Vágólapra másolva!
Három magyar játékosért szoríthattunk az ausztrál nyílt teniszbajnokság első fordulójának második játéknapján, ketten nem okoztak csalódást: Mandula Petra bejutott a második fordulóba, Czink Melinda ugyan kiesett, de becsülettel helyt állt a tizedik helyen kiemelt Chanda Rubin ellen, egyedül Kapros Anikó szerepelt le.
Forrás: EPA
Reméljük, a belga világ-bajnoknak Mandula ellen nem sok oka lesz az örömre Fotó: EPA

Kezdjük a legjobb hírrel: első számú női játékosunk, Mandula Petra (98. a világranglistán) teljesítette a maga elé kitűzött célt, már most megismételte eddigi legjobb - tavalyi - Australian Open-szereplését, azaz bejutott a második fordulóba. A legjobb 64 közé a horvát Silvija Talaja (85.) testén keresztül vezetett az út, róla jó emlékei voltak Petrának: eddigi egyetlen találkozójukon ő hagyhatta el győztesen a pályát, nagyon fogadkozott, hogy ezúttal sem lesz másként.

Nos, nem is lett, Petra 7:5, 6:1-es eredménnyel abszolválta első fordulós feladatát, s készülhet a világbajnok Kim Clijsters (4.) ellen, aki simán verte az amerikai Reeves-t.

Az első játszmában 5:5-ig fej-fej mellett haladt Mandula horvát ellenfelével, ekkor megrázta magát, s elvette Talaja adogatását. Jóllehet a következő játékban breaklabdát is kellett hárítania, hozta saját szerváját, így 7:5-re megnyerte a szettet.

A második felvonás már sima volt, Petrának különösebben meg sem kellett erőltetnie magát, így következhet a múlt heti, sydneyi tornagyőztes Clijsters. Petrának éppenséggel van elszámolni valója a belgával, a 2001-es Roland Garros negyeddöntőjében ugyanis éppen ő állította meg. Most visszavághat az akkori fiaskóért, persze ehhez nagyon kéne, hogy hozza a Talaja ellen bemutatott parádés szervaformáját, első adogatásainak 85 százalékából csinált pontot.

Clijsters ellen nyerő ütésekből is szükség van egy jó párra, ha azon a meccsen is kétszer annyit vág be, mint tette a horvát ellen (30-15), akkor nem lehet gond. Persze a két játékost botor dolog lenne egy szinten emlegetni.

A rossz(abb) hírek közül előbb essünk túl a legrosszabbon, Kapros Anikó (109.) megdöbbentően sima vereséget szenvedett 45 perc alatt Rita Grandétól (48.), mindösszesen egy játékot tudott összekaparni. Pedig úgy ment fel a pályára, hogy majd most megmutatja, erre fel annyi esélye volt csak az olasz ellen, mint defektes iskolabusznak a sivatagi homokban való száguldozásra. 6:0, 4:0-ig Kaprosnak megmozdulása sem akadt, akkor eljutott ugyan egy breaklabdáig, de azt is veszni hagyta.

Igaz, a következő játékban azért behúzta a becsületgémet, de egy olyan játékostól, aki a juniorok között már nyert Australian Opent, ez bizony édeskevés. A mérkőzésről mindent elmond, hogy míg Kapros összességében 28 labdamenetet nyert meg, addig olasz riválisa 53-at. Szakadéknyi különbség, ez bizony csúnya zakó volt.

Bezzeg Czink Melinda (159.)! Úgy kell emelt fővel, cseppet sem megalázva lekullogni a pályáról, ahogy ez a húszesztendős hölgyemény tette. Eleve selejtezőt kellett játszania, azaz már három melbourne-i hőségben letudott meccsel a lábában kocogott ki a pályára az első fordulóban, ráadásul Fortuna istenasszony sem volt kegyes hozzá: a tizedik helyen kiemelt amerikai Chanda Rubint (13.) kellett volna megvernie a 64 közé jutásért.

Ez végül ugyan nem sikerült, de Czink fantasztikus küzdőszellemről tett tanúbizonyságot, végig egyenrangú partnere volt világklasszis riválisának, aki végül csak rutinjának köszönhette továbbjutását. Az első játszmában 2:2-nél vette el Rubin Czink adogatását, s ezt az aprócska előnyt meg is őrizte a szett végéig (6:4).

Teniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016

A második felvonásban 1:1-nél brékelt az amerikai, 4:3-nál azonban Czink visszavette, ami az övé, és kiegyenlített. Ezután egy kiadós adok-kapok következett, amiből sajnos Rubin jött ki jobban: 6:5-nél már nem engedte meg magának azt a luxust, hogy hibázzon, így 6:4, 7:5-tel ő jutott a következő fordulóba.

Amennyiben viszont Czink fejlődése töretlen marad, komoly ellenfele lehet bárkinek; nyerő ütésből így is ugyanannyit vitt be (26-26), mint nevesebb ellenfele, s ki nem kényszerített hibából sem vétett lényegesen többet (29-21).

A játéknap eddigi további érdekességeiről dióhéjban: az ATP-Race éllovasa, az osztrák Stefan Koubek (35.) számára már véget is ért a melbourne-i kirándulás, ugyanis sima három szettben kikapott a svéd Andreas Vinciguerrától (145.). Pedig tavaly negyeddöntőt játszott itt, így jó néhány ponttól lesz kénytelen érzékeny búcsút venni. A 13. helyen kiemelt chilei Fernando Gonzalez (17.) máris belebonyolódott egy ötszettes csatába az alig ismert francia Julien Varlet (160.) ellen, de azért csak beatomteniszezte magát a következő körbe. Illik is igyekeznie, tavaly ugyanis a negyedik fordulóig jutott.

Koncz Dávid