Vágólapra másolva!
Szombaton húsz ország atlétái indulnak a budapesti Olimpiai csarnokban sorra kerülő IAAF fedett pályás gálán, amelynek a legrangosabb száma a férfi távolugrás lesz.

A hajdani Tricotex-, majd az azt követő Samsung-kupák után a budapesti nemzetközi fedett pályás verseny a BS 1999. év végi leégése után az Olimpiai csarnokba szorult, ahol immár negyedszerre, de egyben utoljára rendezik meg a viadalt. Jövőre ugyanis visszakapja a régi rangját, s a jelenleg még átadás előtt álló Budapest Sportaréna lesz a verseny színhelye.

Az IAAF (Nemzetközi Atlétikai Szövetség) naptárába a "permit" versenyek közé sorolt (azaz a rangban a GP II-es viadalok után következő) második Enternet-kupán szombaton hét számban húsz ország versenyzői indulnak. A versenyszámok: férfi 60 m, 60 m gát, távolugrás; női 60 m, 60 m gát, távolugrás, rúdugrás.) S bár a viadal négyéves történetében a mostani a legszűkösebb költségvetésű - hozzávetőleg hatmillió forint állt rendelkezésre neves sztárok meghívására -, Babinyecz József menedzsernek így is erős mezőnyt sikerült összehoznia.

A legerősebbet kétségkívül férfi távolugrásban, hiszen heten is 810 centiméter fölötti egyéni csúccsal rendelkeznek. A kétszeres vb-második spanyol Lamela legjobbja 856 cm, s idei jó formáját jelzi, hogy néhány napja 825-öt ugrott. Eljön Budapestre honfitársa, a tavalyi fedett pályás Európa-bajnok Fernandez (egyéni csúcsa 826 cm) is. A spanyolok legfőbb riválisai a vb-harmadik szlovén Cankar (840) és a tavalyi müncheni szabadtéri Eb-n ezüstérmet nyert horvát Ergotic (823) lehetnek.

Női távolugrásban is láthatunk egy neves spanyol versenyzőt, a három évvel ezelőtti junior világbajnok Montaner (689) véhetően nagy csatára kényszeríti majd a tavalyi év legjobb magyar atlétanőjét, az Eb-harmadik Vaszi Tündét (686) és a bolgár Hrisztovát (694).

A második Enternet-kupán a magyar versenyzők számára a fő cél a március 14-16-án rendezendő birminghami fedett pályás vb szintjeinek teljesítése. A szakvezetés 10-13 fős vb-csapatot tervez. Eddig négyen teljesítették a szintet: Dobos Gábor 60, Papp Krisztina 1500 és 3000, Tóth Lívia 3000 méteren, valamint Győrffy Dóra magasugrásban. A tavalyi szabadtéri eredményei alapján Vaszi Tünde, a rúdugró Molnár Krisztina, illetve 1500-on Varga Judit mentesül a szintteljesítés alól, és megfelelő forma alapján utazhat a vb-re. Molnár gyakorlatilag 433 cm-rel már "beugrotta" magát a csapatba, s a helyét szombaton megerősítheti.

A program az Olimpiai csarnokban szombaton 14.30 órakor a férfitávolugrással kezdődik, s 17.55-kor a férfi 60 méter döntőjével zárul.

Fábik Tibor