Vágólapra másolva!
Az amerikai Taylor Dent megszerezte első győzelmét 2003-ban, miután a 690 ezer dollár összdíjazású memphisi férfitenisz-torna első fordulójában 7:6, 6:1-re verte az ausztrál Mark Philippoussist. Mandula Petra Dubaiban nem élte túl a páros első körét, Marosi Katalin viszont sikerrel vette Bogotában az első akadályt.

Az amerikai Taylor Dent úgy érkezett a memphisi férfitenisz-tornára, hogy az idei esztendőben még egyetlen mérkőzést sem tudott nyerni. Az első fordulóban ráadásul egy roppant kemény riválist, jelesül a kétszeres győztes ausztrál Mark Philippoussist vezérelte elé a sors, Dent azonban nem rettent meg, s behúzta idei első striguláját a győzelem rubrikába. Igaz, ehhez egy idegörlő első játszmán át vezetett az út, amely rövidítésben dőlt el: de nem akármilyenben, az idei év eddigi leghosszabb tie-breakjét láthatta a publikum. A csúcsot a milánói Krajicek-Stepanek meccs döntő játszmájában produkált 15-13-as eredmény tartotta, mostantól viszont 17-15 a rekord. Dent meg is érdemelte a (rész)sikert, hiszen nem kevesebb, mint hét szettlabdát hárított.

A folytatásban már könnyű dolga volt, Philippoussisnak kicsit elment a kedve a játéktól: a második játszmát 6:1-re nyerte, s jutott be a következő fordulóba. "Jó ideje nem nyertem már meccset, éppen ideje volt" - mondta Dent a találkozó után. "Persze boldog is vagyok, de leginkább megkönnyebbülés az, amit érzek. Amúgy azt hiszem, életemben nem játszottam még ilyen hosszú tie-breaket." Az első helyen kiemelt, címvédő Andy Roddick is továbbjutott, 6:4, 6:4-gyel intézte el a selejtezőből főtáblára került honfitársát, a szintén amerikai Cecil Mamiitet. Roddick az Australian Open elődöntőjében lépett utoljára pályára, azóta a melbourne-i negyeddöntőben (ötórás meccsen verte el-Ajnauit) összeszedett apróbb sérülését gyógyítgatta. "Ma bemutattam néhány remek, meg nem olyan remek megoldást is" - összegzett Roddick. "Összességében a célomat elértem, hiszen egyrészt újra játszhattam, másrészt még nyertem is."

Teniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016

Ugyanez nem sikerült Mandula Petrának Dubaiban, első számú női játékosunk az egyesben bemutatott bravúr után (a zimbabwei Cara Blacket verte) párosban nem tudott bejutni a második fordulóba. Állandó partnere, az osztrák Patricia Wartusch oldalán (pedig az Australian Openen a svájci Gagliardival ugye elődöntősök voltak) három játszmában kapott ki a Maria Vento, Angelique Widjaja venezuelai, indonéz kettőstől. Nyert viszont Marosi Katalin Bogotában, a világranglista 157. helyén álló magyar játékos két sima szettben verte a 323. kanadai Melanie Marois-t.

Teniszt illető hír még, hogy a holland Richard Krajicek nagy dilemma elé állította az ATP vezérkarát azzal, hogy bejelentette, jövőre elvállalná a rotterdami viadal versenyigazgatói szerepkörét. Az egykori wimbledoni bajnok így megszegheti a szervezet előírásait, hiszen elméletileg nem lehet valaki játékos és tornaigazgató is egyszerre. "Rotterdamban jövőre biztos nem indulok, néhány más versenyen viszont szeretnék rajthoz állni, ha mindez lehetséges" - mondta a Rotterdamban 1995-ben és '97-ben győztes Krajicek. "Megnézem majd az ATP erre vonatkozó előírásait, s ha a szabálykönyv azt mondja, hogy ez esetben nem folytathatom a játékot, akkor nem is fogom, s befejezem a pályafutásomat." Ennek esélye egyébként igen kicsi, korábban ugyanis volt már hasonlóra példa a férfi teniszben: 1996-ban a marbellai viadalon elindulhatott a spanyol Emilio Sanchez, noha a verseny társigazgatója volt.

Az ATP mellett új szövetség alakulhat International Men's Tennis Associaton néven, a társaság azokat a játékosokat fogadná be, akik nem értenek egyet az ATP elveivel és szabályaival. Leginkább Lleyton Hewittot szeretnék soraikban tudni, hiszen az ausztrál világelső folyamatosan fúj az ATP vezetőire, s már régóta vitatja egy 200 ezer dolláros büntetés jogosságát.

WTA-torna, Dubai (585 ezer dollár, kemény pálya), 1. forduló:
Schnyder (svájci, 6. kiemelt) - Pratt (ausztrál) 6:4, 7:5
Maleeva (bolgár, 7.) - Gagliardi (svájci) 7:5, 6:2
Daniilidu (görög, 8.) - Sfar (tunéziai) 7:6, 6:2
2. forduló:
Seles (amerikai, 4.) - Schiavone (olasz) 6:3, 6:2
Páros, 1. forduló:
Vento, Widjaja (venezuelai, indonéz) - Mandula Petra, Patricia Wartusch (magyar, osztrák) 6:1, 2:6, 6:4

WTA-torna, Bogota (170 ezer dollár, salak), 1. forduló:
Marosi Katalin - Marois (kanadai) 6:1, 6:4

ATP-torna, Rotterdam (800 ezer dollár, fedett, kemény pálya), 1. forduló:
Ljubicic (horvát) - Henman (brit, 5.) 6:4, 6:2
Ferrero (spanyol, 1.) - Arthurs (ausztrál) 7:6, 7:6
Krajicek (holland) - Robredo (spanyol) 7:6, 6:7, 6:2
Sluiter (holland) - Verkerk (holland) 3:6, 6:4, 7:6

ATP-torna, Buenos Aires (380 ezer dollár, salak), 1. forduló:
Chela (argentin, 5.) - Charpentier (argentin) 2:6, 6:3, 6:1
Mantilla (spanyol) - Portas (spanyol) 6:3, 6:1
Moyá (spanyol, 1.) - Ferrer (spanyol) 6:3, 6:3
Gaudio (argentin, 4.) - Puerta (argentin) 6:4, 6:2
Kuerten (brazil, 6.) - Miranda (perui) 6:2, 6:4
Lapentti (ecuadori, 7.) - Gaudenzi (olasz) 6:4, 6:1
Horna (perui) - Prodon (francia) 6:3, 6:2
Meligeni (brazil) - Montanes (spanyol) 6:4, 6:1
Calleri (argentin) - Massu (chilei) 6:4, 2:6, 6:4
Gonzalez (chilei, 3.) - Sanchez (spanyol) 7:6, 6:3
Saretta (brazil) - Etlis (argentin) 7:6, 6:3
Kuerten (brazil, 6.) - Miranda (perui) 6:2, 6:4

ATP-torna, Memphis (690 ezer dollár, fedett, kemény pálya), 1. forduló:
Roddick (amerikai, 1.) - Mamiit (amerikai) 6:4, 6:4
Srichaphan (thaiföldi, 2.) - Chang (amerikai) 6:4, 6:2
Dent (amerikai) - Philippoussis (ausztrál) 7:6, 6:1
Spadea (amerikai) - Baker (amerikai) 6:2, 6:0