Vágólapra másolva!

Magyarország harmadszor házigazda

A tornasport eddigi 35 világbajnoksága közül kettőt rendeztek Magyarországon: 1934-ben és 1983-ban egyaránt Budapest volt a házigazda. A két eseményt azonban szinte nem is lehet egy lapon emílteni.

A 10. vb-t még szabadtéren rendezték, s az akkor bemutatkozó nők az összetett verseny keretében atlétikai számokban - 60 méteres síkfutás, távolugrás, gerelyhajítás - is vetélkedtek! A hölgyeknél az egyéni mellett még csapatban hirdettek végeredményt, mindkét számot a csehszlovákok nyerték, a magyarok előtt. Egyéniben Kalocsai Margit, csapatban a Balkányi Lenke, Gamaufné Tóth Judit, Kael Anna, Kalocsai Margit, Munkácsi Mária, Varga Jenőné hatos ezüstérmével megmentette a házigazda becsületét; mert bizony férfi versenyzőink nem értek el számottevő eredményt. Ez persze annak is betudható, hogy a két évvel korábbi, 1932-es Los Angeles-i olimpián két aranyat és két ezüstöt szerző Pelle István összetűzésbe keveredett a hazai szövetség vezetőivel, és artistának állt.

Vb-program keddtől hétfőig/sport/egyeni/20021118vbprogram.htmlHorkina, a belgorodi Vénusz/sport/egyeni/20021118horkina.html

1983-ban már Budapest Sportcsarnok fogadta a 22. tornász-vb mezőnyét, köztük azokat a világsztárokat, akik a 80-as években meghatározói voltak a sportágnak. Első helyen a szovjet színekben induló Bilozercsevet kell megemlíteni, aki győzött összetettben, lólengésben, nyújtón, valamint - holtversenyben a japán Gusikennel - gyűrűn is. A lólengésben szerzett aranyérme kétségkívül fájdalmas számunkra, hiszen éppen a szeren már háromszoros Európa-bajnok Guczoghy Györgyöt előzte meg, mindössze 0,050 ponttal.

"Ha azt mondom, világbajnok vagyok, vagy ha azt, hogy vb-2., akkor a kettő között óriási a különbség. Számomra azonban 1983-ban is szépen csillogott az ezüst, és most is szépen csillog. Abszolút reális eredmény született, amit már akkor is tudtam, bármennyire fájt. Bilozercsev azon a vb-n olyan gyakorlatot mutatott be, amivel egyértelműen átvette a stafétát, attól a perctől kezdve ő volt a lólengés királya. Igaz, a vb után még nekem is akadtak újításaim, s az 1984-es olimpián talán fel tudtam volna vele venni a harcot; de közbeszólt a bojkott, és Los Angelesben egyikünk sem lehetett ott." - emlékezett vissza Guczoghy György, aki a debreceni vb egyik díszvendége lesz.

Fábik Tibor