Vágólapra másolva!
A papírformának megfelelően a világelső Serena Williams legyőzte nővérét, Venust az ausztrál nyílt teniszbajnokság női egyesének fináléjában, így az ötödik olyan játékos lett, aki zsinórban négy Grand Slam-tornát nyert meg.

Roland Garros, Wimbledon, US Open. A három tornában az a közös, hogy az amerikai Serena Williams tavaly mindegyiket megnyerte, ráadásul a fináléban rendre nővérét, Venust kalapálta el. Gyűjteményéből egyedül az Australian Open trófeája hiányzott, egészen szombatig: Serena a melbourne-i fináléban is ellenállhatatlan volt, s ugyan ezúttal csak három játszmában (a tavalyi három döntőt mind két szettben nyerte meg), de ismét legyőzte nővérét, így a tenisz történetének ötödik olyan játékosa lett, aki egyidejűleg birtokolja mind a négy Grand Slam-viadal címét (ezennel teljesítette célkitűzését, a Serena Slam begyűjtését). Venus sem panaszkodhat, ő is felmutathat egy rekordot, bár erre kétségtelenül nem lehet olyan büszke: előtte még senki nem bukott el zsinórban négy Grand Slam-finálét.

Forrás: EPA
Mosolygó vesztes, pityergő győztes - ismét Serena nyerte a testvérharcot Fotó: EPA

Serena és Venus angyali nyugalommal készülődött közös pályafutásuk 11. találkozójára, a délelőttöt szobájukban töltötték, s ha hiszik, ha nem, rajzfilmeket bámultak a tévében. Délután aztán már nyoma sem volt a családi idillnek, a melbourne-i centerpályán kőkemény meccset vívtak, pályafutásuk során harmadik alkalommal játszottak döntő szettes derbit. Az Ausztráliában tomboló hőség miatt ráadásul fedett pályán, az AusOpen történetében most először bonyolítottak le egyéni döntőt fedett körülmények közepette. Muszáj volt, Melbourne-ben ugyanis dögmeleg napra ébredt a jónép, a hőmérő higanyszála egészen 43,9 Celsius-fokig kúszott fel. A szervezők a játékosok biztonsága érdekében úgy döntöttek, nem kockáztatnak, s behúzták a Rod Laver-aréna tetőszerkezetét.

A testvérharc igen viccesen kezdődött, Serenának rögtön ki kellett segítenie nővérét egy ütővel: a húrozóknál rosszakat pakolt táskájába, amelyek feltehetően nem fedett pályás teniszre lettek teremtve. Magáról a meccsről csak annyit, hogy a küzdelmet tekintve a két Williams még nem nagyon vívott egymással ilyen parázs ütközetet, a színvonalat tekintve azonban már akadtak hiányosságok. Ezt mi sem példázza jobban, mint hogy ketten együtt 106 ki nem kényszerített hibát mutattak be (Serena nyert 54-52-re), míg nyerő ütésből csak 65-re futotta (37-28 a világelsőnek).

Forrás: EPA
Maga sem hiszi
Fotó: EPA


Clijsters három év múlva visszavonulhat/sport/egyeni/tenisz/20030124clijsters.htmlSchüttler-Agassi döntő Melbourne-ben/sport/egyeni/tenisz/20030124schuttler.htmlA Williams nővéreké az AusOpen páros trófeája/sport/egyeni/tenisz/20030124awilliams.htmlAmi az AusOpenen eddig történt/sport/egyeni/tenisz/20030115amiaz.htmlTeniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016

"Az érzelgősség nem igazán jellemző rám, de most nagyon-nagyon meg vagyok hatva, s nagyon-nagyon boldog vagyok" - mondta könnyeivel küszködve Serena. "Egész életemben arról álmodtam, hogy a legjobb leszek, nagyon keményen dolgoztam ezért, ennek ellenére fura érzés, hogy most történelmet írtam." Serena sikeréért 670 ezer (amerikai) dollárt kapott, s csatlakozott a Maureen Connolly, Margaret Court, Martina Navratilova és Steffi Graf alkotta társasághoz, előtte csak ők voltak képesek egymás után négy Grand Slamet nyerni. A világelső sikerét egyébként a helyszínen látta Steffi Graf (hites ura, Agassi érdekelt a férfi egyes döntőjében), Martina Navratilova (a veterán klasszis a vegyes párosban 57. Grand Slam-győzelmére készül), valamint Margaret Court is. "Négy Grand Slam-győzelem zsinórban... Ilyen nem történik ám minden nap. Mostantól én is legenda vagyok, s hihetetlen érzés, hogy ilyen nagy játékosok között fognak ezentúl emlegetni" - tette még hozzá Serena.

Venus, Wimbledon és a US Open 2000-es és 2001-es bajnoka szintén a könnyeivel küszködött, igaz, ő csalódottsága miatt. Akárhogy is, hiába a testvére veri meg az embert, attól az még nem lesz jó érzés, főleg, ha egyhuzamban négy Grand Slam-döntőben teszi ezt meg. "Egész héten nagyon jól éreztem magam Melbourne-ben, s bizony jó lett volna győztesként hazamenni" - mondta a világranglista másodikja. "Ugyanakkor Serena ma ismét verhetetlen volt, hiába, óriási bajnok. Négy Grand Slam-tornát nyert meg zsinórban, s mit tagadjam, egyszer szeretném majd utánacsinálni."

Australian Open, Melbourne (10 511 481 dollár, Rebound Ace)
női egyes, döntő:
S. Williams (amerikai, 1.) - V. Williams (amerikai, 2.) 7:6, 3:6, 6:4

Koncz Dávid

[origo]