Vágólapra másolva!
Szombaton és vasárnap a Népstadion területén levő vadonatúj jégcsarnokban 15 órai kezdettel rendezik meg az idei műkorcsolyázó és jégtánc országos bajnokságot. Bár a mezőny szűk, a hölgyeknél nemzetközi mércével mérve is magas színvonalú bemutatókra lehet számítani.

Az ugrógálákról elsőre talán legtöbbünknek a salgótarjáni, újabban somoskői "ugrik" be, vagy legalábbis egy atlétikai rendezvény, holott a műkorcsolyázók is ugranak ám, mint tették azt a franciaországi Metzben még októberben rendezett Top Jump gálán. Amelynek elit mezőnyében a férfiaknál az olimpiai és világbajnok orosz Alekszej Jagugyin, a nőknél pedig Sebestyén Júlia jutott a topra, azaz vitte el a fődíjat. S kettőjükben idén immár az is közös, hogy ugyanazzal a koreográfussal dolgoznak: a maga "szakmájában" szintén első számúnak számító Tatjana Taraszovával. S hogy az orosz hölgy, aki Jagugyinnak az edzője is, mit talált ki magyar védencének, azt a hét végi országos bajnokságon itthon is láthatjuk, Budapest idén átadott, első fedett jégcsarnokában.

Az ob egyben válogató lesz a jövő évi malmői Európa-bajnokságra és áttételesen a washingtoni vb-re is. Sebestyénnek azonban nem kell izgulnia, ő a Salt Lake City-i téli olimpián, valamint a naganói vb-n elért 8. helyei révén a szakvezetés döntésének értelmében már biztos utazó. S éppen a Tiszaújvárosi SC 21 éves versenyzőjének, pontosabban az ő eredményeinek köszönhetően az Eb-n és a vb-n még egy magyar hölgy indulhat. Erre a helyre Dorofejev Tamara, Pavuk Viktória, valamint az 1999-es Eb-n 4. helyen végzett Póth Diána pályázik, aki az elmúlt szezonban rövid kitérőt tett, s úgy tervezte, hogy osztrák színekben versenyez majd, de aztán meggondolta magát.

Szabálymódosítást terveznek műkorcsolyázásban/sport/egyeni/20020909szabalymodositast.htmlTohtahunov-ügy: Perel az orosz műkorcsolyázó páros/sport/20020802tohtahunovugy.htmlKiteregethetik a műkorcsolyaszennyest/sport/egyeni/20020502kiteregethetik.html

- Hogyan került kapcsolatba a világszerte elismert Tatjana Taraszovával? - kérdeztük a téli sportágak jelenleg megkérdőjelezhetetlenül első számú hazai reprezentánsát, Sebestyén Júliát.
- Ő keresett meg a világbajnokságon, és felajánlotta a segítségét. Úgy gondoltam, hogy egy ilyen lehetőséget nem szabad kihagyni. És mondhatom, nagyon jól döntöttem, igazi profi, komplett munkát tapasztaltam a részéről. Taraszova és a csapata választotta ki a rövid programom és a kűröm zenéjét, ők készíttették el a ruháimat, és nagyon látványos koreográfiát állítottak össze a számomra. De edzőként a továbbiakban is Száraz András és Jurek Eszter foglalkozik velem.

- A Vasálarcos filmzenéje után idén mire korcsolyázik?
- A rövid programom zenéje Brahmstól a Magyar táncok, a kűrömet pedig egy francia szerző, DiBlazio több darabjából összeállított egyvelegére adom elő. Ebben többféle stílus keveredik, vannak játékos, de igazán hatásos részek is.

- A programjai erősebbek, mint az olimpián voltak?
- Az ugrásaim ugyanazok, mint az elmúlt szezonban, de a nagyon precízen kidolgozott koreográfia alapján az ugrások között idén sokkal többet kell "dolgoznom" a jégen.

Az ob-n egyébként Sebestyén Júlia címvédőként indul, s a férfiaknál is tiszaújvárosi sportoló, Zákány Bertalan a címvédő. Jégtáncban a tavaly győztes Gebora Zita, Visontai András pár abbahagyta a versenyzést, így ebben a szakágban új bajnokot avatnak. A győzelemre esélyes pár, Hoffman Nóra és Elek Attila még junior korú - a fiatalok a múlt héten a hágai Grand Prix-n a 2. helyen végeztek -, és először indulnak a felnőttek között. Rájuk nagy feladatok várnak ebben a szezonban, mivel indulnak korosztályuk világbajnokságán, a felnőtt Eb-n és a vb-n is. A Piruett SE párosa toronymagas esélyes, míg az öt párral rajtoló junior bajnokságban Nagy Zsuzsa, Elek György (BKDSE) nézhet nagy reményekkel a verseny elé. Érdekesség, hogy az ob-n egy testvérpár is indul, igaz, nem egy számban: a már említett Pavuk Viktória a női versenyben, Pavuk Patricia pedig Rosnik Andrással a jégtáncban.

Fábik Tibor