Vágólapra másolva!
A BBC televíziós csatorna telefonos szavazásán Paula Radcliffe-et választották meg az év sportolójának, s az atlétanő több mint ötször annyi voksot kapott, mint a Nagy-Britanniában általában mindenféle szavazáson taroló, de most csak második helyezett David Beckham.
Forrás: EPA
Radcliffe elégedetten mosolyoghat a BBC díjával Fotó: EPA

Ami a számszerű végeredményt illeti: a maratoni futásban a világ eddigi legjobb eredményét elért Radcliffe 619 577, míg a Manchester United futballcsapatának "ásza", Beckham csak 113 539 voksot kapott. A harmadik helyen Tony McCoy lóversenyző végzett (87 972), aki a 2001/2002-es szezonban 289 versenyt nyert meg, s ez brit rekord.

A 28 éves Radcliffe idén élete első maratoni versenyén, Londonban április 14-én úgy nyert, hogy csupán 9 másodperccel maradt el a kenyai Ndereba világcsúcsától. A második maratoniján, október 13-án Chicagóban viszont már megjavította a rekordot, s nem is kevéssel: 1:29 perccel. Radcliffe eredménye 2:17:18 perc, s a szakemberek szerint jelenleg ez a "legerősebb" atlétikai világcsúcs. A brit atlétanő nem mellékesen a müncheni Európa-bajnokságon 10 ezer méteren aranyérmes lett, a manchesteri Brit Nemzetközösségi Játékokon pedig 5000 méteren nyert.

"A jövő évi terveim között szerepel, hogy végre világbajnokságon is győzzek, a párizsi vb-n 10 ezer méteren kísérlem meg megszerezni az aranyérmet. S 2003-ban mindenképpen szeretném megvédeni a címemet a londoni maratonin" - jelentette be a díjátadáson Paula Radcliffe, aki meglehetősen zavarban volt a rengeteg híresség (Sir Steve Redgrave, Frank Bruno, Michael Johnson stb.) között. "Nagyon nagy megtiszteltetés számomra ez a díj, szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki rám szavazott, s azoknak, akik az év során támogattak" - tette hozzá a brit futónő.

Atlétikahttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=29233Tim Montgomery még gyorsabb akar lenni/sport/egyeni/20021205timmontgomery.html

A BBC szavazásán az éve edzője díját Arsene Wenger, az Arsenal labdarúgócsapatának mestere kapta, az év felfedezettje Wayne Rooney, az Everton ifjú csillaga lett. A legjobb nem brit sportoló díját a brazil futballfenomén Ronaldónak (Real Madrid) ítélték. S még egy labdarúgót ismertek el: George Best, a Manchester United korábbi világklasszis labdarúgója, az Aranylabda-szavazás 1968-as győztese életműdíjat vehetett át. Az év csapata a golfozók Ryder-kupáját elhódító Európa-válogatott lett.

A legnagyobb tapsot azonban a Helen Rollason-díjat átvevő 38 éves Jane Tomlinson kapta. Tomlinson 12 éve küzd a rákbetegséggel, s az orvosok 2000-ben azt mondták, hogy már csak hónapjai vannak hátra... A brit hölgy azonban nem adja fel a küzdelmet az életéért, s ebben az évben a London Marathont, a London Triathlont és a newcastle-i Nagy Északi Futás elnevezésű versenyt is teljesítette.

Fábik Tibor