Vágólapra másolva!
Gubacsi Zsófia a spanyol Martinez-Granados oldalán három játszmában legyőzte a Hopkins, Kostanic amerikai, horvát kettőst az ausztrál nyílt teniszbajnokság második fordulójában, s a nyolc közé jutásért a Mandula Petra, valamint a svájci Gagliardi alkotta duóval mérkőzhet meg, azaz biztosan lesz magyar érdekeltségű páros a negyeddöntőkben is. A világelsők újfent taroltak, Marat Szafin pedig csuklósérülés miatt játék nélkül kényszerült feladni harmadik fordulós mérkőzését.

Magyar rangadóra kerül sor a nyolc közé jutásért az Australian Open női párosában, miután Gubacsi Zsófia a spanyol Martinez-Granados oldalán három játszmában jobbnak bizonyult a Hopkins, Kostanic amerikai, horvát duóval szemben, amely egyébként ellenállhatatlanul kezdte a találkozót.

Pillanatok (egészen pontosan 22 perc alatt) takarították be az első szettet (6:1), s nagyon úgy nézett ki, hogy nem lesz még egy magyar érdekeltségű alakulat a legjobb tizenhat között. Gubacsiék szerencsére másképp gondolták mindezt, s egy roppant kiegyenlített játszmában (7:5) egálra alakították az állást. A folytatás gyakorlatilag már sima volt, Gubacsiék 6:2-re nyerték a döntő szettet, a mérkőzés szorosságát viszont bizonyítja: összességében eggyel kevesebb labdamenetet nyertek meg, mint az amerikai, horvát duó, erre szokás azonban azt mondani, hogy a fontos szituációkban ők koncentráltak jobban.

A sorsolás szeszélye folytán a nyolc közé jutásért Mandula Petra és társa, a svájci Emannuelle Gagliardi lesz az ellenfelük, ennek azonban mi csak örülhetünk: a páros kiszámíthatatlan műfaj, bárki megverhet bárkit (erre pont Petráékat lehetne hozni példának, hiszen az előző körben a harmadik helyen kiemelt kettőst győzték le), így azonban garantált, hogy egy magyar játékos érdekelt lesz a négy közé jutásért zajló csatározásokban. Erre minden esélye megvan a Martina Navratilova, Szvetlana Kuznyecova amerikai, orosz társaságnak is, a veterán klasszis remeklésének köszönhetően ugyanis sikerrel vették a második fordulót is.

Marat Szafin (3. a világranglistán) sérült válla eddig bírta a melbourne-i megpróbáltatásokat, a tavalyi döntős orosz játék nélkül adta fel a német Rainer Schüttler (36.) elleni találkozóját. Eleve kétséges volt, hogy egyáltalán a hétfői rajtig hadra fogható állapotba tudja-e hozni magát, a sydneyi előversenyen már erős vállfájdalmakra panaszkodott.

Teniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016

S noha az első két fordulót erősen befájdalomcsillapítózva még letudta, a harmadikban már nem volt képes pályára lépni: a sors fintora, hogy nem válla, hanem bal csuklója miatt, még első mérkőzésén szenvedett könnyebb szalagszakadást. "Alapvetően a sérülésem nem súlyos, csak nagyon fájdalmas" - mondta Szafin.

"A doktorok azt mondták, két-három hét kell a felépülésemhez, jegelnem kell a kezemet, valamint lézeres kezelésre kell járnom. Leginkább azonban a pihenést javasolták gyógyírnak, s hogy meg ne próbáljak játszani Schüttler ellen. Csalódott vagyok, mert a fájdalmak ellenére úgy éreztem, egyre jobb formába lendülök, így azonban utazhatok haza, ráadásul egy csomó pontot is elveszítek. Ilyen az élet" - zárta le egy bölcs megjegyzéssel mondandóját Szafin, aki egyike azoknak a szószólóknak, akik a versenyszezon lerövidítése mellett kardoskodnak.

Véleményük szerint a versenynaptár zsúfoltsága tönkreteszi a játékosok szervezetét, s ebben lehet is valami: rengeteg mérkőzés ért véget úgy az idei Australian Openen, hogy az egyik fél sérülés miatt dőlt ki, a szombati játéknapon így járt például a belga Xavier Malisse (23.) is. Az argentin David Nalbandian (12.) persze nem szomorkodott annyira emiatt, hiszen három és fél szettnyi játék után (4:6, 6:2, 6:0, 3:0) mehetett az öltözőbe.

Kiesett a hetedik helyen kiemelt, tavalyi elődöntős cseh Jiri Novak (7.) is, igaz, őt nem sérülés, hanem a tavalyi Davis-kupa döntő orosz hőse, Mihail Juzsnyij (31.) akadályozta meg a továbblépésben, négy játszmában. Háromban nyert viszont az előző körhöz hasonlóan ismét roppant sima eredménnyel előrukkoló ausztrál világelső, Lleyton Hewitt - aki a Kuerten-verő Radek Stepaneknek (69.) zárta le melbourne-i kirándulását -, valamint Andy Roddick (10.) a spanyol Vicente (58.), és Roger Federer (6.) a svéd Vinciguerra (145.) ellen.

A nőknél is egyre inkább belelendül a világelső Serena Williams, ezúttal a thaiföldi Tamarine Tanasugarnnak (32.) tartott bemutatót a tenisz szépségeiből, különösen a nyerő ütésekből. A 46 perces, 6:1, 6:1-es eredménnyel zárult összecsapáson huszonhét védhetetlen ütést bombázott ellenfele térfelére, aki egyébként néha igen szép dolgokat művelt, más kérdés, hogy így sem tudta tartani a lépést a zsinórban negyedik Grand Slam-győzelmére készülő fiatalabbik Williams nővérrel. "Jó kis meccs volt ez a mai, Tamarine remekül játszott, igaz, én sokkal jobban" - szerénykedett kicsit Serena. "Ha nem ment volna ma minden ilyen olajozottan, jóval szorosabban is alakulhatott volna az állás. Szerencsére hamar letudtam a kötelezőt." A Mandula Petrát legyaluló belga Kim Clijsters (4.) a fehérorosz Tatjana Pucseket (108.) is elbúcsúztatta, s egy említésnél nem érdemel sokkal többet a francia Dechy (18.) és a bolgár Maleeva (14.) búcsúja.

Koncz Dávid