Vágólapra másolva!
Sakkozásunk sikerekben gazdag esztendőt zárt. A bledi sakkolimpián férfi válogatottunk 22 év után szerzett ismét érmet, fiatal csapatunk az olimpiai bajnok orosz válogatottat is legyőzve lett második. Lékó Péter megnyerte a dortmundi világbajnok-jelölti tornát és Vlagyimir Kramnyikkal a világbajnoki címért játszhat. Lékó győzött a FIDE első Grand Prix tornáján, Dubaiban. Krétán Berkes Ferenc korosztályos világbajnoki címet szerzett. Moszkvában a FIDE világbajnoki címéért játszott ukrán házidöntőben Ruszlan Ponomarjov győzött és a sakktörténelem legfiatalabb világbajnokaként ünnepelhették. Rapid találkozón a világválogatott négy ponttal legyőzte a Kaszparovval és Kramnyikkal felálló orosz válogatottat. A teljesség igénye nélkül a májustól augusztusig tartó időszak krónikája.
Sikeres évet zárt a magyar sakk (I. rész)/sport/sakk/20021227sikeres.htmlFelszálló ágban a magyar sakkozás/sport/sakk/20020903felszallo.htmlA sakkozás aranykorát éli/sport/sakk/20020724asakkozas.html

Prágában, az Eurotel Chess Trophy kieséses rendszerű rapid tornán játszott a sakkvilág elitje. A harminckét meghívott nagymestert négy csoportba osztották, a sorsolást a teniszversenyekről ismert módszerrel készítették el, az első és második kiemelt, Garri Kaszparov és Vlagyimir Kramnyik csak a döntőben találkozhatott volna egymással. A döntőig a nagymesterek 25-25 perc gondolkodási időt kaptak, a döntőt már a klasszikus sakk szabályai szerint rendezték meg. Az első fordulóban nagyrészt a várt eredmények születtek, nagy meglepetésre Lékó Péter búcsúra kényszerült, a holland Szokolovtól kapott ki. Polgár Judit rájátszással, de sikerrel vette az első akadályt, a kínaiak legjobbja, Ye ellen győzött. A második körben a két világranglista-vezető csapott össze és Kaszparov 2-0-ra legyőzte Polgár Juditot. Az első partiban Kaszparov az éles Szvesnyikov-változatban nyert, majd világossal csak nagyon kalandos játszmában tudta biztosítani továbbjutását.

A forduló szenzációja Kramnyik veresége volt, Karpovtól kapott ki. Az álomdöntő már csak azért sem jöhetett létre, mert a csoportdöntőn Ivancsukkal szemben Kaszparov elvérzett, a "hirtelen halál" parti feszültségét az ukrán nagymester jobban bírta. Kaszparov kiesését fokozott sakk-diplomáciai tevékenységével magyarázta. (Prágában május 6-án döntöttek a két világbajnoki rendszer egyesítéséről. Yasser Seirawan amerikai nagymester javaslatát a nagy többség támogatta, majd a bledi Kongresszus szentesítette. A megállapodás nyertese egyértelműen Kaszparov volt, aki lehetőséget kapott arra, hogy Ponomarjovval a FIDE világbajnoki címéért páros mérkőzésen megvívjon, majd a győztes játszana a Kramnyik-Lékó párviadal nyertesével az egyesített világbajnoki címért.) Az elődöntőben Anand és Ivancsuk, valamint Karpov és Shirov mérkőzött meg. A moszkvai világbajnokságon az indiai nagymester meglepetésre az elődöntőben kikapott Ivancsuktól. Prágában sem villogott Anand, három remi után végül kínkeservvel nyert. Nehéz sorsolása ellenére jutott a döntőbe a torna doyenje, Karpov. Az 50 éves exvilágbajnok jól bírta a strapát, Shirov ellen megúszta a második partit, majd a snellezésben már jobb volt.

A kétjátszmás döntő előtt szabadnaphoz jutottak a küzdő felek, akik korábban a sakkozás minden műfajában összemérték erejüket, 73 partit vívtak egymással. Anand mérlege volt a kedvezőbb, 21 győzelem mellett 11-szer kapott ki. A klasszikus gondolkodási idő mellett játszmákban azonban csak minimális volt Anand előnye, hét nyerés mellett öt vereség volt a számláján. A prágai döntőt Anand világossal kezdte és orosz huszárjátékban nyert. Karpov többször hibázott, majd elnézte ellenfele kiskombinációját. A második partiban már a döntetlen is Anand végső győzelmét jelentette.