Vágólapra másolva!
Wijk aan Zee-ben, a Corus 2003 szuperverseny hetedik fordulójában Polgár Judit maratoni játszmában kiharcolta a döntetlent a Braingames világbajnokával, Vlagyimir Kramnyikkal szemben. A magyar nagymesternő különböző színű futók mellett gyaloghátránnyal küszködött, majd gyalogáldozatokkal bonyolított remire. Az indiai exvilágbajnok, Viswanathan Anand ellen a FIDE világbajnoka, Ruszlan Ponomarjov csak árnyéka volt önmagának. A spanyol Alekszej Shirov az orosz Jevgenyij Barejev elleni győzelemmel vigasztalódott. Van Wely nyerte a holland derbit, és Ananddal holtversenyben az élen áll. Ács Péter a nagymesterversenyen elszenvedte harmadik vereségét is, a kínai Zsang Zsong biztosan halad előre.

A világossal játszók nagy napja volt a Corus 2003 szuperverseny hetedik fordulója. Négyen is jól kihasználták, hogy fehérrel ülhettek sakkasztalhoz. Számunkra a legfontosabb Polgár Judit és Vlagyimir Kramnyik összecsapása volt. A Braingames világbajnoka a Shirovtól elszenvedett vereség hatására sem fordított hátat a szicíliai védelem Szvesnyikov változatának. Polgár Judit a megszokottnál jóval óvatosabb volt, Kramnyik könnyedén egyenlített ki, majd magához ragadta a kezdeményezést. A női világranglista-vezető Judit gyalogot áldozva végjátékra egyszerűsített, ahol bástyák mellett különböző színű futók voltak a táblán, szerencsére a gyalogok egy szárnyon, szabad gyalogot Kramnyik nem tudott képezni. Kölcsönös időzavar után hosszasan manőverezett a világbajnok, de fenyegetéseit Judit pontos védekezéssel hárította. Az állásban végül a bástyákat is lecserélték, s ekkor nagymesternőnk remek gyalogáldozattal megszabadult gyenge gyalogosától és döntetlen végjátékra egyszerűsített. Polgár Judit nagy csatában kiharcolt döntetlennel holtversenyben a harmadik, míg Kramnyik változatlanul csak ötvenszázalékos.

Mélyen tudása alatt játszotta a FIDE világbajnoka, Ruszlan Ponomarjov az újabb rangadót, az indiai exvilágbajnok, Viswanathan Ananddal szemben. Gyalogot rabolt, de a d5-re bevarázsolt világos huszár megkeserítette életét. Minőségáldozattal próbálkozott, de a szörnyű véget nem kerülhette el. A végállásban nehéz elhinni, hogy a játszmában a sötét bábukat a FIDE rangelsője vezette. Anand az újabb győzelemmel megőrizte vezető pozícióját.

Nem sokáig búslakodott a spanyol Alekszej Shirov Kraszenkowtól elszenvedett veresége után. Kettős gyalogáldozattal kötötte gúzsba Barejev tisztjeit, a sötét királyra pedig ezer veszély leselkedett. A gyalogáttörés megpecsételte a tavalyi győztes sorsát, Barejev harmadik vereségét szenvedte el. Egyik szemük sírt, a másik nevetett a holland sakkrajongóknak. Örülhetnek annak, hogy Van Wely az indiai exvilágbajnok, Anand társaságában vezeti a 14 fős mezőnyt, de bánkódhatnak, hogy kilencszeres bajnokuk, Jan Timman immár negyedszer volt kénytelen kapitulálni és sereghajtó.

Az orosz exvilágbajnok, Anatolij Karpov már másodszor volt kénytelen megélni, hogy az ifjú ellenfelek vizsgáztatják őt. A bolgár Veszelin Topalov hosszasan manőverezgetett, Tolja tartotta állását. Megszerezte első győzelmét a 19 éves Griscsuk, gyors pontosztozkodással ért véget Radzsabov és Ivancsuk partija. Az ukrán nagymester változatlanul nyeretlen, hetedik döntetlenét érte el.