Vágólapra másolva!
Az amerikai Andre Agassi nyerte a San Jose-i 380 ezer dollár összdíjazású férfitenisz-tornát, miután a fináléban erőlködés nélkül verte az olasz Davide Sanguinettit. Agassi így a 2003-as esztendőben továbbra sem veszített mérkőzést, tizenkét megnyert ütközetnél tart, s játékból is csupán harminchármat veszített, hamarosan világelső lehet.

Andre Agassi kirobbanó formában van, az idén még egyetlen ellenfelének sem kellett vesztesként gratulálnia. 12 meccset játszott s nyert is meg, a vereséghez egyetlenegyszer került csak közel: a San Jose-i férfitenisz-torna negyeddöntőjében a fehérorosz Volcskov mindösszesen egy pontnyira volt attól, hogy elbúcsúztassa a most már világelsőségre is esélyes Las Vegas-i fenomént. Az első szettet rövidítésben hozta a Wimbledonban egyszer elődöntőig jutó, de ott Pete Samprastól nagy zakót kapó Volcskov, s a másodikban is kihúzta a tie-breakig. Ott 6-5-ös vezetéshez, s ezáltal meccsponthoz jutott, Agassi azonban egy pazar ütött tenyeres röptével hárította azt, majd a folytatásban ellenállhatatlan játékkal söpörte be a győzelmet, 7:6, 6:1-gyel fordított.

Az elődöntőben nem kegyelmezett a fiatal James Blake-nek sem, pedig színesbőrű honfitársa jóval keményebb diónak ígérkezett, mint Volcskov. Agassi ennek ellenére laza 6:4, 6:1-gyel sétált be a döntőbe, s érdemes idézni, amit a legyőzött mondott a találkozó után: "Momentán ő a világ legjobb játékosa, senki nem érhet a nyomába." A második körben levert Mark Philippoussis is pont ugyanígy nyilatkozott, a két játékosnak kétségtelenül igaza is van.

Teniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016AusOpen: Agassi tarolt, Navratilova történelmet írt/sport/egyeni/tenisz/20030126agassi.htmlATP Race: Agassi tovább növelte előnyét/sport/egyeni/tenisz/20030217atprace.htmlMinimális változás a nőitenisz-ranglistán/sport/egyeni/tenisz/20030217minimalis.html

Agassi ugyanis a fináléban újabb parádét rendezett - csakúgy, mint az AusOpenen, ahol szintén nem ismert könyörületet -, aminek szerencsétlen Davide Sanguinetti itta meg a levét. Teljesen egyoldalú volt a meccs, az olasznak esélye sem volt még csak a szorosabb eredmény elérésére sem, 6:3, 6:1 lett a vége, nem neki. Agassi így már öt San Jose-i győzelmet számlál, s beállította John McEnroe rekordját. "Minden itteni siker különleges a számomra, nagyon szeretem ezt a tornát" - mondta Agassi a díjátadásnál. "Ezen a héten nagyon ment a játék, jövőre ismételni szeretnék: azt akarom, hogy a nevem egyedül álljon a San Jose-i dicsőséglista élén. Hihetetlen érzés, hogy ennyire ellenállhatatlanul teniszezem, nem is lehetnék boldogabb." Agassi pályafutása 56. tornagyőzelmét aratta, a pénztárnál 52 ezer dollárról szóló csekket vehetett át. A világelsőségért folytatott harcban már csak 135 ponttal van lemaradva az ausztrál Lleyton Hewitt-tól, azaz a két hét múlva esedékes scottsdale-i viadalon akár át is veheti az első helyet.

"Lehet, hogy a világelsőt Lleyton Hewittnak hívják, a világ jelenlegi legjobb játékosa azonban Andre Agassi" - jelentette ki határozottan az ausztrál egykori, míg Agassi jelenlegi trénere, Darren Cahill. "Andre annyi hihetetlen dolgot vitt már véghez pályafutása során, amit én nem, hogy talán még nála is jobban örülnék neki, ha újra világelső lenne" - tette még hozzá. Tény, Agassi 1995 óta nem produkált ilyen parádés évkezdetet...

Chilében Marcelo Rios már megint nem tudott hazai pályán nyerni, a Vina del Mar-i döntőben három szettben kapott ki a spanyol David Sancheztől, aki imígyen pályafutása első tornagyőzelmét söpörte be. Pedig Rios, aki harmadik kiemeltként vágott neki a viadalnak s a fináléig még csak szettet sem veszített, hamar 6:1, 3:1-es előnybe került, ez sem volt azonban elegendő a sikerhez. A spanyol zsinórban öt játékot nyerve 6:3-ra nyerte a második szettet, s ugyanilyen arányban a harmadik is az övé lett, így hazai pályán győzte le az egykori világelsőt, aki a meccs vége felé már toporzékolt, hisztizett és ütőt is csapkodott. Nem csoda, hiszen négy kísérletből negyedszer bukta el a döntőt hazai földön, korábban 1995-ben, '96-ban és '97-ben betlizett, igaz, akkor még Santiagóban rendezték a tornát.

A marseille-i finálét az első helyen kiemelt Roger Federer nyerte, miután 7:6, 6:2-re verte az 1998 óta mindössze második döntőjét játszó svéd Jonas Björkmant. "Óriási dolog, hogy nyerni tudtam itt, Marseille nagyon kedves hely a szívemnek" - mondta Federer utóbb. "1999-ben szabadkártyát kaptam itt, s háromszázadikként a világon le tudtam győzni Carlos Moyát. 2000-ben a döntő szett rövidítésében kaptam ki a fináléban Marc Rosset-tól, úgyhogy picit ideges voltam a mostani döntő előtt. Nagyon boldog vagyok, hogy összejött végre a diadal."

ATP-torna, San Jose (380 ezer dollár, fedett, kemény pálya), döntő:
Agassi (amerikai, 1. kiemelt) - Sanguinetti (olasz) 6:3, 6:1

ATP-torna, Vina del Mar (380 ezer dollár, fedett, kemény pálya), döntő:
Sanchez (spanyol) - Rios (chilei, 3.) 1:6, 6:3, 6:3

ATP-torna, Marseille (500 ezer dollár, fedett, kemény pálya), döntő:
Federer (svájci, 1.) - Björkman (svéd) 7:6, 6:2

WTA-torna, Antwerpen (585 ezer dollár, fedett, GreenSet), döntő:
V. Williams (amerikai, 1.) - Clijsters (belga, 2.) 6:2, 6:4

WTA-torna, Doha (170 ezer dollár, kemény pálya), döntő:
Miskina (orosz, 2.) - Lihovceva (orosz, 5.) 6:3, 6:1

Koncz Dávid