Vágólapra másolva!
Wijk aan Zee-ben, a Corus 2003 szuperverseny kilencedik fordulója az eddigi legbékésebb volt. Hat döntetlen mellett az orosz derbin a címvédő Jevgenyij Barejev legyőzte honfitársát, a 19 éves Alekszander Griscsukot. Polgár Judit világossal remizett a spanyol Alekszej Shirovval, az éllovas  indiai Viswanathan Anand sem erőltette a játékot. Nagy csatát csak a bolgár Veszelin Topalov és az ukrán világbajnok, Ruszlan Ponomarjov partijában láttunk, a FIDE világelső a táblázaton csak a holland Jan Timmant előzi meg. Szerdán szabadnap lesz, majd a csütörtöki tizedik fordulóban a holtversenyben második Polgár Judit az orosz Griscsukkal mérkőzik meg. A nagymesterversenyen a kínai Zsang Zsong előnye már két pont, Ács Péter fölényes állásban durva elnézéssel vesztett.

A szuperverseny kilencedik fordulójában sorban születtek a döntetlenek, igazi küzdelem csak két játszmában alakult ki. Polgár Judit taktikai pontosztozkodással megőrizte előkelő helyezését, öt fordulóval a 19-es kategóriájú torna befejezése előtt veretlenül áll holtversenyben a második helyen. Az előző fordulóban a spanyol Alekszej Shirov világossal harcolt a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatával szemben, Judit ellen most sötéttel játszotta meg. A női világranglista-vezető ezúttal kerülte a fölösleges kalandokat, lépésismétléssel kevesebb, mint egy óra alatt már békét is kötött ellenfelével. Nem töltött sokkal többet a táblánál a versenyben vezető indiai Viswanathan Anand, világossal meg sem kísérelte, hogy növelje előnyét a táblázaton. Nagy rejtély az ukrán Vaszilij Ivancsuk játéka, kilencedik döntetlenjét érte el.

A két világbajnok, a világranglista második Vlagyimir Kramnyik és a hetedik Ruszlan Ponomarjov nem játszik világelsőhöz méltóan. Az ukrán Ponomarjov már csak a holland sakkozás nagy öregjét, Jan Timmant előzi meg, négy vereséget is elszenvedett, meglepetésre egyetlen győzelmét éppen Vlagyimir Kramnyik ellen aratta. A profi világbajnok is csak ötvenszázalékos, Radzsabov tisztelte benne a bajnokot, másképp aligha adta volna remire az állást, ahol világosnak szép támadó esélyei voltak.

A kettős győzelemmel rajtoló, majd sorozatban bizonytalankodó Jevgenyij Barejev értékes skalpot szerzett, sötéttel győzte le Alekszander Griscsukot. A parti előtt a 19 éves nagymester igen jó eredménnyel dicsekedhetett honfitársával szemben, és Shirov legyőzése is túlzott önbizalmat adott neki. Bátran vállalkozott, de ezzel Barejev malmára hajtotta a vizet. A bonyodalmakban a rutinosabb nagymester jobban tájékozódott és a két bizonytalan helyzetű király közül világosé került bajba.

A Corus 2003 szuperversenyen a versenyben vezető Anand, a holtversenyes második Polgár Judit és a még nyeretlen Ivancsuk veretlen. Az ukrán nagymester mellett csak Timman nem tudott partit nyerni, aki öt játszmát vesztett, majd Ponomarjov következik a négy vesztésével. Az eddig lejátszott 63 játszmából 27 végződött döntéssel. A csütörtöki tizedik fordulóban három nagy derbi is lesz, Griscsuk - Polgár, Shirov - Anand és Kramnyik - Topalov.