Vágólapra másolva!

Banditák támadtak a sakklegenda Gligoricra

Belgrádban banditák összeverték és kirabolták a jugoszláv sakkozás élő legendáját, Szvetozar Gligoricot. A rablók létrán másztak be éjszaka a 79 éves nagymester házába, amely a jugoszláv főváros elegáns villanegyedében található. Durván bántalmazták az idős sakkozót, akitől értékes trófeákat is elraboltak, de készpénzt keveset találtak. Gligoric február 2-án ünnepli 80. születésnapját, de minden hivatalos programot az eset után azonnal lemondott.

A jól megvilágított utcában a banditák alaposan kitervelték a gaztettüket. Hajnali három órakor létra segítségével jutottak fel a világhírű idős nagymester házának erkélyére, ahol krimikben látott módszerrel hatoltak be az ablakon. Szvetozar Gligoricot álmában lepték meg, rettenetesen összeverték, majd megkötözték. Módszeres kutatással találták meg elhunyt feleségének ékszereit, Gliga értékesebb trófeáit, de nagy megdöbbenésükre csak kevés készpénzt.

Halálhírét keltették Lékó Péternek/sport/sakk/20021202halalhiret.html

A telefonját tönkretették, hosszú órákba tellett, mire a bejárónő kiszabadíthatta őt fogságából és kaphatott orvosi segítséget. Gligoricnak mégis óriási szerencséje volt, csak millimétereken múlott, hogy nem vesztette el szeme világát. A jugoszláv sakkozás élő legendája február 2-án ünnepli 80. születésnapját, a szomorú eset hatására a lelkileg teljesen összetört nagymester azonnal lemondott minden hivatalos programot.

Verőci Zsuzsa