Vágólapra másolva!
A hét végén Budapesten rendezik meg az idei férfipárbajtőr Világkupa-sorozat negyedik versenyét, a Tokaj Expresszt, amelyen 26 ország közel 170 vívója indul. Szabó Bence szövetségi kapitány bízik benne, hogy a Hilton WestEnd szálló báltermében vasárnap 15 órakor kezdődő nyolcas döntőben legalább két hazai versenyző is érdekelt lesz.

Az egyéni Vk-sorozat idei első két állomásán, Tallinnban és Lisszabonban nem indultak magyar versenyzők, a harmadikon, tíz napja Barcelonában viszont igen, s a katalán városban remekül szerepeltek. A kiemelt kategóriájú, a szerezhető világranglistás pontokat tekintve másfélszeres szorzójú Vk-versenyen 189 vívó indult, s az első helyen Kovács Iván végzett, Imre Géza pedig a dobogó harmadik fokára állhatott az eredményhirdetésnél. Igaz, az 1998-ban és 2001-ben csapatban világbajnok magyar együttes két további tagja, Fekete Attila és Kulcsár Krisztián, valamint a tavaly egyéniben Eb-t nyert Boczkó Gábor meglehetősen gyorsan búcsúzott. A hét végén azonban ők is javíthatnak; a várhatóan 25-30 magyar induló között mind az öt hazai klasszis ott lesz.

"A görögök jelentkezésével immár 26 ország részvétele biztos, s akárcsak az elmúlt években, nagyon erős mezőny lesz" - mondta el Szabó Bence szövetségi kapitány, aki részletekkel is szolgált: "Itt lesz az egyéni olimpiai bajnok orosz Kolobkov, a Sydneyben csapatban ötkarikás aranyérmes olasz Milanoli és Rota, s a németek és az ukránok is a legjobb összeállításukban jönnek. S hogy egy kuriózumot is említsek, olyan távoli országból, mint Szingapúr, is érkezik vívó Budapestre." A szakvezető a magyar esélyeket illetően úgy fogalmazott: reméli, hogy legalább két hazai versenyző bekerül a vasárnapi nyolcas döntőbe.

Ami a viadal történetét illeti: először 1970-ben rendezték meg, s akkor az olimpiai bajnok Fenyvesi Csaba bizonyult a legjobbnak. A legtöbbször, háromszor Kolczonay Ernő (1976, 80, 84) állhatott a dobogó legfelső fokára. Az utolsó magyar siker viszont sajnos meglehetősen régi keletű, 1995-ös, amikor Kovács Iván nyert. Az elmúlt három évben a már említett Kolobkov (2000), Rota (2001) és a német Strigel (2002) győzött. Tavaly egy magyar vívó került be a nyolcas fináléba, Fekete Attila bronzérmes lett.

Az idei verseny szombaton 14 órakor a selejtezővel kezdődik a Nemzeti Sportcsarnokban, majd vasárnap 9 órától ugyanott a 64-es tábla asszói következnek. A nyolcas döntőre 15 órától a Hilton Budapest WestEnd szállóban kerül sor.

Fábik Tibor