Vágólapra másolva!
Az ausztrál nyílt teniszbajnokság első fordulójának második játéknapján nem csak a magyaroké volt a pálya, más fontos események is történtek. Példának okáért mindkét világelsőnek alaposan meg kellett szenvednie a továbbjutásért, s kiesett a tizenötödik helyen kiemelt spanyol Alex Corretja.
Forrás: EPA
Az apró öröm is öröm - Hewitt nem esett ki
Fotó: Epa

Az ausztrál Lleyton Hewittnak tavaly már sikerült történelmet írnia azzal, hogy világelső létére búcsúra kényszerült az Australian Open első fordulójában, erre korábban még nem volt példa a bajnokság történetében. Idén megígérte a drukkereknek, hogy biztosan nem rendezik nélküle a második hetet, erre fel majdnem kifogott rajta a selejtezőből főtáblára került, egykoron sokkal szebb napokat is megélt, stabil top10-es svéd Magnus Larsson (155. a világranglistán).

Akinek esetleg nem rémlene a lassacskán öregúr korba lépő északi legény eredménysora, annak csak annyit mondunk: Larsson volt az, aki fénykorában rendre elkalapálta a tartós világelső, nem mellesleg Grand Slam-csúcstartó Pete Samprast.

Most majdnem eltüntette a mezőnyből a jelenlegi világranglista-éllovast is, igaz, a teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy amikor kellett, akkor Hewitt igencsak odafigyelt. Így adódhatott, hogy simán megnyerte az első szettet, aztán rögtön pihenő üzemmódba kapcsolt át, így Larsson egyenlíthetett. Az ausztrál is kapcsolt, érezte, hogy visszafogott produktuma kevés lesz a sikerhez, ki is vágott egy 6:1-es játszmát. Úgy tűnt, simán befejezi a meccset, Larsson azonban nem így gondolta: rövidítésben kiharcolta a döntő szettet. Ott aztán már Hewitt kezében volt a gyeplő, 6:2-vel evickélt be a következő körbe. "Nem akartam a tavalyihoz hasonló rossz szájízzel távozni Melbourne-ből, ezért nagyon készültem a meccsre" - magyarázott Hewitt az interjúszobában. "Sajna ma csak ennyire futotta tőlem, de senki ne temessen engem: mérkőzésről mérkőzésre javul majd a formám." Hacsak valaki meg nem veri előbb, mielőtt nagyon belejönne. A publikum egyébként kifejezetten hálás volt a heroikus csatáért, vastapssal kísérte öltözőbe a játékosokat.

Kurnyikovának nem tet-kója, hátfájása van/noilapozo/presszo/20030114kurnyikovanak.htmlTúlélőverseny lehet az idei Australian Open/sport/egyeni/tenisz/20030110zzz.html

Nehéz napja volt a női világelső Serena Williamsnek is, pedig előzetesen mindenki úgy számolt, hogy simán elsöpri útjából a francia Emilie Loit-t. Különösképpen, hogy az amerikai zsinórban negyedik Grand Slam-győzelmére, az úgynevezett Serena Slamre készül, ennek ellenére csapnivaló játékot mutatott be. Loit el is vitte a nyitó felvonást 6:3-ra, s a másodikban is kiharcolta a rövidítést, ahol közel került a végső győzelemhez is: három labdamenet hiányzott hozzá. Serena ekkor támadt fel, s terelte döntő játszmába az ütközetet, ott is vért kellett azonban izzadnia a sikerért, a francia minden pontért oroszlánként küzdött. A tizedik játékban az ifjabbik Williams nővér már a mérkőzésért is adogatott, Loit ezt sem hagyta annyiban: összes erőtartalékát felélve nyúzta még egy kicsit Serenát, aki azért 7:5-tel eltette a szettet. "Nem tudom, hol jártam ma fejben, rég játszottam ilyen gyatrán" - értékelt utóbb Serena. "Rossz napom volt, nem támadtam, nem koncentráltam jól. Az persze meg sem fordult a fejemben, hogy kikaphatok, ezért sikerült végül megnyernem a fontos labdameneteket."

Loit ugyan korántsem elégedetlenkedett teljesítménye miatt, de azért egy fricskát megeresztett Serena felé: "Amikor nyeregben voltam, nagyon jól éreztem magam. S tudják, miért? Mert nagyon élveztem, hogy a játékommal kihoztam a 'nagy Serenát' a sodrából. A meccs végén mondjuk már nyugodtnak tűnt, de csak a szokásos alibi szöveget nyomta, hogy jó meccs volt meg minden." A nőknél nagyobb meglepetés egyébként nem volt, hacsak nem vesszük annak a 17. helyen kiemelt orosz Gyementyijeva s a 29. helyre rangsorolt horvát Majoli búcsúját.

Továbbra is a Willams-nővérek a legjobbak/sport/egyeni/tenisz/20030113tovabbra.htmlATP Race: Koubek maradt az élen/sport/egyeni/tenisz/20030113atprace.html

A férfiak mezőnyében ellenben akadt egy nem várt eredmény, nevezetesen a 15. helyen kiemelt spanyol Alex Corretja kiesése a honfitárs Feliciano Lopez ellen. Való igaz, a kétszeres Roland Garros-döntős Corretjának nem igazán megy Melbourne-ben, legjobb eredménye egy harmadik forduló még 1998-ból, de azért az első akadályon illett volna átlendülnie. Lopez másképp gondolta, s 6:7, 7:6, 7:6, 6:3-ra győzött.

Koncz Dávid