Vágólapra másolva!
A hét végi Hungária-kupa nemzetközi cselgáncsversenyen két címvédő világbajnok lép tatamira a Körcsarnokban: az orosz Makarov a "saját" súlycsoportjában, azaz a 73 kg-ban, viszont a tunéziai Lounifi a 60 kg-ból fellép a 66 kg-ba, így az ebben a kategóriában tavaly Eb-aranyat szerzett Ungvári Miklóssal is összecsaphat.

Az olimpiai kvalifikációs sorozatba tartozó Hungária-kupa A kategóriás torna nevezési listájára 38 ország dzsúdósai kerültek fel. Legtöbben természetesen a magyar versenyzők vannak, 33-an, ám népes csapattal érkeztek az ukránok (17) és az oroszok (14) is. Bár a sportág nagyhatalmai közül a japánok és a franciák idén tartalékos együttessel érkeztek, a mezőnyben így is több világnagyság akad. A 2001-es müncheni világbajnokság aranyérmesei közül az orosz Makarov a "saját" súlycsoportjában, azaz a 73 kg-ban indul, viszont a tunéziai Lounifi a 60 kg-ból fellép a 66 kg-ba, így az ebben a kategóriában tavaly Mariborban Eb-aranyat szerzett Ungvári Miklóssal is összecsaphat! S a magyar versenyző ellenfele lehet a vb-ezüstérmes Nasztujev is. Az ukrán dzsúdós a 2002-es Eb-n bronzérmes lett, de Ungvárival nem találkozott.

Judo.huhttp://www.judo.hu

A magyar szemszögből nézve ugyancsak kiemelt figyelemmel kísért 100 kg-ban az olimpiai és világbajnok Kovács Antalnak (aki a müncheni vb-n 2., a tavalyi Eb-n 3. lett) ugyancsak lehet két neves ellenfele: a kanadai Gill a sydneyi olimpián 3., az 1999-es vb-n 2. lett, s Kovácshoz hasonlóan ő is tapasztalt versenyző: szintén ott volt az 1992-es barcelonai olimpián, s akkor még a 86 kg-ban nyert bronzérmet. A Körcsarnokban itt lesz az 1998-as Európa-bajnok német Gürschner is, akivel Kovács Antalnak már többször meggyűlt a baja...

Ami a többi súlycsoportot illeti, a papírforma alapján 60 kg-ban a vb-2. japán Tokuno, 73 kg-ban a már említett vb-aranyérmes orosz Makarov, 81 kg-ban az olimpiai 3. portugál Delgado, 90 kg-ban az ugyancsak olimpia 3. ukrán Masurenko és az 1999-es Eb-1. belga de Cooman számít a legnagyobb esélyesnek. A +100 kg-ban igazából nincs favorit, s akár az abszolút kategóriában már Eb-bronzot is szerzett Csizmadia Zoltán is odaérhet a dobogó felső fokára.

Fábik Tibor