Vágólapra másolva!
A debreceni tornász-világbajnokságon Kiss Renáta felemáskorláton a kilencedik, talajon a tizenötödik legmagasabb pontszámmal jutott tovább a középdöntőbe. Ónodi Gabriella, Strifler Angéla és Szarka Krisztina számára sajnos már befejeződött a debreceni világbajnokság.

A vb-n a szerdai nyitó versenynap programját jelentő női selejtezőre harminckét ország nyolcvannyolc versenyzője nevezett, és ha a "mennyiséget" illetően lehet is némi hiányérzetünk, a "minőség" tekintetében szemernyi sem. Mert aki a földkerekségen jelenleg számít a női tornában, az most mindenki itt van Debrecenben, így az orosz Horkina és Zamolodcsikova, a román Raducan.

Egy immár hosszú ideje csúcsra járatott pályafutást is feltétlenül meg kell említeni: a női mezőny korelnöke, a 28 éves üzbég Csuszovityina - aki tíz évvel ezelőtt a barcelonai olimpián tagja volt a Független Államok Közössége aranyérmes csapatának -, s azóta sem fog rajta az idő: ugrásban Debrecenbe is éremesélyesként érkezett. Igaz, nem akármilyen lelki teherrel versenyez, ugyanis a vb előtt azzal a rettenetes hírrel kellett szembesülnie, hogy kisgyermeke leukémiás, ráadásul a családnak nincs pénze a kezelés költségeire.

A vb-n szerdán még csupán a legjobb tizenhat közé jutás volt a tét, a pénteki középdöntőkben, majd a szombati döntőkben mindenki tiszta lappal indul. S ami bennünket illet, azért kellett szurkolnunk - hogy még legyen kiért szurkolnunk. A négy magyartól - Kiss Renáta, Ónodi Gabriella, Szarka Krisztina, Strifler Angéla - előzetesen a legjobb esetben két-három középdöntős helyet remélhettünk, a legrosszabbra pedig igyekeztünk nem gondolni. Kiss Renáta talajon 8,900 pontot kapott, és ezen a szeren ez nem is volt rossz pontszám. Mást ne mondjunk, az idei Európa-bajnok ukrán Kvasa (8,875) is a békéscsabai kislány mögé szorult.

Strifler viszont ugrásban (8,506) és gerendán (7,225) egyaránt távol került nemcsak az él-, de a középmezőnytől is: harmincötödik, illetve negyvenkettedik lett. Ónodi felemáskorlát gyakorlata után is hiába kiabálta a közönség, hogy "szép volt, Gabi!", az eredményjelzőn kijózanító, 8,162-es pontszám jelent meg, s az, hogy abban a pillanatban ez a tizenharmadik helyre elegendő, a záráskor pedig már csak a harmincegyedikre. Ónodi talajon (8,625) a huszonnegyedik helyen kötött ki, Szarka ugrásban (8,681) huszonhetedik, gerendán (7,200) negyvenharmadik lett.

De a végére maradt jó hírünk is, ráadásul mindjárt kettő is: Kiss Renáta talajon a tizenötödik helyen "becsúszott" a középdöntőbe, felemáskorláton pedig diadalmasan bemasírozott. 9,275 pontos produkciója a kilencedik legjobb eredménynek bizonyult a mezőnyben. Így megvan a remény, hogy nemcsak a pénteki középdöntőben, hanem talán a szombati döntőben is viszontláthatjuk.

Debrecenhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=38651

A selejtezőben a legmagasabb pontszámot ugrásban az orosz Zigansina (9,387), korláton Horkina (9,737), gerendán és talajon a kínai Zang Nan (9,625; illetve 9,387) kapta. Érdekesség, hogy Horkina a gerendáról leesett, de 8,625-os pontszámával - a tizenötödik helyen - még épp bejutott a középdöntőbe.

Fábik Tibor