Vágólapra másolva!
A nőknél a norvég Marit Björgen, a férfiaknál pedig a svéd Thobias Fredriksson győzött a sífutók sprintversenyében az olaszországi Val di Fiemmében zajló északisí-világbajnokságon.
Forrás: EPA
Fredriksson az aranyérem minőségét ellenőrzi


Az összetett Világkupában élen álló Fredriksson a kvalifikáció során még csak a második volt, de a tizenhatos döntőben már egyszer sem talált legyőzőre. Sikerének értékét növeli, hogy a fináléban megelőzte a címvédő, s tavaly olimpiai bajnok norvég Tor Arne Hetlandot is. A magyarok már a selejtező után elbúcsúztak a további küzdelmektől: Zámbó Viktória 51. lett, Tagscherer Zoltán ennél egy hellyel hátrébb végzett.

Gian-Franco Kasper, a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) elnöke úgy véli, hogy a szervezők jó munkát végeztek, s eddig minden rendben zajlott a világbajnokságon, ennek ellenére kijelentette: a jövőben mindenképpen le kell rövidíteni a viadal időtartamát. A svájci sportvezető szerint a mostani tizenkét napos verseny túl hosszú, ehelyett vissza kell térni a korábban bevált tíznapos rendszerhez. "Naponta két számot le lehet bonyolítani, s ez a szurkolók számára is vonzóbbá teszi a vb-t" - mondta.

Két évvel ezelőtt, a finnországi Lahtiban tíz napig tartott a viadal, a Val di Fiemme-i rendezők azonban - a délelőtti erős napsugárzásra hivatkozva - nem minden napra iktattak be két versenyt.

Sífutás, női sprint:
1. Marit Björgen (Norvégia) 3:28.8 p
2. Claudia Künzel (Németország) 1.1 mp hátrány
3. Hilde G. Pedersen (Norvégia) 1.8 mp h.
4. Beckie Scott (Kanada) 2.3 mp h.

Férfi sprint:
1. Fredriksson Thobias (Svédország) 3:12.1 p
2. Haavard Bjerkeli (Norvégia) 0.8 mp hátrány
3. Tor Arne Hetland (Norvégia) 1.4 mp h.
4. Tobias Angerer (Németország) 1.6 mp h.