Társoldalunk:

Lágymányoson épülhet az új Eb-uszoda

A Magyar Úszó Szövetség elnöksége rendkívüli ülésén, titkos szavazással egyhangúlag döntött arról, hogy megítélése szerint az uszodai sportágak szempontjából a legelőnyösebb az lenne, ha a 2006-os budapesti Európa-bajnokságra a Lágymányoson épülne fel a tervezett komplexum.

Korábban arról volt szó, hogy a több fedett és nyitott medencéből álló létesítmény a Kőér utcában vagy a Latorca utcában is helyet kaphatna, de ugyanígy szóba került a Lágymányosi egyetemi városrész, illetve a közeli, úgynevezett Kopaszi-gát területe. Különböző szakmai szempontok alapján húsz elnökségi tag foglalt állást a fontos kérdésben, s véleményük egybehangzó volt: az uszodának Lágymányoson kell felépülnie, hogy a két lehetséges helyszín közül közelebbről melyiken, azt a későbbi szakértői vélemények alapján döntik majd el.

A sportminisztérium által megrendelt megvalósíthatósági tanulmány elkészítésének határideje péntek. Az uszodakomplexum beruházásáról valamennyi szempont ismeretében a jövőben kormánydöntést hoznak majd. A kandidálással kapcsolatos állami garanciavállalás 6,2 milliárd forintról szól, de a komplexum - optimális állapotot figyelembe véve - ennek mintegy a háromszorosába kerül, igaz a tervezők felhívták a figyelmet a fokozatosság elvének, a többlépcsős kivitelezésnek alkalmazására.

Valamennyi lehetséges helyszín mellett felsorakoztattak az érvelők előnyöket, de megemlítettek hátrányokat is. Mindkét lágymányosi terület ingyen áll rendelkezésre, a Kőér utcában viszont bonyolultak a tulajdonviszonyok: csak a szükséges 3-3.5 hektár alig fele az államé, a másik felét az Ipari Szövetkezet Sportalapítványa birtokolja. Igaz, hangzott a szakértői tájékoztatás, ez utóbbi telekrész megvételére a kőbányai önkormányzat már felajánlott 800 millió forintot. A Latorca utcai Duna-parton az ELMÜ a tulajdonos, de nem pénzt, csak dolgozóinak sportolási lehetőséget kérne cserébe jelenlegi pályájának átengedéséért. Időközben azonban kiderült: ide fel sem lehet építeni az uszodát, mert nem fér el!

A jelenlegi számítások szerint az Európa-bajnokság megrendezése 2,5-3 millió euróba, azaz hozzávetőlegesen 700 millió forintba kerül.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK