Vágólapra másolva!
A debreceni tornász-világbajnokság kellemes utózöngéje: Bruno Grandi, a Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) olasz elnöke a november végi vb-t minden idők egyik legjobban sikerült és leggördülékenyebb tornászversenyének minősítette. S az sem mellékes, hogy a gazdasági zárás után kiderült: ha szerény mértékben is, de pozitív szaldóval zárult a vb.

A Magyar Torna Szövetség (MATSZ) keddi sajtótájékoztatóján Kósa Lajos, Debrecen polgármestere - aki a szervezőbizottság társelnöke volt - a pénzügyekkel kapcsolatban arról számolt be, hogy 465 millió forint volt az összkiadás, és 471 millió az összbevétel, vagyis hatmillió a nettó nyereség. Ehhez kiegészítésként hozzáfűzte, hogy a kiadási oldalon szerepel az az 50 millió forint is, amit tornaszerek beszerzésére fordítottak. Mivel azonban ezek a sporteszközök a Sportfolió Kht. tulajdonába kerülnek, vagyis a tornászokat "gazdagítják", a hatmilliónál jóval nagyobb profit képződött a vb kapcsán.

Csollány Szilveszter gyűrűn szerzett első helyével is "bearanyozott" vb néhány érdekessége: a tornászok (52 ország, 258 induló) az öt nap leforgása alatt 752 gyakorlatot mutattak be, s a legmagasabb pontszámot a férfi ugrás döntőben aranyérmes kínai Li Hsziao-peng érdemelte ki - 9,818-cal. A versenyzők közül tizenketten kaptak "meghívót" a doppinglaborba. A levett minták Gentbe kerültek, ott derül ki, hogy mindenki negatív eredményt produkált-e.

Az akkreditációs központ összesen 1793 igazolványt bocsátott ki. A világbajnokság résztvevőit nyolc hivatalos szállóban helyezték el, s együttesen 5855 éjszakát töltöttek Debrecenben. A sportolók körében a natúr szárnyasok és halak, valamint a párolt zöldségek kerültek az éttermi toplista élére. A logisztikai csoport becsült adatai szerint a vb előtti és alatti napokban 9750 adag reggelit, ebédre és vacsorára 21 440 tál ételt tálaltak fel. Gyümölcsből több mint 5 tonna, egészen pontosan 5200 kiló fogyott el, ásványvízből pedig 14 500 liter.

A selejtezőkön 50-60, a középdöntőkön 75 százalékban volt telített a nézőtér, míg a döntők, valamint a gála telt ház előtt zajlott. A világbajnokságon a távolabbi és közelebbi múlt világhírnevet szerzett tornászai, köztük olimpiai bajnokok tették tiszteletüket, élvezték a VIP-vendégeknek kijáró "kiváltságokat". Példaként elég az élő legenda Larisza Latinyina nevét említeni, a magyar nagyságok közül pedig Keleti Ágnesét, Ónodi Henriettáét, Magyar Zoltánét avagy Borkai Zsoltét.

Érdekesség, hogy elment Debrecenbe szurkolni az újdonsült atléta Európa-bajnok Annus Adrián és Fazekas Róbert, s az öttusa-világbajnok Balogh Gábor is. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a magyar szövetség megpályázta a 2006-os Eb rendezési jogát. A hazai legjobbak januártól Tatán készülnek az augusztusi, anaheimi kvalifikációs vb-re.

Fábik Tibor