Vágólapra másolva!
Bejelentette visszavonulását Patrick Rafter, az egykori világelső ausztrál teniszező, sportágának egyik legszínesebb képviselője. A sydneyi férfitenisz-tornán döntőbe jutott a selejtezőből főtáblára került koreai Li.

Patrick Rafter végleg szögre akasztotta az ütőjét. Noha a hír várható volt, hiszen az ausztrálok kétszeres Grand Slam-győztes játékosa több mint egy éve nem játszott tétmérkőzést, mégis elhomályosít minden más napi tenisztörténést. A sportág egyik legszínesebb, legsportszerűbb figuráját veszítette el Rafter személyében, aki pénteken közleményben tudatta, hogy soha többé nem tér vissza a pályákra. Nem érez már elég motivációt a játékhoz, nem érdekli különösebben a profitenisz. "Nagyon nehéz ezt a világgal tudatnom, de végleg befejezem pályafutásomat, nincs tovább" - mondta Rafter. "Miután több hónapot adtam sérült karomnak arra, hogy végleg felépüljön a 2001-ben elszenvedett sorozatos sérülésekből, biztos akartam lenni abban is, hogy a fizikai felépülésem ellenére érzek-e elegendő motivációt a játékhoz. Mivel nem tudom száz százalékos biztonsággal kijelenteni, hogy igen, én továbbra is játszani akarok, nincs értelme a visszatérésnek. A döntést amúgy már tavaly decemberben meghoztam."

Rafter jövőre visszatér (2002. november)/sport/egyeni/tenisz/20021104rafter.htmlTeniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016

A földkerekség valaha volt egyik (vagy talán legjobb) szerva-röpte játékosa 1997-ben megnyerte a US Opent, majd egy évvel később megvédte címét. 1999 júliusában kapaszkodott fel a világranglista élére, pályafutását mégsem vallotta soha teljesnek: nem sikerült ugyanis nyernie Wimbledonban (erről bizonyos Pete Sampras és Goran Ivanisevic urak tudnának sokat mesélni, miért is nem), valamint soha nem emelhette magasba a Davis-kupát. Két vesztes döntőben lépett pályára, 1999-ben pedig, mikor az auszik a franciák ellen elhódították a salátástálat, sérülés miatt nem játszhatott. Utolsó tétmérkőzését is a Davis-kupában játszotta, a 2001-es vesztes, szintén franciák elleni fináléban. A mindent eldöntő egyes mérkőzés előtt dőlt ki, s azóta nem játszott újra.

"Van egy kis hiányérzetem amiatt, hogy Wimbledont és Davis-kupát soha nem nyertem, azonban ilyen a sport, van amikor nyersz, de van, amikor veszítesz. Mindent összevetve elégedett vagyok a pályafutásommal, hiszen tudom: mindent kijátszottam magamból, ami bennem volt." Rafter hazájában óriási népszerűségnek örvend, s annak ellenére, hogy egyetlen labdamenetet sem játszott 2002-ben, az Év ausztráljának választották meg. Visszavonulásával immáron teljes figyelmét feleségének, Lara Felthamnek, valamint közös gyermeküknek, Joshuának szentelheti.

Kurnyikovával csalogatnák vissza a turistákat Balira/sport/egyeni/tenisz/20030108kurnyikovaval.htmlCzink Melinda parádézott az Australian Open selejtezőjében/sport/egyeni/tenisz/20030110czink.html

A fenti hír fényében gyakorlatilag szinte érdektelen, de azért említsük meg, hogy a sydneyi viadalon a dél-afrikai Ferreira legyőzésével döntőbe jutott a koreai Li, aki még selejtezőt is kénytelen volt játszani a 2000-es nyári olimpia helyszínén, s a viadal során kiverte az amerikai Roddickot, valamint a világranglista-harmadik Szafint is. Igaz, az orosz ki sem állt ellene sérülés miatt, de pontokban mérve ez a siker ugyanannyit ér, mintha a pályán kalapálta volna el. A fináléban a második helyen kiemelt spanyol Ferrero lesz a riválisa, aki a német Schüttlert búcsúztatta három játszmában.

Aucklandben továbbra is nagy gondot okoz a folyamatos esőzés, az összes negyeddöntőt szombatra halasztották. A közelgő Australian Open miatt pedig nagyon is sietni kellene a befejezéssel, így könnyen elképzelhető, hogy a játékosoknak egy nap két mérkőzést is kell majd játszania. A kooyongi bemutatótorna fináléját a francia Grosjean és az amerikai Andre Agassi játssza.

ATP-torna, Sydney (355 ezer dollár, kemény pálya), elődöntő:
Ferrero (spanyol, 2. kiemelt) - Schüttler (német) 3:6, 6:3, 6:2
Li (dél-koreai) - Ferreira (dél-afrikai) 6:3, 6:3

ATP-torna, Auckland (355 ezer dollár, kemény pálya), 2. forduló:
Kuerten (brazil, 4.) - Russell (amerikai) 4:6, 6:4, 6:2
Koubek (osztrák) - Sluiter (holland) 6:3, 3:6, 6:1

Kooyong Classic, meghívásos férfi verseny:
Grosjean (francia) - Philippoussis (ausztrál) 6:3, 6:7, 6:2
Arazi (marokkói) - Enqvist (svéd) 2:6, 6:4, 6:1

WTA-torna, Hobart (110 ezer dollár, kemény pálya), döntő:
Molik (ausztrál) - Frazier (amerikai, 2.) 6:2, 4:6, 6:4

WTA-torna, Sydney (585 ezer dollár, kemény pálya), elődöntő:
Davenport (amerikai, 6.) - Panova (orosz) 6:3, 7:5
Clijsters (belga, 2.) - Henin-Hardenne (belga, 3.) 6:2, 6:3

WTA-torna, Canberra (110 ezer dollár, kemény pálya), elődöntő:
Schiavone (olasz, 5.) - Bartoli (francia) 6:4, 3:6, 6:3
Shaughnessy (amerikai, 2.) - Loit (francia) 6:1, 7:5

Koncz Dávid