkormányzat dísztermében, minden idők egyik legerősebb viadalán négyen játszanak a bledi sakkolimpián ezüstérmet szerzett válogatottunkból, Lékó Péter és Polgár Judit marad csak távol a 13-as kategóriájú bajnokságtól. A címvédő Ruck Róbert, nagy érdeklődéssel várjuk a kilencszeres bajnok, a bajnokság doyenjének, Portisch Lajosnak a szereplését. A világranglista 25. helyezettje, Almási Zoltán az első számú esélyes.

A bajnokságot ismét körverseny formájában rendezik meg. Tavaly vegyes fogadtatása volt a kétcsoportos lebonyolításnak, majd a mini páros mérkőzéses rendszernek. Balatonlellén a csoportküzdelmek során a harminc játszmában mindössze kilenc dőlt el, a bajnoki cím sorsát is snelljátszmák döntötték el Ruck Róbert javára, aki a döntőben Ács Pétert győzte le a kapkodásban. A budapesti Tehetség és Kurázsi torna után érthető érdeklődéssel várjuk sakkozásunk legjobbjainak újabb vetélkedőjét.

Budapesten lehet a Kramnyik-Lékó vb-döntő/sport/sakk/20030409budapest.html

Az egyik legerősebb mezőnyű bajnokságon játszik sakkozásunk élő legendája, a kilencszeres bajnok, a Buenos Aires-i aranyérmes válogatottunk éltáblása, Portisch Lajos. A 66 éves nagymester mellett még Sax Gyula volt tagja az aranycsapatnak, a többiek már az új nemzedéket képviselik. A csapatbajnokságon második bajnoki címét megszerző Zalaegerszegi Csuti-SK csapatából újoncként, először szerepel hivatalosan nagymesterként Horváth Ádám. A mezőnyben Ács Péter junior világbajnok, Berkes Ferenc korcsoportos világbajnok, Horváth korcsoportos Európa-bajnok volt. A 13-as kategóriájú, 2661-es Élő-pontátlagú bajnokság díjalapja két millió forint, ezt a Magyar Sakkszövetség biztosította.

A bajnokság résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:
Almási Zoltán (Honvéd, 2676)
Ács Péter (Paksi Atomerőmű SE, 2600)
Portisch Lajos (Zalaegerszegi Csuti-SK, 2583)
Berkes Ferenc (Paksi Atomerőmű SE, 2578)
Ruck Róbert (Szombathelyi MÁV Haladás SE, 2569)
Gyimesi Zoltán (Miskolci SSC, 2567)
Varga Zoltán (Miskolci SSC, 2533)
Cao Sang (Honvéd, 2531)
Sax Gyula (Zalaegerszegi Csuti-SK, 2511)
Horváth Ádám (Zalaegerszegi Csuti-SK, 2503)

A bajnokság megnyitóját és sorsolását ma este tartják az önkormányzat dísztermében, az első fordulót hétfőn játsszák. Szombaton szabadnap lesz, bajnokot május 21-én avatnak. Hatórás a játékidő, negyven lépésre két-két órát kapnak a nagymesterek, majd egy-egy óra áll rendelkezésükre a játszma befejezésére.

Verőci Zsuzsa