Vágólapra másolva!
A sydneyi olimpia tornaversenyein Supola Zoltán a lólengés döntőjében még szerzett egy 6. helyet, s ezzel gyakorlatilag lezárta szertornász-pályafutását, melynek eredményességét többek között Eb-arany, valamint vb-ezüst és vb-bronz is jelzi. Ám a még mindig csak 32 éves Supola ma is tornászik: Las Vegasban a Cirque du Soleil, azaz a "Napfény cirkusza" show-műsorában.
- Mióta van Las Vegasban? -



- Miután megérkezett, mennyi időbe telt, amíg hozzászokott ehhez a semmilyen más városéhoz nem fogható fényhez, csillogáshoz?
- Az első egy-két hónapban valóban szokatlan volt, hogy Las Vegas sohasem "alszik", de rögtön belecsöppentem a kőkemény munkába, így nem sok időm maradt az ábrándozásra. De a történet régebben kezdődött. Még 1998-ban hallottam először a Cirque du Soleilről, s mivel megtudtam, hogy tornászokat is keresnek, folyamatosan tartottam a kapcsolatot velük. Később részt vettem egy négy hónapos edzőtáborban, majd túljutottam három rostán, és így kaptam szerződést.

- Milyen produkcióban szerepel?
- Az úgynevezett "bateau", magyarra fordítva "hajó" produkcióban szinte mindennap mást kell csinálnom. Szóban azonban szinte lehetetlen visszaadni, hogy mi is történik pontosan a színpadon, ami ebben az esetben egy hatalmas medence. Elsötétítés, majd látványos fényeffektusok közepette, miközben szól a zene, beúszik a levegőben egy hatalmas vitorlás hajó, rajta többek között korlátkarfával, és én ezen mutatok be különféle kunsztokat. Van, amikor csak szólózom, de ugyanakkor harmadmagammal úgynevezett "flyer", azaz repülő artista is vagyok. A korláton körszaltóból repülök is, ilyenkor a trapézon az elkapó emberek a víz fölött hat-nyolc méter magasban elkapnak, majd visszadobnak a szerre.

- Mekkora közönségük van?
- Folyamatosan telt ház, 1800 néző előtt lépünk fel, s heti tíz előadásunk van, szerda és csütörtök kivételével naponta kettő. A jegyek egyébként 121 dollárba kerülnek, de hónapokkal előre meg kell rendelni. Szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy miénk Las Vegas leghíresebb show-ja.

- Hogyan tervezi, mennyi ideig marad a show világában?
- Nehéz kérdés, nem is tudok rá válaszolni. Mindenesetre nagyon jól érzem magam, élvezem a munkámat, holott fizikailag és pszichikailag sem könnyű. Amikor kijöttem, féltem is, hogy a testem, izomzatom vajon bírja-e majd ezt a terhelést, de semmi gondom nincs.

Fábik Tibor