Vágólapra másolva!
Péntektől vasárnapig a budapesti Jégcsarnokban rendezik meg a junior rövidpályás gyorskorcsolya vb-t. Az esztendő első magyarországi rendezésű világversenyén 33 ország 160 indulója lép jégre.

A magyar főváros a Városligetben tavaly felnőtt gyorskorcsolya-vb-t rendezett, jövőre az új Budapest Arénában műkorcsolya Eb-re kerül sor, s a 2003-as esztendőre is jut "jeges" világverseny: a 10. junior rövidpályás vb péntektől vasárnapig zajlik a tavaly márciusban átadott Jégcsarnokban. A vb-n 33 ország 160 versenyzője indul, s a sportág "nagyhatalmai" közül a kínaiakat leszámítva mindenki itt lesz: így a koreaiak, a japánok, a kanadaiak és az egyesült államokbeliek. (Kína azért marad távol, mert ugyanebben az időben rendezik a Kínai Téli Játékokat.)

A vb-re Budapestre érkezik a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) olasz elnöke, Ottavio Cinquanta is. S érdekesség, hogy az ausztrál csapat egyik szakvezetője Ann Zhi, aki a 2002-es Salt Lake City-i olimpián férfi 1000 méteren különleges körülmények közepette győztes Steven Bradbury edzője. (Bradbury annak köszönhetően lett aranyérmes, hogy a döntőben az utolsó métereken az előtte korcsolyázók mind elestek. Az előzetesen esélytelen ausztrál versenyző hazájában nemzeti hősnek számít.)

A vb-n pénteken a férfikanál és a nőknél is az 1500 méteres, szombaton az 500-as, vasárnap az 1000-es futamokra kerül sor, s a világbajnoki cím a záró napon az 1500-as "szuper döntőben" dől el, amelyben a legjobb hat versenyző indulhat. A távonként dobogósok az ISU emlékplakettjeit kapják, mint ahogyan a "nem hivatalos" 2000 méteres váltók legjobbjai is.

A magyar színeket Kovács Ádám, Lóth Dávid, Darázs Péter, Piros Attila, Nagy Mariann, Lajtos Szandra, Darázs Rózsa és Heidum Bernadett képviselik. Nagy Mariann és Lajtos Szandra részt vett a Salt Lake City-i téli olimpián is. A junior vb-n a legjobb eredmény Nagy Marianntól és Kovács Ádámtól várja a szakvezetés.

Fábik Tibor