Vágólapra másolva!
Carl Lewis kilencszeres olimpiai bajnok atléta, a múlt héten kirobbant doppingbotrány első számú érintettje, elismerte: 1988-ban valóban találtak - nagyon kis mennyiségben - efedrint a szervezetében, ám ez semmilyen befolyással nem volt a teljesítményére.

"Az akkori szokásoknak megfelelően figyelmeztetésben részesültem, csakúgy, mint mindenki, akinél a teszt a legkisebb eltérést mutatta. Ezért is szerepel rengeteg név a listán. Nem értem, miért kell a bolhából elefántot csinálni" - nyilatkozott a 41 éves legenda.

Baaron Pittenger, aki 1988-ban az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának (USOC) ügyvezető igazgatója volt, kijelentette: Lewis és klubtársai - a Szöulban 200-as bajnok Joe DeLoach, valamint Floyd Heard - mintájában a stimuláns mértéke nem érte el a 10 mikrogramm/millilitert, ami ma sem járna automatikus eltiltással.

Al Oerter szerint Fazekas megdöntheti a diszkoszvetés világcsúcsát/sport/egyeni/20030421aloerter.htmlOlimpiahttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=28202

"Semmi nem utalt rendszeres doppingolásra. Miután figyelmeztettük őket, klubjuk vezetői jelezték, hogy az efedrin egy táplálékkiegészítőként használt kínai gyógyfű által került az atléták szervezetébe" - mondta Pittenger. A botrányt dr. Wade Exum, az USOC egykori doppingügyekben illetékes főellenőre robbantotta ki múlt szerdán, miután kijelentette: korábban több amerikai világklasszis szervezetében tiltott szereket mutattak ki, mégsem büntették meg őket. Szerinte Lewis háromszor is lebukott a szöuli olimpia előtt, ekkor a bizottság először kizárta a válogatottból, majd a fellebbezés után mégis engedélyt adott neki az indulásra.

"Úgy gondolom, nagyon szerencsétlen lépés volt ez a részéről" - nyilatkozott vádlójáról Lewis, majd Ben Johnson menedzserének korábbi, őt fenyegető kijelentésére reagálva megjegyezte: "Nevetséges követelés, hogy adjam vissza az érmeimet. Pereljen be, úgysem vártam tőle mást."

Lewis Szöulban távolugrásban, majd miután kanadai riválisát, Ben Johnsont éppen az emlékezetes doppingolás miatt kizárták, 100 méteren is aranyérmes lett. A "király" becenévvel illetett amerikai szupersztárnak a napokban a rendőrséggel is meggyült a baja, ugyanis hétfőn ittas vezetésért letartóztatták, amikor Maseratijával Los Angeles közelében karambolozott, majd a helyszínelőktől megtagadta az úgynevezett józansági teszt elvégzését. Később a helyi kapitányságon elvégzett vérvétel olyan alkoholszintet mutatott ki a szervezetében, amely már meghaladja a kaliforniai megengedett mértéket.