Vágólapra másolva!
A debreceni tornász-vb zárónapján Gál Róbert ugrásban a nyolcadik helyet szerezte meg. A világbajnokság legeredményesebb versenyzője a kínai Li Hsziao-peng lett, aki megnyerte az ugrást, s korláton is az első helyen végzett.

Azután, hogy Csollány Szilveszter szombaton a gyűrű döntőjében aranyérmet nyert, a vasárnapi finálékra egyetlen magyar érdekeltség maradt, mégpedig ugrásban. Gál Róbert az ötödik legmagasabb pontszámmal került be a fináléba, ahol az első ugrása egészen kiválóra sikeredett (9,512), a második, a két és fél szaltó után azonban jelentősen ellépett a leérkezésből (8,912), s az érvényes, átlagolt pontszámával, a 9,212-vel a nyolcadik helyre szorult.

"Ha a második ugrásom legalább olyan jól sikerül, mint az első, akkor a negyedik helyet talán elcsíphettem volna. Sajnos hibáztam, de hát ilyen a torna és ilyen az élet" - nyilatkozta az FTC 23 éves versenyzője.

Az ugrásban győztes kínai Li Hsziao-peng korláton is nyert, s így ő lett a világbajnokság legeredményesebb versenyzője. "Reggel még megfázással bajlódtam, s nem éreztem magam túl jól, de amint beléptem a csarnokba, minden rendbe jött. Elmúlt a fájdalmam, izgalmam, és teljesen feltöltődtem. Az ugrás döntője után korláton már könnyebb volt nyernem, mert az első arany jót tett az önbizalmamnak. Bár a debreceni vb csak egy lépcsőfok számomra a 2004-es athéni olimpia felé vezető úton, de nagyon emlékezetes lépcsőfok" - jegyezte meg Li Hsziao-peng.

Ami a további döntőket illeti, a férfiaknál nyújtón a görög Marasz (9,725), a nőknél gerendán az egyesült államokbeli Postell (9,537), talajon a spanyol Gomez (9,487) bizonyult a legjobbnak. Az orosz Szvetlana Horkina, aki 1995 óta minden világversenyt megnyert felemáskorláton (szám szerint 11-et), de szombaton kétszer is leesett a szerről, s csak hetedik lett, vasárnap gerendán sem tudott javítani, be kellett érnie a negyedik hellyel.

Fábik Tibor