Vágólapra másolva!
Senki nem számított erre, mégis megtörtént: Andre Agassi kettőből kettő csoportmeccset bukott el a Mesterek Kupáján, így számára gyakorlatilag véget ért a viadal, nem juthat elődöntőbe. Az év végi világelsőséget is Lleyton Hewittnak adományozta, aki mellesleg visszavágott Marat Szafinnak a párizsi döntőben elszenvedett sima vereségért, a kiesők közé taszajtva az előzetesen esélyesként emlegetett orosz játékost is.
EPA
Agassi kénytelen gratulálni spanyol legyőzőjének, nem lesz világelső az év végén Fotó: EPA

Káprázatos mérkőzést vívott egymással a spanyol matador Juan Carlos Ferrero és a Las Vegas-i teniszfenomén, Andre Agassi, de ez a tény önmagában biztosan nem vigasztalja a tar fejű jenkit. Mert ugyan számtalan lenyűgöző labdamenetnek tapsolhattak az egyébként rendkívül lelkes s folyamatosan visítozó kínai nézők, végül Agassi került ki vesztesen a gigászi csatából. Mindent megpróbált, néha keménykedett, néha finom megoldásokkal kísérletezett, de úgy összességében nem igazán találta saját játékának ritmusát.

Ferrero ellenben csinálta azt, amit nagyon tud, az alapvonalról biztos kézzel ütött, tenyerese például egészen félelmetes fegyvernek bizonyult. Egy ideig úgy nézett ki, Agassi ezen a napon is betlizik, mint ahogy Novak ellen tette, de aztán egyre inkább belelendült az ütögetésbe. Persze Ferrero sem maradt rest, ő is ritmust váltott, az első játszma az övé is lett: pedig 5:5-nél előbb az amerikainak akadt két bréklabdája, egyiket sem használta azonban ki. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, az ellen profitált ebből, Ferrero a következő játékban semmire vette el Agassi adogatását, így besöpörte a szettet.

Alaposan felpaprikázta magát a történteken a hajdani Paradicsommadár, rögvest ki is vágott egy 4:0-s rohamot. Mindent egy lapra feltéve rohamozott ekkor, záporoztak a nyerő ütések Ferrero térfelére, aki angyali nyugalommal viselte a fejleményeket. A folytatásban csak arra koncentrált, hogy többször már ne veszítse el szerváját, sikerrel is járt, így ő kezdhetett adogatni a döntő szettben.

Végtelenül izgalmasra sikeredett az "utolsó felvonás", mindkét játékos úgy vigyázott az adogatására, mint a szeme fényére. Nem is akadt brék egy darab sem, bár Agassi 4:4-nél eldönthette volna a találkozó sorsát. Két lehetőséget is veszni hagyott a spanyol szervájánál, a következő játékban meg már ő volt bajban. Egy kettős hibával mérkőzéslabdához juttatta Ferrerót, amit ekkor még hárított. A rövidítésben, ahová végül is torkollott a játszma, még hárommal kellett tennie ugyanezt, a hispán ugyanis 6-3-as előnyt kaparászott össze magának. Egy ostoba hiba után azonban újabb meccslabdához jutott a Roland Garros fináléját elbukó "Szúnyog", igaz, ekkor Agassi adogathatott. Tőle szokatlan módon nem tudta kezelni a helyzetet, s egy újabb kettős hibával elbukta a tie-breaket. Ezzel a bakival elbúcsúzhatott az elődöntős szerepléstől, no meg attól is, hogy világelsőként zárja az évet.

Teniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016Kurnyikova a csernobili gyermekekért teniszezik/sport/egyeni/tenisz/20021114kurnyikova.htmlSrichaphan csak a piros lapban bízhat/sport/egyeni/tenisz/20021114srichaphan.htmlBecker leszámolna a csendes teniszmeccsekkel/sport/egyeni/tenisz/20021114becker.html

Szinte tapintható volt a csalódottság, mikor Agassi belépett az interjúszobába, sütött róla, hogy nagyon bántja a kínos kudarc. "Képtelenség szavakkal kifejezni, mit érzek most - préselte ki magából a szavakat. - Fogalmam sincs, hogy magyarázzam meg ezt a produktumot, elképzelni nem tudom, mi történhetett velem. Jövőre majd persze megpróbálok megfelelni az elvárásoknak, de ezt most meg kell emésztenem valahogy."

Ferrero sikerével bizonyossá vált az is, hogy a nap első találkozóján Jiri Novakot legyűrő Roger Federer másodikként bejutott a legjobb négy közé, s amilyen játékkal előrukkolt, az sem elképzelhetetlen, hogy megnyeri a vb-t. Az első játszmában például valósággal legázolta az Agassi-verő cseh legényt, egyetlen játékot sem engedélyezett számára. Később ugyan kiengedett kissé, Novaknak ez elég is volt ahhoz, hogy behúzza a második szettet, de így sem forgott veszélyben sikere. A harmadikat újfent egészen simán, 6:2-re hozta, így Agassi elleni találkozójának a presztízsen kívül nem sok tétje lesz. Főleg, ha olyan kiváló röptejátékot mutat be, mint Novak ellen (a hálónál talán ha két pontot veszített), legnagyobb drukkerei szerint az isten sem menti meg egy Grand Slam-győzelemtől, ha a jövőben is így teljesít. "Piszok messze vagyok még attól, hogy én legyek a végső győztes, de ha így folytatom tovább, bármi megtörténhet" - mondta utóbb Federer.

Az 1981 februárjában született Hewitt tavaly a legfiatalabb lett, aki az évet világelsőként tudta zárni, természetesen az, hogy ismételni tudott, szintén történelmi tett. Ennek ellenére nem biztos, hogy tagja lesz a legjobb négy mezőnyének, mert ugyan utolsó meccsén három játszmában lerendezte Marat Szafint, de amennyiben Costa pénteken elintézni a már továbbjutott Moyát, a két spanyol megy tovább. Persze megígérték, hogy sportszerűen fognak küzdeni, nem golyóznak ki senkit, de erre azért senki ne vegyen mérget. "Veretlenül akarom zárni a csoportküzdelmeket, ezért szó sem lehet arról, hogy kiengednék Albert ellen. Az is biztos, hogy nehéz dolgom lesz, Albert nagyon sokat fejlődött az elmúlt években, már gyors pályákon is roppant veszélyes ellenfélnek számít" - mondta a Vörös csoport éllovasa, akinek a hibátlan mérleg megőrzése mellett valószínűleg a győzelemért járó 120 ezer dollár is megfelelő ösztönző lesz.

Szafin, akit sokan a vb egyik nagy esélyesének tartottak, győzelem nélkül utazhat haza. Pedig miután Hewitt megnyerte ellene az első játszmát, s imigyen eldőlt, hogy számára Sanghajban már nem terem babér, egész döbbenetes dolgokat mutatott be, felszabadultan kezdett játszani. Mondjuk így sem tudott nyerni, de legalább becsülettel befejezte a meccset, nem alázták meg.

Mesterek Kupája, Sanghaj (3,7 millió dollár, fedett, kemény pálya)

Arany csoport, 2. forduló:
Federer (svájci) - Novak (cseh) 6:0, 4:6, 6:2
Ferrero (spanyol) - Agassi (amerikai) 7:5, 2:6, 7:6

A csoport állása (zárójelben: megnyert/elveszített játszmák):
1. Federer 2 győzelem
2. Novak 1 (3-2)
3. Ferrero 1 (2-3)
4. Agassi 0

Vörös csoport, 3. forduló:
Hewitt (ausztrál) - Szafin (orosz) 6:4, 2:6, 6:4

A csoport állása:
1. Moya (spanyol) 2 győzelem (4-0)
2. Hewitt 2 (4-4)
3. Costa (spanyol) 1
4. Szafin 0

A pénteki program:
Moya - Costa
Ferrero - Novak
Agassi - Federer