Vágólapra másolva!
A Hungária-kupa A kategóriás cselgáncsversenyen Ungvári Miklós (66 kg) szombaton szerzett aranyérme után vasárnap még egy dobogós helyezést értek el a magyarok: a 100 kg-ban Kovács Antal a 3. helyen végzett.

A Körcsarnokban vasárnap a 81, a 90, a 100 és a +100 kg-os súlycsoportok küzdelmeire került sor. A nehézsúlyban az Eb-3. Csizmadia Zoltán számára alig néhány másodpercig tartott a 38. Hungária-kupa, villámgyorsan, ipponnal kikapott ukrán ellenfelétől, s mivel legyőzője nem jutott be a legjobb négy közé, már nem volt lehetősége javítania. A 81 kg-ban Kállai Zoltán kellemes meglepetésre három győzelemmel kezdett, ám ezt követően kétszer kikapott, s helyezetlenül zárt. Hasonlóképen járt Gera Csaba és Németh Tamás is, bár ők is arattak értékes győzelmeket. A 90 kg-ban a hazai versenyzők sajnos valamennyien korán búcsúztak.

A 100 kg-ban viszont a négy magyar induló közül ketten is remekül dzsúdóztak. Az olimpiai és világbajnok Kovács Antal előbb egy kubait vert jukóval, majd a japán Sodzsit és az ukrán Volovikot is ipponra dobta. A döntőbe jutásért a sydneyi olimpia ezüstérmese, a kanadai Gill ellen lépett tatamira, s intésekkel ezen a találkozón is vezetett. Ám 2:13 elteltével Gill egy villámgyors akcióval meglepte, s ipponnal legyőzte. Kovács így a bronzmeccsre készülődhetett.

Kosztolánczy György két győzelem után a cseh Kobzával szemben alulmaradt, ám a vigaszágon legyűrte bosnyák riválisát, s így ő is a bronzéremért léphetett tatamira - éppen Kovács Antal ellen. A két magyar összecsapásán érvényesült a papírforma, bár értékelhető akció nem születetett, a sokkal aktívabb Kovács Antal intésekkel megérdemelten nyert, s szerezte meg a bronzérmet. Kosztolánczy György 5. lett. A döntőben a Gill a brazil Sabinót is legyőzte. A súlycsoport erősségét jelzi, hogy Kovács Antal mellett a másik bronzérmet a korábbi Európa-bajnok német Gürschner szerezte meg.

"Nem vagyok elégedett, mert szerettem volna bejutni a döntőbe. Sajnos a kanadai fiú stílusa nem fekszik nekem, s most is kifogott rajtam..." - nyilatkozta Kovács Antal, akinek azonban igazán nem kell szomorkodnia: idén két A kategóriás versenyen indult: Moszkvában arany-, Budapesten bronzérem - évkezdésnek igazán nem rossz.

Vasárnapi eredmények:
81 kg: 1. Kvon (dél-koreai), 2. Noszov (orosz), 3. Delgado (portugál) és Canto (brazil)
90 kg: 1. Grekov (ukrán), 2. Kuharenka (fehérorosz), 3. Fabre (francia) és Despaigne (kubai)
100 kg: 1. Gill (kanadai), 2. Sabino (brazil), 3. Kovács Antal és Gürschner (német)
+ 100 kg: 1. Szotnyikov (ukrán), 2. Icsinovatari (japán), 3. Hernandez (brazil) és Papajoannu (görög)

Fábik Tibor