Vágólapra másolva!
A pályán Maurice Greene és Ato Boldon edz, de arrafelé jár kocogni Pete Sampras és néha Magic Johnson is. S december vége óta itt, Los Angelesben edz egy magyar atléta is. Gyulai Miklós  - aki a hazai örökranglistákon 200 méteren az 5. (20,67 mp), 100-on a 8. (10,29) - esete igazán rendhagyó, mint ahogyan a vele készült interjúnk is. E-mailben vettük fel a kapcsolatot a sprinterrel.

- Hogyan került a világ egyik leghíresebb atlétikai klubjába, a HSI-be? S persze e kapcsán az is kihagyhatatlan, hogy ebben mekkora szerepe volt édesapjának, Gyulai Istvánnak, aki a Nemzetközi Atlétikai Szövetség főtitkára?
- Tavaly ősszel, 32 évesen döntenem kellett: végleg abbahagyom az atlétikát vagy megpróbálok még egy utolsó lehetőséget. Szeptemberben abszolút civilként kimentem Madridba a Világkupára, ahol találkoztam John Smithszel, a HSI sztáredzőjével. Hosszasan beszélgettünk, és megegyeztünk, hogy az év végén csatlakozom csoportjához. Édesapám természetesen mindenben segít, és fogalmam sincs, hogy valaha meg tudom-e majd ezt köszönni neki. Már csak azért is, mert anyagilag nem éppen olcsó kirándulásba vágtam bele.

Pete Samprashttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=36440

- Milyen a személyes kapcsolata a világsztárokkal, tapasztal-e sztárallűröket?
- A hierarchiát szigorúan betartják, de ezzel együtt mindenki segítőkész. Ha valamit rosszul csinálsz, rögtön mondják, hogy próbáld így, figyelj erre és erre. Egymás között nincsenek sztárallűrök, néha a lányokat kicsit zrikálják, de ez nálunk is így van otthon. Ami számomra nagy meglepetés, hogy mivel a pálya a Sunset Boulevardon van, néha megjelenik kocogni egy-egy filmsztár vagy híres zenész is, mint például Ozzy Osbourne, de itt edz Pete Sampras, és lejárogat Magic Johnson is.

- Hogy néz ki egy átlagos napi programja?
- Két szaúdi sráccal lakom együtt. Nyolc órakor kelünk, 9-kor indulunk az edzésre, hogy 10-re megérkezzünk. Légvonalban csak 8 km-re lakunk a pályától, de a Los Angeles-i közlekedési dugók legendásak. Az edzés általában 10-től délután 2-ig, fél 3-ig tart, ezután a szabadidőmben járhatok egyetemi előadásokra, néha moziba is eljutok, de például kint voltam a Los Angeles Lakers - Los Angeles Clippers NBA-meccsen is.

- Indul-e az amerikai fedett pályás versenyeken?
- Nem. Február 8-án hazautazom, és úgy tervezem, hogy 15-én a Budapest-bajnokságon futok először. Az igazi eredmény, persze, ha lesz, inkább majd nyáron jön.

- Gondolom, a célja az idei párizsi vb, majd utána az olimpia.
- Az elmúlt évek keserű és negatív tapasztalatai után ebben a témában soha többet nem jelentek ki semmit. Majd alakul, ahogy alakul. Egy biztos, a jövő évi budapesti fedett pályás vb komoly motivációt jelent számomra. Athén már csak a hab lenne a tortán.

Fábik Tibor