Vágólapra másolva!
A Corus 2003 szuperverseny negyedik fordulójában Polgár Judit sötéttel szenzációs győzelmet aratott az exvilágbajnok Anatolij Karpov ellen. Korábban a női világranglistát vezető nagymesternőnk csak rapid játszmákban tudta nagyhírű ellenfelét megadásra kényszeríteni. Polgár megakadályozta, hogy Karpov elsáncolhasson, a középen rekedt világos király ellen remek támadásvezetéssel nyert, s egyedül áll az élen. A forduló szenzációja a FIDE világbajnokának, Ponomarjovnak az újabb veresége volt, Shirov jól előkészítette javítással hozta nagy zavarba a rangelsőt. Kramnyik csak kínkeservvel tudta legyűrni Kraszenkovot. A nagymesterversenyen Ács Péter megszerezte első győzelmét.

Wijk aan Zee-ben a 19-es kategóriájú szuperverseny negyedik fordulója két békés döntetlennel kezdődött, majd a nézők figyelmét a játéknap három rangadója kötötte le. Jól emlékezünk még az 1998-ban, Budapesten játszott Polgár Judit-Karpov nyolcjátszmás rapid tempójú mérkőzésre, nagymesternőnk szenzációs 5-3 arányú győzelmet aratott. Klasszikus gondolkodási idejű játszmákban Karpov fölényesen vezetett, ha Juditnak sikerült taktikai csatározásra kényszeríteni az exvilágbajnokot, akkor mindig megizzasztotta. A vezérindiai védelem egyik békésnek nevezhető változatában Karpov halogatta a fejlődés befejezését, vezérszárnyi akcióba kezdett. Judit megvillant, levarázsolta Karpov világoson mozgó futóját és az exkirály királya középen rekedt. Karpov egyre többet gondolkodott, királyát fenyegető veszélyeket azonban hárítani nem tudta. A sötét tisztek koncentrált támadása ellen védelme nem volt, Judit nagyszerű győzelmével egyedül vezeti a versenyt. Az ötödik fordulóban a még nyeretlen, négy remivel kezdő Ivancsukkal mérkőzik meg.

Óriási megnyitáselméleti csatározás dúlt a Ponomarjov-Shirov játszmában. Hét évvel ezelőtt a Hoogovens tornán az Ivancsuk-Shirov partiban vetette be az ukrán nagymester a 21. Vg7 lépést, amely akkor óriási újításnak, zseniálisnak ötletnek látszott. A spanyol sakkozó a tábla mellett nem is találta meg a helyes folytatást, és Ivancsuk remek győzelmet aratott. A változatban még egy partit találhatunk az informátorokban, aztán kicsit feledésbe merült a vari.

Shirov eddig igen békésen sakkozgatott, három remivel rajtolt. Lélektanilag is csatát nyert, amikor Ponomarjov ellen megismételte a varit, majd a 23. lépésben leütötte a g7-re szemtelenkedett gyalogost. Ki az erősebb? Világos bástyái és tisztjei tudnak-e akciót kezdeni a kissé bizonytalan helyzetű sötét király ellen, vagy a sötét vezérszárnyi szabad gyalogok előrenyomulása ellen nem lesz védelem. Ponomarjov a sakktábla mellett nem talált védelmet, következhet az alapos elemzés, lehet, hogy 21. Vg7 lépést kitörölhetjük a variból.

Nagy csatát vívott Barejev és Topalov, világos futópárja harcolt sötét huszárjaival szemben. Topalov a legjobb pillanatban indította a királyszárnyi akciót, s az időzavarral bajlódó orosz nagymester "engedélyezte" az örökös sakkhoz vezető tisztáldozatot. Óriási esélyt hagyott ki a bátran sakkozó Radzsabov, szemre tetszetős áldozat után Van Wely keservesen bár, de összefoltozta állását és remire mentette a partit.

A Braingames világbajnoka, Kramnyik a Deep Fritz számítógépes program elleni meccsén cserélgetett állandóan vezért. Meglepetésre olasz megnyitást játszott, de szépen előnybe került, valahol kiengedte Kraszenkovot. Újra kellett kezdeni az építkezést és maratoni játszmában végül megszerezte második győzelmét. A torna ötödik fordulója igazán nagy csemegéket ígér, Anand-Karpov, Shirov-Kramnyik összecsapásokat láthatunk majd.