Vágólapra másolva!
Sakkozásunk sikerekben gazdag esztendőt zárt. A bledi sakkolimpián férfi válogatottunk 22 év után szerzett ismét érmet, fiatal csapatunk az olimpiai bajnok orosz válogatottat is legyőzve lett második. Lékó Péter megnyerte a dortmundi világbajnok-jelölti tornát és Vlagyimir Kramnyikkal a világbajnoki címért játszhat. Lékó győzött a FIDE első Grand Prix tornáján, Dubaiban. Krétán Berkes Ferenc korosztályos világbajnoki címet szerzett. Moszkvában a FIDE világbajnoki címéért játszott ukrán "házidöntőn" Ruszlan Ponomarjov győzött és a sakktörténelem legfiatalabb világbajnokaként ünnepelhették. Rapid találkozón a világválogatott négy ponttal legyőzte a Kaszparovval és Kramnyikkal felálló orosz válogatottat. A teljesség igénye nélkül az esztendő első négy hónapjának krónikája.

A január 1-től érvényes, Élő-pontszámok alapján összeállított ranglistát változatlanul a profi ex-világbajnok, Garri Kaszparov 2838 ponttal vezette londoni legyőzője, a Braingames világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik előtt. Az új ranglista nagy nyertese az ukrán Ruszlan Ponomarjov volt, a 18 éves nagymester pályafutása során először került be a 2700 Élő-pontosok "klubjába". A világbajnoki címért január 16-tól honfitársával, Vaszilij Ivancsukkal mérkőző ifjú titán 43 pontot nyert. Egy év alatt 50 pontot javult, két alatt 100 pontot szerzett. A FIDE ranglista állása: Kaszparov 2838, Kramnyik 2809, Anand 2757, Adams 2742, Morozevics 2742, Topalov 2739, Ponomarjov 2727, Ivancsuk 2717, Shirov 2717, Lékó Péter 2713 pont. Polgár Judit 2677-tel a 22., Almási Zoltán 2644-gyel a 45., Gyimesi Zoltán 2606-tal a 78. helyen kezdte az új esztendőt.

Tizenegyedszer rendeztek évzáró és egyúttal évnyitó, tíz résztvevős tornát Pamlonában. A szervezők az elmúlt évek során sem törekedtek arra, hogy Linares-sel, vagy Dos Hermanas-sal riválizáljanak. Az egyre ritkább 13-14-es kategóriájú tornákkal versenyzési lehetőséget biztosítottak a spanyol sakkozás utánpótlásának. A verseny legtapasztaltabb versenyzője az 50 éves svéd Ulf Andersson volt, míg a legfiatalabb, a 15 éves azeri Teimur Radzsabov. A magyar színeket Almási Zoltán képviselte, aki az angol Conquest elleni vereséggel, s két győzelemmel holtversenyben a második helyen végzett. A verseny végeredménye: 1. Bologan 7, 2-4. Radzsabov, Almási Zoltán és Andersson 5,5, 5. Fressinet 5, 6. Leitao 4,5, 7-8. De la Riva és Conquest 3,5, 9. Moreno 3, 10. Narciso 2 pont.

A világranglistát vezető Garri Kaszparov betegség miatt lemondta a Corus 2002 tornán való részvételét. A holland szervezők nagy bánatára korábban már a Braingames világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik sem fogadta el a meghívást. Kramnyik a Deep Fritz számítógépes program elleni, februárra tervezett mérkőzése miatt nem vállalta az év első szuperversenyén való megmérettetést. Az elhalasztott meccset végül csak októberben játszották le.