Vágólapra másolva!
Magyar sikerrel zárult a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfikard-Világkupa: a Nemzeti Sportcsarnokban szombaton megrendezett viadalt Ferjancsik Domonkos nyerte, Nemcsik Zsolt a harmadik helyen végzett.

A világ legjobbjait szinte kivétel nélkül felvonultató Grand Prix-versenyen (16 ország 114 induló) a pénteki selejtezők után szombaton 11 magyar vívó neve szerepelt a 64-es táblán. Decsi Tamás, Jolánkai Zsolt, Kósa Miklós, Pézsa Gábor, Nagy Zsolt és Móczár Benjámin rögtön az első körben búcsúzott, Fodor Kende pedig a 32 között esett ki. A legjobb 16 közé azonban Ferjancsik Domonkos, Nemcsik Zsolt, Lengyel Balázs és Lontay Balázs is beverekedte magát. Utóbbi meglepetésre a négy évvel ezelőtti egyéni világbajnok francia Touyát verte ki 15-14-re. A nyolc közé jutásért azonban 15-12-re alulmaradt az 1998-as vb-n győztes olasz Tarantinóval szemben. Nem jutott be a legjobb nyolcba Lengyel sem, ő éppen Ferjancsiktól kapott ki 15-7-re. Nemcsik az olimpiai bajnok orosz csapat kiválóságával Sarikovval csapott össze, s 15-8-ra nyert. Hatalmas szenzációként a világ jelenlegi elsőszámú kardvívója, a négyszeres olimpiai bajnok orosz Pozdnyakov elvérzett a 16 között, a Sydneyben egyéniben győztes román Covaliu pedig már a 32 közé sem jutott be.

A nyolc között mindkét magyar megnyerte az első asszóját, előbb Nemcsik az egyesült államokbeli Smartot 15-11-re, majd Ferjancsik a német Bauert 15-8-ra győzte le. Sajnos ezután Tarantino megállította Nemcsiket, az olasz 15-14-re győzött; Ferjancsik azonban bekerült a döntőbe, mivel az orosz Gyacsenko ellen 15-10-re nyert. S a nap utolsó asszójában az addig "magyarverő" Tarantinót valósággal leiskolázta: 7-3-as, majd 12-5-ös vezetés után 15-9-re győzött.

"A budapesti Világkupán korábban második már többször voltam, de győzni még soha nem tudtam, ezért különösen boldog vagyok, hogy végre most sikerült! Úgy érzem, hogy az elmúlt hetekben keményen megdolgoztam ezért az első helyért. Bár a számok azt mutatják, hogy ezen a napon az összes ellenfelemet könnyedén győztem le, ez nem fedi a valóságot. Mindenkivel keményen meg kellett küzdenem, s nem tagadom, a verseny végére már meglehetősen elfáradtam" - nyilatkozta a győztes Ferjancsik Domonkos.

A bronzérmes, s Ferjancsikhoz hasonlóan csapatban világbajnok Nemcsik nem tűnt igazán elégedettnek, s ezt el is ismerte: "Lehet, hogy reggel látatlanban még elfogadtam volna a harmadik helyet, de most inkább csalódott vagyok. Tarantino sajnos tavaly a lisszaboni vb-n is legyőzött, azóta nem találkoztunk, s most nem sikerült visszavágnom. Nem úgy vívtam ellene, ahogy kellett volna, rossz taktikát választottam, ami utólag különösen bosszant."

Eredmények:

negyeddöntő:
Tarantino (olasz) - Pina (spanyol) 15-9
Nemcsik - Smart (amerikai) 15-11
Ferjancsik - Bauer (német) 15-8
Gyacsenko (orosz) - Lapkesz (fehérorosz) 15-11

elődöntő:
Tarantino - Nemcsik 15-14
Ferjancsik - Gyacsenko 15-10

döntő:
Ferjancsik - Tarantino 15-9

A végeredmény:
1. Ferjancsik Domonkos
2. Tarantino
3. Nemcsik és Gyacsenko
5. Smart
6. Bauer
7. Lapkesz
8. Pina

Az egyéni verseny folytatásaként vasárnap a gödöllői Egyetemi Sportcsarnokban csapat Világkupa-versenyre kerül sor, a program tíz órakor kezdődik, a döntőt 15.30-kor rendezik.

Fábik Tibor