Vágólapra másolva!
Sakkozásunk sikerekben gazdag esztendőt zárt. A bledi sakkolimpián férfi válogatottunk 22 év után szerzett ismét érmet, fiatal csapatunk az olimpiai bajnok orosz válogatottat is legyőzve lett második. Lékó Péter megnyerte a dortmundi világbajnok-jelölti tornát és Vlagyimir Kramnyikkal a világbajnoki címért játszhat. Lékó győzött a FIDE első Grand Prix tornáján, Dubaiban. Krétán Berkes Ferenc korosztályos világbajnoki címet szerzett. Moszkvában a FIDE világbajnoki címéért játszott ukrán "házidöntőn" Ruszlan Ponomarjov győzött és a sakktörténelem legfiatalabb világbajnokaként ünnepelhették. Rapid találkozón a világválogatott négy ponttal legyőzte a Kaszparovval és Kramnyikkal felálló orosz válogatottat. A teljesség igénye nélkül az esztendő utolsó négy hónapjának krónikája.

Moszkvában, a Kreml Kongresszusi Palotájában szeptember 8. és 11. között rendezték meg a tíztáblás Világválogatott-Oroszország, schveningeni rendszerű rapid csapattalálkozót. Korábban a szovjet sakkozás kitűnőségei kétszer viaskodtak a "maradék" világ legjobbjaival. Belgrádban, 1970-ben az "évszázad mérkőzését" tíz táblán, négy fordulóban játszották le, a szovjet csapat 20,5-19,5-re nyert. A visszavágóra tizennégy évet kellett várni, Londonban kétpontos szovjet siker született. A harmadik összecsapás előtt Kaszparov és Kramnyik vezette orosz együttes volt az esélyes. Lékó Péter és Polgár Judit is játszott a kilenc nemzet szupernagymestereiből összeállított világválogatottban.

Sikeres évet zárt a magyar sakk (II. rész)/sport/sakk/20021229sakk.htmlSikeres évet zárt a magyar sakk (I. rész)/sport/sakk/20021227sikeres.htmlFelszálló ágban a magyar sakkozás/sport/sakk/20020903felszallo.htmlA sakkozás aranykorát éli/sport/sakk/20020724asakkozas.html

Meglepetéssel kezdődött, szenzációs eredményekkel folytatódott a nagyszerű mérkőzés. Az első napon két fordulót játszottak le, s a világválogatott hárompontos előnyt szerzett. Lékó Péter 23. születésnapját Garri Kaszparovval és Vlagyimir Kramnyikkal vívott partikkal ünnepelte, két döntetlent harcolt ki a világranglista első és második helyezettjével szemben. Polgár Judit kettős vereséggel, Anand két győzelemmel rajtolt. Ivancsuk megismételte prágai sikerét, csapást mért Kaszparovra, a legfiatalabb, a 15 éves azeri Radzsabov a mérkőzés doyenjét, Karpovot győzte le. Az első fordulót 6-4-re, a másodikat 5,5-4,5-re nyerte a világválogatott.

Anandék előnyét az orosz együttes a második játéknap három fordulójában egypontosra csökkentette. A harmadik és a negyedik kört is 5,5-4,5-re nyerték Kaszparovék. A világranglistát vezető Kaszparov régi szokásához híven legyőzte Shirovot, ezzel feljött ötven százalékra, de az ötödik fordulóban Polgár Judit szenzációs játszmában feladásra kényszerítette. A magyar nagymesternő már a megnyitásban lélektani győzelmet aratott, hiszen meglepetésre a világelső nem játszott szicíliai védelmet, hanem Kramnyik kedvenc fegyverével, a spanyol megnyitás berlini változatával próbálkozott. A meglepetés azonban fordítva sült el, Kaszparov stílusától idegen volt a passzív állás. Judit tisztjei egyre nagyobb teret foglaltak el, a középen rekedt sötét király a veszélyes zónából csak gyalogvesztés árán tudott elmenekülni. A világos bástyák betörtek a hetedik sorra, sorban hullottak el a világelső gyalogjai, Kaszparov megalázó vereséget szenvedett. Lékó Péter közel állt hozzá, hogy a magyar sakkozás számára még emlékezetesebbé tegye a napot, fölényes állást rontott el vesztésre Karpovval szemben.

A harmadik játéknap első két fordulója döntetlen eredményt hozott, a nyolcadik kört azonban a világválogatott 6-4-re megnyerte, így két fordulóval a befejezés előtt már levegőben lógott a meglepetés, hárompontos előnnyel várhatta a nemzetközi gárda az utolsó két fordulót. A legyőzhetetlennek tartott orosz együttesben éppen a legnagyobbak "betliztek", Kaszparov a nyolcadik körben elszenvedte harmadik vereségét is, az örmény Akopjan 25 lépésben zúzta szét állását.

A hárompontos hátrányban levő orosz nagymesterek nagy elánnal vetették magukat a küzdelembe, de a rutinos ellenfelek higgadtan hárították a rohamokat. A drámai Griscsuk-Shirov parti borzolta mindkét csapat játékosainak idegeit, a krimibe illő küzdelem végül Shirov javára dőlt el. A világválogatott negyedik csapatgyőzelmét érte el, az 5,5-4,5-tel már négypontos előnnyel kezdhette a záró csatákat, 5-5-tel tették teljessé a sikert, 52-48-ra nyert a nemzetközi csapat, a harmadik évezred sakkszenzációja született meg. Az orosz válogatott vereségében kétségkívül Kaszparov és Kramnyik játszotta a főszerepet. Kaszparov 4 pontot szerzett tíz játszmájából, háromszor is vereséget szenvedett, csak állandó kuncsaftját, Shirovot tudta legyőzni. Kramnyik is árnyéka volt önmagának, egyszer cserepadra is ültették, kilenc partiból 4 pontot gyűjtött. Nagyot betlizett Halifman is, jobban szerepeltek a fiatalok, a hajrában a pánikhangulat az ő játékukra is rányomta a bélyegét.

Oroszország - Világválogatott 48 - 52. Fordulónkénti eredmények: 4 - 6, 4,5 - 5,5, 5,5 - 4,5, 5,5 - 4,5, 5 - 5, 5 - 5, 5 - 5, 4 - 6, 4,5 - 5,5, 5 - 5.
Egyéni verseny végeredménye: 1. Shirov (spanyol) 7, 2-6. Barejev, Ivancsuk (ukrán), Morozevics, Gelfand (izraeli), Ponomarjov (ukrán) 6, 7-8. Lékó Péter (magyar) és Griscsuk 5,5, 9-11. Szvidler, Karpov és Anand (indiai) 5(9), 12. Radzsabov (azeri) 5, 13. Drejev 4,5(8), 14-15. Szmirin (izraeli) és Kramnyik 4(9), 16. Kaszparov 4, 17. Halifman 3,5(9), 18. Rublevszkij 3(6), 19. Short (angol) 2,5(8), 20. Azmaiparasvili (grúz) 2(4), 21. Polgár Judit (magyar) 2(7), 22. Akopjan (örmény)1(3), 23. Motylev 1(6), 24. Zvjagincev 0,5(4) pont.

Holtverseny után a Szombathelyi Haladás VSE nagymesternője, Lakos Nikoletta nyerte az 50. női sakkbajnokságot. Vajda Szidóniával mindketten hét pontot értek el, de Lakos alacsonyabb Élő-pontszámmal, így performance eredménye jobb. Lakosnak a bajnoki cím egyúttal olimpiai csapattagságot is jelentett, Vajda Szidónia, Dembo Yelena, Lakos Nikoletta és Gara Anita kezdte meg a felkészülést a bledi sakkolimpiára. A bajnokság végeredménye: 1. Lakos Nikoletta 7, 2. Vajda Szidónia 7, 3. Medvegy Nóra 6, 4. Dembo Yelena 6, 5. Gara Anita 5, 6-8. Gara Tícia, Göcző Melinda és Horváth Júlia 3,5, 9. Tóth Lili 2,5, 10. Antal Ágnes 0,5 pont.

Szeptember utolsó hetében rendezték meg a klubcsapatok Európa-kupáját. A svájci rendszerű, hattáblás, hétfordulós, 43 csapat részvételével szervezett tornán a magyar bajnok Csuti Antal SK Zalaegerszeg várakozáson felül szerepelt a szupersztárokkal erősített klubcsapatokkal szemben, a nyolcadik helyen végzett. Kallitheában parádés volt a záró forduló szereposztása, az Élő-pontszám alapján felállított rangsor első négy együttese vívta a bajnoki címet és a dobogós helyezéseket eldöntő rangadókat. Az első helyre rangsorolt, s a szíriai születésű, Párizsban élő milliomos, Nahed Ojjeh asszony által bőkezűen támogatott NAO Chess Club végül a dobogóról is leszorult, hiába játszott náluk többek között Griscsuk és Szvidler.

Négy éven belül harmadszor lett Európa legjobb klubcsapata a Boszna Szarajevó. Sikerüket neves idegenlégiósok segítségével érték el, de a mai élsakkozók nagyon sokat köszönhetnek azoknak a hagyományos tornáknak, amelyeket Bosznia-Hercegovinában rendeztek. A címvédő orosz Norilszki Nikel a második helyen végzett, míg harmadik a Polonia Plus GSM Varsó gárdája lett, ahol az ukrán Ivancsuk hat játszmából 4, Polgár Judit hét partiból 5,5 pontot szerzett. Az Európa-kupa végeredménye: 1. Boszna Szarajevó (boszniai) 12 meccspont, 27,5 (Adams 4,5/7, Shirov 5/7, Szokolov 4,5/7, Radzsabov 4,5/7, Kozsul 4/7), 2. Norilszki Nikel (orosz) 12, 27, 3. Polonia Plus GSM Varsó (lengyel) 11, 29,5, 4. NAO Chess Club (francia) 11, 24, 5. Danko Donbass (ukrán) 10, 27, 6. BM Kiszela Voda Szkopje (makedón) 10, 26,5, 7. „Ladia-Kazany - 1000” (orosz) 10, 26,5, 8. Csuti Antal SK Zalaegerszeg (magyar) 9, 26,5 (Portisch Lajos 2,5/6, Sax Gyula 3/6, Horváth Ádám 5/7, Horváth Csaba 5/7, Grószpéter Attila 3/5, Horváth Gyula 2,5/4, Horváth Tamás 2,5/3, Pálkövi József 3/4).

Az október 1-től érvényes ranglistán első számú sakkozónk, Lékó Péter már a hatodik helyen állt. A dortmundi világbajnok-jelölti torna megnyerésével 21 pontot szerzett, a 2 pontot vesztő bolgár Veszelin Topalov csak magasabb játszmaszámával előzte meg. Az éllovas trió, Garri Kaszparov, Vlagyimir Kramnyik és Viswanathan Anand egyetlen értékelhető partit sem játszott. Polgár Judit a 18., Almási Zoltán a 25. a legjobbak listáján. Az élcsoportban változatlan volt az orosz fölény, 10 sakkozójuk szerepelt az huszonötben. A rangidős az 51 éves ex-világbajnok, Anantolij Karpov, a legfiatalabb a 18 éves Alekszander Griscsuk. Az Élő-lista állása: 1. Kaszparov 2838, 2. Kramnyik 2807, 3. Anand 2755, 4. Adams 2743, 5. Topalov 2743, 6. Lékó Péter 2743, 7. Ponomarjov 2743, 8. Barejev 2737, 9. Ivancsuk 2709, 10. Morozevics 2707, … 18. Polgár Judit 2685, 25. Almási Zoltán 2672 pont.

Bahreinben békés döntetlennel kezdődött meg az Einstein-csoport világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik és az egyik legerősebb számítógépes program, a Deep Fritz nyolcjátszmás páros mérkőzése. Kramnyik több, mint egy éven keresztül készült az összecsapásra, klasszikus gondolkodási idővel rendezett tornán tavaly júliusa óta nem vett részt. Kramnyik a mérkőzés előtt megkapta a programot, tesztelhette, a nyolc processzoron futó ellenfelet. Kramnyik a második partiban nemes egyszerűséggel már korán vezért cserélt és a pozíciós küzdelemben simán nyert. A harmadik játszmában sötéttel is győzött, s a meccs első félidejét 3-1-es vezetéssel zárta. Nem kis meglepetésre Kramnyik "elgyengült", míg a Fritz a szabadnap után "feltámadt". Az ötödik játszmában hátrányosabb állásban Kramnyik tisztet nézett el, majd világossal is kikapott. Az összecsapás két döntetlennel zárult, a 4-4-gyel Kramnyik 800 ezer dollárt kasszírozott.

Az indiai Hyderabad volt a második világkupa házigazdája, a nők és a férfiak viadalán 24-24 résztvevő kezdte meg a csoportküzdelmeket. A férfi élsakkozók közül csak hárman indultak, Anand hazai pályán készült a címvédésre, Ivancsuk és Morozevics vállalta még a megmérettetést, a többiek már a bledi sakkolimpiára koncentráltak. A nőknél kevesebben engedhették meg azt a luxust, hogy kihagyják a nagyszerű versenyalkalmat. Vaskos meglepetésekkel kezdődtek meg a csatározások, Anand honfitársától, Sasikirantól kikapott, s nagyon meg kellett izzadnia a továbbjutásért. A négy-négy csoportból az első két-két helyezett jutott tovább, majd kieséses rendszerben folytatódott a küzdelem.

A negyeddöntők eredményei: Beljavszkij (szlovén) - Rublevszkij (orosz) 1,5 - 0,5, Short (angol) - Drejev (orosz) 1 - 3, Ye (kínai) - Kaszimdzsanov (üzbég) 0,5 - 1,5, Malahov (orosz) - Anand (indiai) 0,5 - 1,5. Nagy nehézségek árán jutott csak a döntőbe Anand, öt sorozatos döntetlen után a második villámpartiban ért el győzelmet. Az elődöntőben: Drejev - Anand 2,5 - 3,5, Beljavszkij - Kaszimdzsanov 0,5 - 1,5. Az indiai ex-világbajnokot a döntőben már könnyebb feladat várta, sötéttel remizett, világossal nyert, s megvédte címét Kaszimdzsanovval szemben.

A nők versenyében a negyeddöntők eredményei: Krush (amerikai) - Matvejeva (orosz) 0,5 - 1,5, Koneru (indiai) - Li Ruofan (kínai) 3 - 1, Wang Pin (kínai) - Szatefanova (bolgár) 0,5 - 1,5, Meenakshi (indiai) - Hszu Juhua (kínai) 0,5 - 1,5. Az indiai szervezők nagy bánatára kedvencük, a 15 éves Koneru nem jutott a döntőbe, vereséget szenvedett a címvédő kínai Hszu Juhuától. Elődöntő: Matvejeva - Sztefanova 0 - 2, Hszu Juhua - Koneru 1,5 - 0,5. A döntő első játszmája remit hozott, majd a második partiban Hszu Juhua a taktikai csatározásban jobbnak bizonyult, védhetetlen támadást indított, s meglepetésre megvédte két évvel korábban kivívott elsőségét. A világkupa mezőnyében Élő-pontszámát tekintve csak a nyolcadik volt.

A hollandiai kisvárosban, Hoogovenben hatodszor rendezték meg a négy résztvevős, kétfordulós Essent tornát, ahol Polgár Judit korábban már háromszor is győzött. Junior világbajnokunk, Ács Péter bemutatkozott a rangos mezőnyben, ahol még az orosz exvilágbajnok, Halifman és a hollandok legjobbja, Van Wely szállt csatába, 17-es kategóriájú, 2662 Élő-pontátlagú volt a torna. A rajtnál Polgár Judit világossal remizett, míg a kissé megilletődötten küzdő Ács világossal kikapott Halifmantól. A második fordulóban Ács remek győzelmet ért el Van Wely ellen, Judit ismét megosztozott a ponton. A harmadik játéknapon a magyar derbit Polgár Judit nyerte, s Halifman társaságában holtversenyben vezetett.

A torna második félidejében Ács Péter bámulatos teljesítményt nyújtott. Először visszavágott Halifmannak, bástyaáldozattal zúzta szét az exvilágbajnok királyállását. Az ötödik fordulóban a versenyben vezető Polgár Juditot is legyőzte és félpontos előnnyel vághatott neki a záró csatának. A bledi sakkolimpiára második számú tartaléknak jelölt Ács Péter nevét gyorsan megtanulta a sakkvilág, másodszor is csapást mért Van Welyre. A nimzoindiai védelem ritkább változatában egy bátor huszárlépés vezette be az akciót, majd dördült a holland bajnok királyállását felszakító tisztáldozat. A sötét futópár segítségére sietett a hatodik soron a bástya is. Van Wely elfogadta az ajándékot, de már csak három lépésig tartott a parti, egy remek felfedett sakk, majd egy csendes futólépés tette teljessé a csodálatos, 18 lépéses támadó játszmát. A verseny végeredménye: 1. Ács Péter 4, 2-3. Polgár Judit és Halifman 3, 4. Van Wely 2 pont.

A Bledben megrendezett 35. sakkolimpia nagy magyar sikerekkel fejeződött be. Huszonkét évet kellett arra várni, hogy férfi válogatottunk olimpiai érmet szerezzen. Bledben a Lékó Péter vezette csapat magabiztos játékkal, az olimpiai bajnok orosz együttest is legyőzve lett ezüstérmes. A 13. helyre rangsorolt női válogatottunk messze felülmúlta az elvárást, a 90 csapat vetélkedésében végül az ötödik helyen végzett.

A Júlia-Alpok lábánál fekvő Bled emlékezetes sakkolimpiát szervezett. A kezdeti nehézségeken a szervezők hamar túltették magukat, s az "égiek" is tökéletesen segítettek. Az olimpia 16 napja alatt szinte végig csodálatos idő volt, a bledi tavat övező, s az őszi színekben pompázó hegyvidék felejthetetlen panorámát nyújtott. A Bledi Jégcsarnokban a 14 fordulós svájci rendszerű sakkolimpián parázs csaták zajlottak. Az előzetes jóslatok a címvédőknek, a kínai női, és az orosz férfi csapatnak adták a legtöbb esélyt, de a hosszú verseny bővelkedett váratlan fordulatokban, óriási meglepetésekben. A 134 csapat viadalában a második helyre rangsorolt férfi csapatunk játékát kezdettől fogva nagy rokonszenv kísérte, a rajtnál aratott "kötelező" győzelmeket kisebb megingások követték, sorozatban nyerte válogatottunk a mérkőzéseket, de döcögött a játék. Ebben a szakaszban Polgár Judit szinte a hátán vitte a csapatot. A hatodik fordulóban, a csehektől elszenvedett váratlan vereség "kijózanító" hatású volt. A szokásos esti csapatértekezleten Kállai Gábor kapitány aligha adhatott jobb tanácsot, mint a partikat ki kell játszani, esetleg az időzavaros kapkodásban kell felülmúlni az ellenfelet.

A hetedik játéknappal megkezdődött egy fantasztikus sorozat, hat mérkőzést nyert zsinórban a válogatott. A szlovénok bánták a magyar csapat feltámadását. Lékó Péter ekkor aratta egyetlen győzelmét, Beljavszkijt kényszerítette feladásra. A házigazdák elleni nyerés végre oldotta a hihetetlen görcsöt, nagymestereink kezdtek igazán jól játszani. A kilencedik fordulóban következett a tekintélyes fölénnyel vezető oroszok elleni csata. Sokan csodálkoztak, amikor a kapitány három szupernagymesterünk mellett az idei bajnoknak, Ruck Róbertnek szavazott bizalmat. Tökéletes húzásnak bizonyult, Polgár Judit sötéttel Griscsukkal, Almási Zoltán világossal Halifmannal remizett. Szvidler túlzottan is magabiztos volt, nagyképűen sokat sétált a többet gondolkodó Ruck elleni partijában, majd elnézett egy kiskombinációt, gyalogot vesztett, s rövidesen bekövetkezett a kapitulációja. Az éltáblán Lékó Péter és Garri Kaszparov csatázott. A világranglista-vezető Kaszparov játékával még mindig lázban tartja a sakkvilágot, de viselkedése inkább emlékeztet egy öregedő primadonnára. A partikra rendszeresen késéssel érkezik, idegesítve az őt váró fotósok hadát. A játszma menetét hihetetlen grimaszokkal kíséri, s alaposan meglepődött, hogy első számú nagymesterünk ellen a mérkőzés megmentéséért kellett csatároznia. Túlértékelte esélyeit, s Lékó Péter időzavarban is kitűnően ellenállt. Péternek csak másodpercei voltak, amikor huszárjával nem a nyerő mezőre lépett, így a "király" megmenekült.

A 2,5-1,5-ös győzelemmel csapatunk sakktörténelmet írt, fél pontra megközelítette Kaszparovékat, de a célkitűzés nem változott meg, az ezüstérem megszerzéséért játszott. Az örmények elleni, taktikainak nevezhető gyors döntetlenekkel másfél pontos előnnyel várhatták a befejező fordulót. Kína elleni csodálatos 3-1-es győzelem zárta a felejthetetlen bledi napokat, s csapatunk fölényes biztonsággal szerezte meg az olimpiai ezüstérmet. A 14 mérkőzésből válogatottunk tizenegyet megnyert, kettő meccse döntetlennel végződött, egyszer szenvedett vereséget. Az olimpián lejátszott 56 partiból mindössze egyetlen játszmát vesztettek, míg az olimpiai bajnoki címét megvédő orosz válogatottban négyszer is kapituláltak világhíres nagymestereik. Polgár Judit eredménye a második táblán a harmadik legjobbnak bizonyult. Lékó Péter saját eredményéről kicsit kritikusan nyilatkozott, de világbajnok-jelöltünk nagy boldogsággal nyugtázta, hogy remekül összefogott csapat éltábláján játszhatott. Nehezen birkózott meg a gyorsított időbeosztással, nem mert kockáztatni, hiszen a válogatott sorban aratta győzelmeit. "Két év múlva az ezüstéremtől még motiváltabbak leszünk, nagy tehertől szabadultunk meg, hogy 22 év után ismét dobogón állhatott csapatunk. Az ezüstérem megkoronázta a sikeres évemet" - nyilatkozta a 23 éves nagymester.

Almási Zoltán is felsőfokon dicsérte a társakat, csak az érmet cserélte volna el az orosz csapattal. Olimpiai válogatottunk újonca, a 21 éves Ács Péter nem győzte fogadni a gratulációkat, remek eredménnyel tette le névjegyét. A férfi olimpián az ún. performence teljesítmény alapján Kaszparov lett az első, az ellenfelek Élő-átlaga alapján a kilenc partiból elért 7,5 pontja 2933 pontnak felel meg. Nagy meglepetésként könyvelhettük el, hogy a két évvel korábbi bronzérmes ukrán csapat a FIDE világbajnoka, Ruszlan Ponomarjov vezérletével a dobogó közelébe sem került, az ezüstös németek csak egyszer játszottak a legjobbaknak viszonylag nyugodtabb körülményeket biztosító "ketrecben". A sakkolimpia doyenje, a 71 éves Viktor Korcsnoj vezérletével kitűnő eredményt ért el a svájci együttes, míg a házigazda szlovénok együttese a nagy elvárás súlya alatt összeroppant, a 40. helyen végzett.

A férfi olimpia végeredménye: 1. Oroszország 38,5 (Kaszparov 7,5/9, Griscsuk 7/11, Halifman 7/9, Morozevics 7/11, Szvidler 6/9, Rublevszkij 4/7), 2. Magyarország 37,5 (Lékó Péter 6/11, Polgár Judit 8,5/12, Almási Zoltán 9/13, Gyimesi Zoltán 4,5/7, Ruck Róbert 2,5/4, Ács Péter 7/9), 3. Örményország 35 (Akopjan 8/11, Lputjan 7,5/11, Aszrian 7,5/12, Szargiszian 5,5/11, Minaszian 3/5, Anasztazian 3,5/6) 4. Grúzia 34, 5. Kína 33,5, 6. Hollandia 33,5, 7. Anglia 33,5, 8. Szlovákia 33, 9. Izrael 33, 10. Jugoszlávia 33, 11. Macedónia 33, 12. Svájc 33 pont.

Női csapatunk várakozáson felüli teljesítménnyel lett ötödik. A tizennégy mérkőzésből kilencet megnyert, háromszor végzett döntetlenül, s három vereséget szenvedett. A női olimpia hajrája, a befejező négy forduló inkább krimire emlékeztetett. A fölényesen vezető grúz válogatott sorozatban négy mérkőzést vesztett el, s óriási meglepetésre még dobogóra sem került. Nagy szerencsével, két meccset is elbukva védte meg címét a kínai csapat. Legjobbjuk Zsao Hszu volt, aki a nőknél nyerte a performance versenyt, 12 partiból 11 pontot szerzett. Elfáradt a hajrára a jól kezdő, a grúzokat és a kínaiakat is legyőző amerikai együttes. A lengyelek nagy hajrával kapaszkodtak fel a harmadik helyre.

A női olimpia végeredménye: 1. Kína 29,5 (Zsu Csen, Hszu Juhua, Wang Pin, Zsao Hszu), 2. Oroszország 29 (Kovalevszkaja, Matvejeva, Kosztenjuk, Koszinceva), 3. Lengyelország 28 (Radziewicz, Dworakowska, Socko, Kadziolka) 4. Grúzia 27,5, 5. Magyarország 25,5 (Vajda Szidónia 7 13, Dembo Jelena 5,5/10, Lakos Nikoletta 6/9, Gara Anita 7/10) 6. Ukrajna 25,5, 7. Jugoszlávia 25,5, 8. Azerbajdzsán 25,5, 9. Amerikai Egyesült Államok 25, 10. Csehország 25 pont.

Két héttel férficsapatunk a bledi sakkolimpián elért ezüstérme után sakkozásunk újabb fényes sikert ünnepelhetett. Kréta szigetén, Heraklionban a korosztályos sakkvilágbajnokság 18 évesek mezőnyében Berkes Ferenc világbajnoki címet szerzett. A paksiak nagymestere másfél év alatt óriásit fejlődött, pályafutásában kedvező fordulatot jelentett, amikor edzéseinek irányítását Csom István, az 1978-as olimpiai bajnok együttes tagja vette át.

Willemstadban a svájci Viktor Korcsnoj győzött a 39 résztvevős nyílt tornán. Nagyszerű olimpiai szereplése után a veterán nagymester nem pihent babérjain, hanem újabb elsőséggel gyarapította csodálatos eredménylistáját. A spanyol tengerpart egyik ismert üdülőhelyén, Benidormban a sakkvilág csillagai csatáztak. Polgár Judit a 12 résztvevős rapid tempójú versenyen többek között a FIDE világbajnokával, az ukrán Ponomarjovval, az exvilágbajnok orosz Karpovval mérkőzött meg. Polgár Judit meglepő vereséggel rajtolt, az egykori ifjúsági világbajnok Kurajicától kapott ki, de fokozatosan előretört, legyőzte Karpovot és Ponomarjovot is. A végelszámoláskor Judit holtversenyben végzett a világbajnokkal, két villámjátszma döntött, ahol a magyar nagymesternő 1,5-0,5-re verte Ponomarjovot.

Az indiai Panajiban, a junior világbajnokságon az utolsó fordulóban szertefoszlottak Berkes Ferenc éremszerzései reményei, vesztett az angol olimpikon, McShane ellen. A végső győzelmet az örmény Aronyian szerezte meg, a nők versenyében a tavalyi ezüstérmes, a kínai olimpiai bajnok együttes legjobbja, Zsao Hszue lett az első.

A bledi sakkolimpián bravúros ezüstérmet szerző férfi válogatottunk az év sportolója választáskor a sportújságírók szavazatai alapján a csapatok versenyében a harmadik helyen végzett. A szövetségi kapitányok "vetélkedésében" Kállai Gábor nemzetközi nagymester, a Magyar Sakkszövetség szakmai igazgatója bronzérmes lett.

Polgár Judit (2681) - Kaszparov (2838)
Spanyol megnyitás

1. e4 e5 2. Hf3 Hc6 3. Fb5 Hf6 4. 0-0 Hxe4 5. d4 Hd6 6. Fxc6 dxc6 7. dxe5 Hf5 8. Vxd8+ Kxd8 9. Hc3 h6 10. Bd1+ Ke8 11. h3 Fe7 12. He2 Hh4 13. Hxh4 Fxh4 14. Fe3 Ff5?! 15. Hd4 Fh7?! 16. g4! Fe7 17. Kg2 h5 18. Hf5 Ff8 19. Kf3 Fg6 20. Bd2 hxg4+ 21. hxg4 Bh3+ 22. Kg2 Bh7

Szánalmas a sötét állás, Judit magabiztos játékkal erősíti tovább fölényes pozícióját.

23. Kg3 f6 24. Ff4 Fxf5 25. gxf5 fxe5 26. Be1 Fd6 27. Fxe5 Kd7 28. c4 c5 29. Fxd6 cxd6

30. Be6 Bah8 31. Bexd6+ Kc8 32. B2d5 Bh3+ 33. Kg2 Bh2+ 34. Kf3 B2h3+ 35. Ke4 b6 36. Bc6+ Kb8 37. Bd7 Bh2 38. Ke3 Bf8 39. Bcc7 Bxf5 40. Bb7+ Kc8 41. Bdc7+ Kd8 42. Bxg7 Kc8 és sötét feladta.

Halifman (2690) - Ács Péter (2591)
Szláv védelem

1. d4 Hf6 2. c4 e6 3. Hf3 d5 4. Hc3 c6 5. Fg5 h6 6. Fh4 dxc4 7. e4 g5 8. Fg3 b5 9. Fe2 Fb7 10. h4 g4 11. He5 Bg8

Sötéttel többen kipróbálták már 11. ... h5 folytatást is, így a 2000-es dortmundi tornán Akopjan Kramnyikkal szemben is alkalmazta. A 11. ... Bg8 lépést először Pamplonában, 1999-ben játszotta meg Vallejo Pons Timman ellen. A holland sakkozás nagy "öregje" azonban nem kért az ajándékból, hanem 12. h5-tel folytatta. Később világossal Glek 12. 0-0-ra szavazott.

12. Hxg4 Hxg4 13. Fxg4 Hd7 14. 0-0 Hf6 15. Fe2 Vb6 16. a4 Fb4 17. Fe5 Hd7 18. Ff4 Bd8 19. Fe3 c5 20. axb5? Hf6 21. dxc5 Fxc5 22. Fxc5 Vxc5 23. Vc2 Bd4 24. Ff3 Bd3 25. Ve2

25. ... Bg3! 26. Ha4

Már nagy a baj, 26. Ba4-re 26. … Bgxf3! 27. gxf3 Hh5 következett volna veszélyes fenyegetésekkel.

26. ... Vd4 27. Bfd1 Fxe4 28. Fxe4 Hxe4 29. Hc3 Hd2! 30. b6

30. ... Bxg2+!

A remek játszma méltó befejezése.

31. Kxg2 Vg7+ 32. Kh2 Hf3+ 33. Vxf3 Bxf3 34. Bg1 Bxf2+ 35. Kh1 Vd4 és világos feladta

Van Wely (2681) - Ács Péter (2591)
Nimzoindiai védelem

1. d4 Hf6 2. c4 e6 3. Hc3 Fb4 4. e3 0-0 5. Fd3 d5 6. cxd5 exd5 7. Hge2 Be8 8. 0-0 Fd6 9. a3

Sötét válaszlépése megkérdőjelezi világos elgondolásának helyességét. 9. f3 c5 10. Ve1 a gyakoribb folytatás.

9. ... Hg4 10. h3? Hh2 11. Be1 Hf3+

A királyállást szétromboló nagyszerű áldozat.

12. gxf3 Vg5+ 13. Kh1 Vh4 14. Hf4

A játszma elején még magabiztos holland nagymester egyre többet tűnődött, de nem talált védelmet a hatalmas erővel kibontakozódó sötét támadás ellen. 14. f4 azonnal vesztett 14. ... Vxh3+ 15. Kg1 Fg4 miatt. A legtöbb ellenállást 14. Kg1 adta volna, de 14. … Fxh3 15. f4 Fg4 16. Vb3 Ff3! után a világos állás tarthatatlan.

14. ... Fxh3 15. Hcxd5?!

Azonnal veszít, de a jobb 15. Hg2 Vxf2 16. Ff1 Hc6 is remek esélyeket adott volna junior világbajnokunknak.

15. ... Be6!

Peti óriási lendülettel játszik, Van Wely pedig már beletörődött sorsába, leütötte az áldozatul kínált bástyát, 16. Fg6 csak meghosszabbította volna szenvedését.

16. Hxe6 Ff5+! 17. Kg1 Vh2+ 18. Kf1

18. ... Fg3! és világos feladta, a matt védhetetlen, gyönyörű miniatűr, amely Ács Pétert eddigi pályafutása legnagyobb sikeréhez segítette.

Szvidler (2690) - Ruck (2572)
Szicíliai védelem

1. e4 c5 2. Hf3 d6 3. d4 cxd4 4. Hxd4 Hf6 5. Hc3 a6 6. f3 Vb6 7. g4 h6 8. a3 e5 9. Hf5 Fxf5 10. gxf5 Hc6 11. Fc4 Hd4

A meglehetősen eredeti megnyitás után szokatlan állás jött létre, világos d5-ön, sötét d4-en kapott támaszpontot, a királyok középen.

12. Hd5 Hxd5 13. Fxd5 Fe7 14. Vd3 Fg5 15. b4 Bc8 16. c3 Hb5 17. Fb2 Fh4+ 18. Kd1 a5 19. Bc1 Ke7 20. Bc2 axb4 21. axb4 Bhd8 22. Bg2 Fg5 23. h4 Ff6 24. Ke2 Bd7 25. Fc4?

Kaszparov meglehetősen mérgesen ugrott fel táblájától, amikor látta, hogy Szvidler milyen nagy hibát vétett.

25. ... Hxc3+! 26. Fxc3

Szvidler rettenetesen nekipirult, gyorsan belátta, hogy 26. Vxc3-ra is nagy hátrányba került volna 26. … Bdc7 27. Bc1 Bxc4 28. Vxc4 Bxc4 29. Bxc4 Vb5 30. Kd3 d5 31. exd5 Vxd5+ 32. Kc3 e4+ 33. Kb3 b5-tel.

26. ... Bdc7

A játszma eldőlt, Ruck Róbert gyalogelőnnyel nyeri vissza a tisztet.

27. Bgg1 Bxc4 28. Bc1 Va6 29. Kf2? Vc6 30. Fd2 Fxh4+ 31. Kg2 Fg5 32. Fxg5+ hxg5 33. Bcd1 Bd4 és világos feladta

Verőci Zsuzsa