Vágólapra másolva!
Martina Hingis visszavonulása után Roger Federernek kell tovább vinnie a svájci tenisz zászlaját, s ő tisztában van a rá háruló felelősséggel.
Hingis karrierje

Hingis 1994-ben állt be a hivatásosok táborába, 1997-ben tizenhat évesen és három hónaposan megnyerte az ausztrál nyílt bajnokságot, és ezzel a XX. század legfiatalabb egyéni Grand Slam-tornagyőztese lett. Még ugyanebben az esztendőben Wimbledonban és a US Openen is veretlen maradt, a Roland Garroson csak a döntőben maradt alul. Melbourne-ben aztán még 1998-ban és 1999-ben is diadalmaskodott, majd a rákövetkező három finálét elveszítette. Összesen 209 héten át vezette a világranglistát, 40 egyéni és 36 páros-, közte kilenc Grand Slam-tornán nyert. Keresete meghaladta a 18 millió dollárt. A sztár hosszú lábsérülése után tavaly augusztusban visszatért a pályára, de miután az októberi filderstadti viadal második fordulójában búcsúzott, újra eltűnt. Azóta a Zürichhez közeli kis faluban, Schindellegiben él, s február elején azt mondta: befejezi pályafutását.



Federer tudja, hogy nehéz feladatot jelent Hingis eredményeinek megközelítése."Remélem, sikerül, de az legalább ilyen fontos, hogy példámat követve több svájci teniszező is bekerüljön a legjobb ötven közé" - mondta a Hingisnél egy évvel fiatalabb játékos.

Federer mellett nincs igazi sztárja a svájci férfitenisznek, hiszen Kratochvil 82., a veterán barcelonai olimpiai bajnok Rossett 112., Heuberger 121., míg Bastl 177. a világranglistán. A nőknél jobb a helyzet: Schnyder 13., Mikaelian 36., Casanova 51., Gagliardi 64., s még a "példakép" is szerepel a 31. helyen.

Federer eddig öt tornát nyert egyesben, négyet párosban. Agassi kivételével legyőzte már a teniszvilág valamennyi jelenlegi kiválóságát.