Vágólapra másolva!
A Grand Slam-tornák históriájának egyik legegyoldalúbb fináléjában az amerikai Andre Agassi legyőzte a német Rainer Schüttlert, így negyedik Australian Open-trófeáját gyűjtötte be, s immáron 21 veretlenül megvívott meccsnél tart Melbourne-ben. Martina Navratilova történelmet írt, az indiai Paes oldalán pályafutása 57. GS-győzelmét aratta vegyes párosban.
Forrás: EPA
Agassi, a boldog győztes
Fotó: Epa


Agassi az ATP Race élére ugrott/sport/egyeni/tenisz/20030127agassi.html

Az Australian Open 98 éves históriájában ugyanis mindösszesen egyszer volt példa ilyen sima döntőre, de azt sem tegnap bonyolították le. 1926-ban az ausztrál John Hawkes robogott keresztül honfitársán, Jim Willardon, azóta meg sem sikerült közelíteni az akkori eredményt. Most igen, a történeti hűség kedvéért Agassi 6:2, 6:2, 6:1-gyel ütötte le a pályáról a világranglista 39. helyén álló német Schüttlert. Ezzel Agassi egyszersmind 31 év után a legidősebb Grand Slam győztes lett, az 1972-es Roland Garroson triumfáló Andres Gimeno volt nála csak idősebb, 34 évesen nyert.

Teniszhttp://forum.origo.hu/forum/forum?act=show&fid=31016Újra megsérült Goran Ivanisevic/sport/egyeni/tenisz/20030125ujra.htmlClijsters három év múlva visszavonulhat/sport/egyeni/tenisz/20030124clijsters.htmlAmi az AusOpenen történt/sport/egyeni/tenisz/20030115amiaz.html

Agassi, aki első tengerentúli játékosként lett négyszeres Australian Open-győztes, és pályafutása nyolcadik Grand Slam-sikerét aratta, 76 perc alatt végezte ki a taekwondo-szakértő németet, aki pillanatokig sem tudta megnehezíteni az amerikai dolgát. Pedig Melbourne-ben most nem volt akkora hőség, mint a szombati női finálé alatt, a Rod Laver-aréna tetőszerkezete nyitva maradt. Schüttler saját bevallása szerint szereti a meleget, Agassi azonban a jelek szerint még jobban bírja: az első pillanattól az utolsóig döbbenetesen koncentrált benyomást keltett, mindjárt az első játékban elvette (semmire) Schüttler adogatását. Ezzel az egész meccs alaphangját megadta, gyakorlatilag demoralizálta a németet, aki nem tudta az előző fordulókban mutatott játékát hozni.

Agassi, a világ egyik, ha nem legjobb alapvonaljátékosa a stadion szinte bármelyik pontjából be tudott bombázni egy nyerő ütést Schüttler térfelére, de minden ütése közel volt a tökéleteshez. Az amerikai ezen a napon megállíthatatlan volt, élete egyik legjobb produkcióját nyújtotta. A német számára egyébként akkor úszott el minden remény, mikor a második játszmában 2:1-re és 30-0-re vezetett Agassi adogatásánál, az amerikai visszatáncolt, s nem is engedélyezett több játékot ellenfelének, az elsőhöz hasonlóan a második szettet is 6:2-re nyerte.

A harmadik még az első kettőnél is simább volt, Agassi 5:1-nél nyolcadszor is elvette a Boris Becker után második németként finalista Schüttler adogatását, így megnyerte pályafutása nyolcadik Grand Slam-trófeáját. Egyébként azt, hogy Agassi "öregkorára" lett már-már verhetetlen játékos, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy öt GS-trófeát 29. születésnapja után szerzett. Steffi Graf meg készülhet, hites ura végigverte a melbourne-i mezőnyt, ígérete szerint ezért a Roland Garroson együtt indulnak majd vegyes párosban.

"Olyan nehéz elhinni... Ez nem egy közönséges nap számomra, valami különlegeset akartam ma nyújtani, s roppant felemelő érzés, hogy sikerült is" - mondta a világranglista-második Agassi. "Az egész évemnek remek alaphangot adott ez a siker, remélem, nem ez volt az egyetlen Grand Slam-trófea, amit magasba emelhettem. Fogalmam sincs, hogy a testem hogy bírja az állandó megpróbáltatásokat, hogy mitől nem érzek fájdalmat, de bizonyosan nagy szerepe van ebben erőnléti edzőmnek, Gil Reyesnek, akinek ezúton szeretnék köszönetet mondani."

"Gratulálok Andrenak, szenzációsan teniszezett. Megpróbáltam mindent kisajtolni magamból, amit csak lehet, Andre azonban verhetetlen volt" - adott meglehetősen alibiszagú nyilatkozatot Schüttler. "Viszont azt hiszem, a teniszt kedvelők népes tábora sokkal jobban járt így, mivel így Párizsban együtt láthatja majd teniszezni a nagy Andre Agassit és Steffi Grafot."

Forrás: EPA
Öreg Navratilova nem vén Navratilova
Fotó: Epa


"Nem tagadhatom le, hány éves vagyok, ha rám néznek, rögtön tudni fogják" - tréfálkozott Navratilova, aki a meccspont bevágása után egy "igen" kiáltást eresztett el az ég felé. "Nem gondoltam volna, hogy ilyen idősen még játszani fogok, kicsiként a legfiatalabbként akartam mindent megnyerni. Erre tessék, most a legidősebb Grand Slam-bajnok vagyok, de persze nem panaszkodhatok: csodálatos érzés, hogy megnyertem azt a serleget is, ami eddig hiányzott." Navratilova egyébként saját bevallása szerint alig tudott elaludni, annyira készült a találkozóra, amely után gyakorlatilag kijelenthetjük, hogy mindent megnyert, amit csak lehet. Meg is érdemelte.

Australian Open, Melbourne (10 511 481 dollár, Rebound Ace)
férfi egyes, döntő:
Andre Agassi (amerikai, 2.) - Rainer Schüttler (német, 31.) 6:2, 6:2, 6:1

vegyes páros, döntő:
Navratilova, Paes (amerikai, indiai) - Danilidu, Woodbridge (ausztrál, görög) 6:4, 7:5

Koncz Dávid

[origo]