Vágólapra másolva!
Negyedszer rendeztek az orosz exvilágbajnok, Anatolij Karpov tiszteletére Pojkovszkijban nagymesterversenyt. A szibériai "olajvárosban" a tíz résztvevős, 16-os kategóriájú tornán holtversenyben az orosz Peter Szvidler és a francia Joel Lautier végzett az élen, mindketten megőrizték veretlenségüket. A verseny 45 játszmája közül 21 végződött döntéssel, meglepetésre a korábban kétszer is győztes moldáviai Viorel Bologan szerényen szerepelt, s az örmények egyik legjobbja, Smbat Lputjan öt partit vesztett.

Az esztendő egyik rangos versenyén a bledi sakkolimpián aranyérmet szerzett orosz válogatottból Peter Szvidler és Szergej Rublevszkij is játszott. A francia sakkozás legjobbja, Joel Lautier is vállalta a megmérettetést a szibériai olajváros immár hagyományos tornáján, amelyet 2000-ben rendeztek meg először Anatolij Karpov tiszteletére. Két egymást követő évben a moldáviai Vioerel Bologan lett a tornagyőztes, tavaly Alekszander Oniscsuk végzett az élen.

Az oroszul kitűnően beszélő Joel Lautier jól tette, hogy bátran vállalkozott, hiszen magas Élő-pontszáma ellenére sem dúskál meghívásokban, különösen nem a rangosnak számító 16-os kategóriában. A negyedik fordulóig kellett várnia első győzelmére, a sereghajtó orosz Obodcsukot verte, majd szerzett két értékes skalpot is, az orosz Vadim Zvjagincev ellen világossal nyert, az Aeroflot nagyszabású nyílt verseny győztesét, Bologant sötéttel kényszeríttette feladásra. A sakk világában csak álompárként ismertük Joelt és a moldáviai Európa-bajnoknőt, Almira Szkripcsenkot. Házasságuk azonban zátonyra futott, a szakítás a francia nagymestert viselte meg jobban.

A moszkvai kieséses rendszerű világbajnokság elődöntőse, a későbbi világbajnoktól, az ukrán Ruszlan Ponomarjovtól vereséget szenvedett Peter Szvidler is már "kiéhezett" volt a sikerre. Az Aeroflot versenyen nem villogott, ő sem "válogathat" a meghívások között. Rublevszkij éppen Szvidlertől kapott ki, a sereghajtók ellen volt eredményes. Zvjagincev talán sohasem fogja megismételni a tavalyi esseni tornán nyújtott teljesítményét, amikor fél ponttal megelőzte Lékó Pétert, 7,5 pontot gyűjtött a kilenc játszmából. Nem sikerült Bologan főpróbája a dortmundi szuperverseny előtt, mínuszban maradt. Nagyon rossz formában játszott az örmény Lputjan, a rutinos nagymester öt vereséget is begyűjtött. Az orosz Obodcsuk tavaly kilenc partit vesztett, ezúttal az amerikai színekben szerepelt egykori ukrán Oniscsuk számításait keresztezte, megfosztotta veretlenségétől, s a győztes Szvidlertől is elrabolt fél pontot.

Az esztendő első négy hónapjában két szuperversenyt és négy rangos tornát rendeztek. A versenyek érdekessége, hogy csak Lékó Péter tudott első lenni vereséggel, első számú nagymesterünk Linaresben kettőt is vesztett, de négy győzelemmel mégis befutó lehetett. A többi tornán a győztesek veretlenek maradtak. A januári Corus szuperversenyen, Wijk aan Zee-ben, a 18-as kategóriájú viadalon a 91 partiból 42 végződött döntéssel, az első helyen végzett indiai exvilágbajnok Viswanathan Anandhozhoz hasonlóan a bravúros második helyet szerzett Polgár Judit is megőrizte veretlenségét.

Linaresben, az esztendő legrangosabb, 20-as kategóriájú versenyén az orosz világbajnok, Vlagyimir Kramnyik óvatosan játszott, a 42 játszmában 15 győzelem született. Reykjavikban a 15-ös kategóriájú tornán a spanyol Alekszej Shirovot ünnepelhették, öt győzelmet is aratott, bár néha nyakán volt a kés, a végelszámoláskor simán győzött, a 45 partiból 25 dőlt el. Dos Hermanas-ban 16-os kategóriájú volt a hagyományos verseny, orosz győzelem született, holtversenyben Rusztemov és Drejev osztozott a dicsőségen, 18 parti dőlt el. A budapesti 17-es kategóriájú, "Tehetség és Kurázsi" versenyen az angol Nigel Short megérdemelten lett első, kiegyensúlyozott, jó teljesítményt nyújtott, négy győzelemmel és öt döntetlennel érte el sikerét, 17 játszma végződött döntéssel. Pojkovszkijban Szvidler és Lautier sem ismerte meg a vesztés keserű érzését, 21 partiban arattak győzelmet a nagymesterek. Miért ennyire kevés az eldőlt játszma? A nagymesterek kerülik a kockázatvállalást?

A verseny végeredménye:
1-2. Peter Szvidler (orosz, 2713) és Joel Lautier (francia, 2666) 6 pont
3-4. Szergej Rublevszkij (orosz, 2670) és Vadim Zvjagincev (orosz, 2664) 5,5
5. Alekszander Oniscsuk (amerikai, 2647) 5
6. Giovanni Vescovi (brazil, 2615) 4,5
7. Viorel Bologan (moldáviai, 2663) 4
8. Yannick Pelletier (svájci, 2623) 3,5
9. Smbat Lputjan (örmény, 2638) 3
10. Andrej Obodcsuk (orosz, 2417) 2.