Vágólapra másolva!
Kazincbarcikán szombaton rendezik meg a 4. BorsodChem Magyar Nagydíj súlyemelő Világkupa-versenyt, amely a nevezések alapján az idei szezon legerősebb Vk-viadala lesz. Az indulók között két olimpiai bajnokot köszönthetünk: a világ legerősebb emberének számító iráni Hosszein Rezazadehet, az ólomsúly világcsúcstartóját, valamint honfitársát, a 105 kg-os súlycsoport sydneyi győztesét, Hosszein Tavakolit.

Az április eleji helyzetképhez képest alaposan megváltozott az idei Magyar Nagydíj mezőnye, hiszen a bolgár Boevszki, aki a 2000-es olimpián megnyerte a férfi 69 kg-os súlycsoport küzdelmeit, lemondta a részvételt, s mint kedden kiderült, idén nem jön el a kínai Szong Csi-csüan (58 kg) sem, aki a tavalyi versenyen női szakításban világcsúcsot ért. Ám az előzetesen várthoz lépest mégis erősebb lett a mezőny, köszönhetően a sydneyi olimpia két iráni bajnokának: a +105 kg-ban győztes Hosszein Rezazadeh, valamint a 105 kg-ban aranyérmet szerzett Hosszein Tavakoli ugyanis mindenféle "rajtpénz" nélkül eljön Kazincbarcikára. Látogatásuknak minden bizonnyal érzelmi töltete is van, hiszen 2000-ben még teljesen ismeretlen versenyzőkként vettek részt az 1. BorsodChem-kupán, ahol vélhetően remekül érezték magukat, majd négy hónap múlva mindketten olimpiai bajnokok lettek.

A húsz ország indulói között meg kell még említeni két ötkarikás ezüstérmest: a görög Leonidasz Szabanisz (férfi 62 kg) és a lengyel Agata Wróbel (női +75 kg) egyaránt a dobogó második fokára állhatott Sydneyben. A női mezőnyben a görög Anasztaszia Tszakiri (63 kg) világ- és Európa-bajnok. A magyar színeket Tancsics László (56 kg), Vaspöri Gábor (94 kg), a sérülése miatt egy évet kihagyó s most visszatérő Stark Tibor (+105 kg), valamint Ráki Henrietta (58 kg), Krutzler Eszter (69 kg) és Dankó Ilona (75 kg) képviseli.

A Magyar Nagydíj lebonyolításában idén változás lesz, ezúttal nem súlycsoportonként, hanem az úgynevezett Sinclair-pontszámítás alapján rangsorolnak, ami reális képet ad a tényleges teljesítményekről, s azokat összehasonlíthatóvá teszi. A verseny pénzdíjas; a férfiaknál és a nőknél egyaránt az első hat helyezett mehet a kasszához: a győztes 3500 eurót vehet fel, a második helyezett 2500, a harmadik 1500, a negyedik 1000, az ötödik 750, a hatodik 500 euróval gazdagodik.

A kazincbarcikai Városi sportcsarnokban szombaton a nők versenye 10 órakor, a férfiaké 12 órakor kezdődik.

Fábik Tibor