Vágólapra másolva!
A 31 éves Rulon Gardner a kötöttfogású birkózás egyik legszínesebb egyénisége. Az amerikai nehézsúlyú a sydneyi olimpia döntőjében legyőzte a sportág történetének legnagyobb alakját, az akkor 13 éve veretlen háromszoros olimpiai bajnok orosz Alekszandr Karelint, majd a 2001-es világbajnokságon is diadalmaskodott. Ám 2001-2002 telén snowmobilozás közben majdnem megfagyott, elvesztette jobb lába középső ujját, s nemcsak birkózó pályafutása, hanem élete is veszélyben forgott. A hét végén azonban visszatért a szőnyegre.

Méghozzá Colorado Springsben, az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának edzőtáborában rendezett Dave Schultz emlékversenyen, a 120 kilós kategóriában.

Súlycsoportváltást tervez a bűnbánó Bárdosi/sport/egyeni/20030212sulycsoportvaltast.html

Első összecsapásán 95 másodperc alatt 11-0-s előnyt szerzett a kolumbiai Danis Renterzia ellen, akit ezután le is léptettek. A döntőben azonban 3-0-ra kikapott a kubai Mijain Lópeztől, a legendás olimpiai bajnok Héctor Milian utódjától.

Gardner egy évvel ezelőtt snowmobiljával eltévedt a wyomingi vadonban, s 18 órát volt kénytelen a szabadban tölteni bőven fagypont alatti hőmérsékletben. Gardnernek fagyásos balesete után hosszas kezeléssel sikerült megmenteni lábujjait, egyetlen kivétellel. Ősszel megkezdte az edzéseket, s most látta elérkezettnek az időt ahhoz, hogy nemzetközi versenyen szőnyegre lépjen.

"Korábban, ha valaki rálépett a rossz lábamra, csillagokat láttam a fájdalomtól. A López elleni döntőben viszont végre nem fájt, s ennek annyira örülök, hogy nem is bánkódom különösebben a vereség miatt" - mondta Gardner.

Ch. Gáll András