Vágólapra másolva!
Elsőként Andre Agassi jutott az ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi egyesének fináléjába, miután az elődöntőben könnyedén győzte le a dél-afrikai Wayne Ferreirát.

Hogy kell Grand Slam-döntőbe jutni úgy, hogy az ember semmi különöset nem csinál? A kérdésre az amerikai Andre Agassi (2. a világranglistán) tudna leginkább válaszolni, miután az ausztrál nyílt teniszbajnokság első elődöntőjében játszi könnyedséggel lépett túl a dél-afrikai Wayne Ferreirán (39.). A tar fejű fenoménnak gyakorlatilag semmit nem kellett csinálnia a veteránok találkozóján (mindketten jubiláltak Melbourne-ben, ötvenedik Grand Slam-tornájukon álltak rajthoz, Ferreira ráadásul zsinórban negyvenkilencedszer indult a négy nagy egyikén), a sikerhez ezúttal elegendő volt a maximális labdabiztonság is (persze azért ember legyen a talpán, aki ezt Agassi után tudja csinálni). Ferreira, aki korábbi tíz találkozójuk mindegyikét elveszítette Agassival szemben, sőt, szettet is csak egyet tudott nyerni, a meccs előtt nem győzte hangoztatni, mennyire fontos lenne, hogy fonákkal is tudjon nyerőket ütni. Hát, egy-két kivételes alkalomtól eltekintve nem tudott, bal oldalról teljesen csődött mondott a dél-afrikai.

Williams-döntő, Mandula-búcsú az AusOpenen/sport/egyeni/tenisz/20030123mandula.htmlTeniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016Ami az AusOpenen eddig történt/sport/egyeni/tenisz/20030115amiaz.html

Agassi meg van olyan rutinos róka, hogy ezt rögtön kiszúrja, kipécézte magának Ferreira fonákját, s szinte végig oda ütögette a labdákat. Különösebben még csak türelmesnek sem kellett lennie, rendszerint néhány ütésváltás után már hibázott a dél-afrikai, de ha mégsem, akkor Agassi vágott be egy nyerőt, s úgy hozta a labdamenetet. Ferreira a mérkőzésen egyszer vezetett, az első játék után: Agassi aztán 1:1-nél, majd 3:1-nél is elvette adogatását, simán nyerte a szettet (6:2).

A második felvonás pontosan ugyanúgy alakult, mint az első, azaz Agassinak itt sem kellett megszakadnia a sikerért. Leginkább a harmadikban kellett pedáloznia, ekkor mindent megpróbált a kétszettes hátrányból pályafutása során hatszor felálló Ferreira, igazi teniszre emlékeztető momentumok is ekkor adódtak. A Pete Sampras (egyik) mumusaként elhíresült játékosnak 3:3-ig sikerült tartania a lépést a gőzmozdonyként robogó, negyedik Australian Open-elsőségére készülő Agassival (első tengerentúli játékos lehet, akinek ez sikerül), akkor azonban elveszítette adogatását. S noha a következő játékban két lehetősége is volt rá, hogy visszavegye, igazából mégsem volt esélye: a végig szinte tökéletesen szerváló Agassi (első adogatásainak több mint hetven százalékát beütötte) bevágott két olyan bombát, amellyel fordított esetben ő maga sem tudott volna mit kezdeni, pedig nem lehet rá azt mondani, hogy úgy általában rosszul kezelné az adogatásokat.

Slusszpoénként Agassi még egyszer lebrékelte Ferreirát, így három perc híján másfél óra alatt biztosította helyét a fináléban. Ezzel egyszersmind huszadik győzelmét gyűjtötte be zsinórban Melbourne-ben, s 1995, 2000 és 2001 után negyedszer viheti haza a végső győztesnek járó serleget, Ferreira pedig 1992 után újra a négy között volt kénytelen búcsúzni, akkor Stefan Edbergtől kapott ki. Agassi döntőbeli ellenfele számára lesújtó adat, hogy a kenguruk földjén az amerikai finálét még nem veszített. "Mindig úgy megyek fel a pályára, hogy nagy csatára számítok, ezért számomra mindig meglepő, ha sima háromban nyerek" - fejtegette Agassi. "Úgy érzem, remekül teniszeztem ma, tisztán ütöttem meg a labdákat, jól mozogtam és mindent jól csináltam, amit csak kell. Mostantól kikapcsolok, megnézem a holnapi elődöntőt, aztán lesz, ami lesz."

Agassi pályafutása 14. Grand Slam-végjátékára készülhet (eddig hétszer nyert), s a tavalyi US Open után zsinórban másodszor játszhat GS-döntőt. Akkor vereséget szenvedett örök riválisától, Pete Samprastől, most azonban a háló túloldalán az amerikai Andy Roddick vagy a német Rainer Schüttler áll majd. Azért ők egészen más kategóriát képviselnek...

Australian Open, Melbourne (10 511 481 dollár, Rebound Ace)
férfi egyes, elődöntő:
Agassi (amerikai, 2. kiemelt) - Ferreira (dél-afrikai) 6:2, 6:2, 6:3

A pénteki program:
férfi egyes, elődöntő:
Roddick (amerikai, 9.) - Schüttler (német, 31.)

női páros, döntő:
S. Williams, V. Williams (amerikai, 1.) - Ruano Pascual, Suarez (spanyol, argentin, 2.)

Koncz Dávid

[origo]