Vágólapra másolva!
A Corus 2003 szuperverseny tizedik fordulójában Polgár Judit ismét remekelt. Pontosan számolt, az orosz Griscsuk messzire merészkedett huszárját bekerítette, és harmadik győzelmét aratta. A nyeréssel Polgár Judit egy pont előnnyel a második, a Shirovot legyőző és változatlanul vezető indiai Ananddal szemben fél pont a hátránya. A forduló igen harcos volt, hat játszma is eldőlt, sorozatos sikertelenségek után nyert a két világbajnok, Kramnyik és Ponomarjov. A verseny legfiatalabb résztvevője, a tizenöt éves azerbajdzsáni Radzsabov holtversenyben harmadik. A nagymesterversenyen lassan célba ér a kínai Zsang Zsong, Ács Péter újabb remivel holtversenyben az utolsó.

Wijk aan Zee-ben, a szuperverseny tizedik fordulójában élvezetes küzdelmeket láttunk, a hét partiból hat döntéssel fejeződött be. A játéknap hőse Polgár Judit volt, aki sötéttel mért vereséget az olimpiai bajnok orosz válogatott második táblására, a tizenkilenc éves Alekszander Griscsukra. Bledben elméleti párharcuk viszonylag gyors pontosztozkodással végződött, ezúttal az orosz nagymester kevésbé ismert vizekre evezett. Hosszúra sáncolt, jelezte Juditnak, hogy nagyon nincs megelégedve a tabellán elfoglalt helyzetével, a kilencedik fordulóban világossal kapott Barejevtől, ezt aligha kalkulálta be. Nagymesternőnk királya középen rekedt, de a sötét táborba betört világos huszár fogságba esett. Griscsuk összekötött szabad gyalogjaiban reménykedett, de Judit időben megindította a vezérszárnyi akcióját, amely a világos király elleni támadás volt. Kölcsönös időzavarban is pontosan és nyugodtan védekezett, az időkontroll után már csak hét lépésig tartott a játszma, s Griscsuk kénytelen volt kapitulálni. A remek győzelemmel Polgár Judit egypontos előnnyel a második, öten üldözik, de a vezető Ananddal szemben csak fél pont a hátránya.

A spanyol Alekszej Shirov számára kellemetlen ellenfél a FIDE exvilágbajnoka, Viswanathan Anand. Kieséses rendszerű világbajnokságon már kétszer is kikapott tőle, a teheráni döntőn pedig megalázó vereséget szenvedett. Eddig ötvenkilenc partiban csaptak össze, Anand tizenhetet megnyert, Shirov hatszor került ki győztesként. Anand a Caro-Kann védelemre szavazott, Shirov minden hidat felégetett maga mögött, mindenáron nyerni szeretett volna. Már a tizenkettedik lépésben tisztet áldozott, az indiai nagymester higgadtan hárította a fenyegetéseket, leszerelte a világos támadást és negyedik győzelmének örülhetett.

A profi világbajnok, Vlagyimir Kramnyik a tornán először ötven százalék fölött. Négyes remisorozat után tudott végre nyerni, hiába próbálta kiélezni Volga-csellel a játékot a bolgár Veszelin Topalov, Kramnyik csendesítette a küzdelmet, majd tanulságos bástyavégjátékban nyert. A FIDE rangelsője, Ruszlan Ponomarjov feljött a tizenkettedik helyre, ehhez Van Welyt kellett legyőznie, aki nem is olyan régen még a második helyen büszkélkedett. Az ukrán világbajnok is bástyavégjátékban "oktatta" a holland sakkozót. Az orosz exvilágbajnok, Anatolij Karpov kiharcolta a pontosztozkodást Barejevvel szemben.

Kedvező állást vesztett el a lengyel Kraszenkow, időzavarban húzott elkötelezőt és a torna legfiatalabb résztvevője, a tizenöt éves Radzsabov ügyesen megragadta a felkínált esélyt. Megszerezte első győzelmét az ukrán Ivancsuk, a verseny doyenje, Jan Timman teljesen összetört, huszonegy lépésben kapott ki.