Vágólapra másolva!
A Magyar Sakkszövetségben régen várt ünneplés keretében találkozott a bledi sakkolimpián ezüstérmes férficsapatunk és ötödik helyezett női válogatottunk a sajtó képviselőivel. A sajtótájékoztatón megjelent Jánosi György, gyermek-, ifjúsági és sportminiszter, aki a nagyszerű teljesítményhez gratulálva a sakksport támogatására tett ígéretet. Kállai Gábor, a Magyar Sakkszövetség szakmai igazgatója, az ezüstérmes férficsapat kapitánya értékelte az elért nagy sikert, s külön kiemelte a nagyszerű csapatszellemet, amely a kritikus pillanatokban minden akadályt legyőzött.

A Magyar Sakkszövetség versenytermében még sohasem voltunk ilyen sokan. A bledi olimpikonok, ezüstérmes férficsapatunk és az ötödik helyezett női válogatottunk tagjai találkoztak a sajtó képviselőivel. Az olimpiát megelőző összejövetel az óvatos optimizmust sugározta, szerda délután ünnepeltünk. Az olimpia bajnok orosz együttest is legyőző válogatottat, a nagy hajrával az ötödik helyre száguldó női együttest. Kállai Gábor csapatkapitány rövid értékelésében felsőfokon dicsérte a férfi válogatottat, az elvárást matematikailag is túlteljesítő csapatát. Egy pillanatra sem volt vita, nem volt színelosztási gond, mindig a legerősebb csapat tudott asztalhoz ülni. Kállai nagymesternek remek megérzései voltak, jól sakkozott nagymestereivel. A három szupernagymester, Lékó Péter, Polgár Judit és Almási Zoltán mellé mindig talált megfelelő negyedik embert.

A "kötelező" győzelmek után kicsit döcögött a gépezet, ekkor Polgár Judit vitte hátán a csapatát, Ács Péter olimpiai újoncként sikeresen debütált. A holtpont a hatodik forduló volt, a csehektől elszenvedett vereség. A sajtótájékoztatón többször is elhangzott, hogy a 14 fordulós svájci rendszerű olimpián játszott 56 partiból mindössze egyetlen partit vesztett a csapat. A körkérdés során Gyimesi Zoltán derültség közepette jelentette be, hogy a "bűnös" ő volt, de senki ne felejtse el, hogy az olimpián a magyar válogatott első és utolsó győzelmét is ő szerezte. Lékó Péter természetesen a világranglista-vezető, Garri Kaszparov elleni játszmájáról beszélt, ahol a "királyt" erőszakos nyerési kísérleteiért megbüntethette volna, de az időzavar közbeszólt. "A csapattársak látták a nyerő lépést, az idő szorításában én nem, nagyon fontos volt az oroszok elleni győzelem, még nagyobb tartást adott az együttesnek" - mondta válogatottunk éltáblása, aki olimpia előtt is idegenkedett a gyorsított tempótól, de egyre jobb formába lendült.

Polgár Judit a második táblán tábladíjas lett, tizenkét játszmából gyűjtött 8,5 pontja érthetően kivívta társai és a riválisok elismerését. A női világranglista-vezető az azerbajdzsáni Mamegyarov elleni partijára volt joggal büszke. Nagyszerűen előkészített megnyitási változat a sakktábla mellett még párosult Judit világhíres taktikai érzékével, huszonhárom lépéses villámgyőzelmet aratott. Almási Zoltán mindössze egyszer kapott pihenőnapot, a hajrában elsősorban sötéttel kellett helytállnia, de feladatát tökéletesen teljesítette. Ruck Róbert négyszer kapott játéklehetőséget, az orosz Szvidler elleni győzelme sakktörténelmi jelentőségű volt. Ács Péter rövid értékelésében ecsetelte a legnehezebb pillanatokat, amikor a szlovén meccsen csak nagy küzdőszelemmel, hittel, no és az ellenfél hathatós segítségével tudott fordítani.

A bravúros hajrával ötödik helyen végzett női válogatottunk láthatóan jól viselte, hogy a férficsapat "árnyékában" kellett maradnia. Vajda Szidónia a kínai világbajnoknő elleni játszmájáról beszélt, ahol óriási győzelmi esélyt szalasztott el, Dembo Jelena egyelőre még angolul dicsérte a társakat, az izgalmas utolsó fordulót, ahol Moldávia legyőzésével a tizenharmadik helyről az ötödik helyre száguldott előre a négyesünk. Bajnoknőnk, Lakos Nikoletta nagy csatában nyert, Gara Anita tartalékként is főszerephez jutott. A női olimpián a páratlan táblaszám miatt jóval nehezebb az optimális csapatot összeállítani, gyakran borul a színelosztás.

E sorok írója "kiváltságos" helyzetben, élőben nézhette végig a sakkolimpiát. A női olimpia főbírójaként természetesen elsősorban a versenyre kellett koncentrálnom, de régi kellemes tapasztalat, hogy ilyen viadalokon alig adódik konfliktus. Ezeket nagyon könnyen tudtam kezelni, a legtöbb baj a meglehetősen ideges kapitányokkal volt, akik időnként egymás között hangosan kommentálták az eseményeket. A nagyszerűen szervezett, rekord létszámmal megrendezett sakkolimpia egyetlen komoly hiányossága a szépszámú nézőközönség nem kellő tájékoztatása volt. Ezért kevésbé vettük komolyan a szigorú előírásokat, s játszmáikat befejezett versenyzőket nem próbáltuk a "küzdőtér" elhagyására kényszeríteni.

A váratlan fordulatokban, meglepetésekben bővelkedő sakkolimpia végeredményét vizsgáljuk meg a számok tükrében. Meglepő, hogy az orosz és a magyar csapatnak mindössze négy közös ellenfele volt, ez az adat is tükrözi, hogy mennyire "hullámzott" a mezőny. Az orosz válogatott végső győzelmében oroszlánrésze volt Garri Kaszparovnak. Kimagasló egyéni teljesítménye mellett gondja volt a társakra, nem igazán volt elnéző senkivel szemben sem.

Az olimpia bajnok orosz együttesben Kaszparov 7,5, Griscsuk 7/11, Haliifman 7/9, Morozevics 7/1, Szvidler 6/9 Rublevszkij 4/7 pontot ért el, a 38,5 ponttal egy pont előnnyel végeztek az élen. Tíz csapatgyőzelem mellett három meccsük lett döntetlen, s egyszer kaptak ki, nagymestereik összesen négy partit vesztettek. A magyar csapatban Lékó Péter 6/11, Polgár Judit 8,5/12, Almási Zoltán 9/13, Gyimesi Zoltán 4,5/7, Ruck Róbert 2,5/4, Ács Péter 7/9, összesen 37,5 pont.

Az örmény válogatott a verseny közepén nagy hullámvölgybe került, s csak bravúrral tudott dobogóra kerülni. Kapitányuk, Arshak Petroszjan nemcsak saját bronzérmüknek örülhetett, hanem veje, Lékó Péter és a magyar csapat ezüstérmének is. Akopjan 8/11, Lputjan 7,5/11, Aszrian 7,5/12, Szargiszian 5,5/10, Minaszian 3/6, Anasztazian 3,5/6 pont. Az örmény csapatra láthatóan ráfér egy kis frissítés, 35 ponttal lettek harmadikok.

A grúz együttes hiába kezdte az utolsó fordulót a harmadik helyen, az örményektől elszenvedett 3-1-es vereséggel leszorultak a dobogóról. Azmaiparasvili 7/11, Sturua 6/11, Mcsedlisvili 6,5/10, Zsobava 3,5/8, Izoria 4,5/8, Gagunasvili 6,5/8, egy ponttal szorultak le a dobogóról. Két helyet javítottak isztambuli szereplésükhöz képest a kínaiak, tartalékjaik azonban csődöt mondtak. Ye Jiangchuan 8/12, Hszu Jun 7/13, Zsang Zsong 9/13, Bu 6,5/10, Ni Hua 2/6, Zsang Penszjan 1/2 pont, a holtversenyben végzett együttesek között a legjobb volt a Bucholz-pontszámuk.

A tavalyi Leoni Európa-bajnokságon aranyérmet szerzett holland válogatott számára bizonyára egy kis csalódás az ötödik helyezés, de menet közben álltak ők jóval rosszabbul is. Van Wely 6/11, Szokolov 8/12, Tiviakov 8/13, Van den Doel 5/9, Nijboer 6/10, Ernst 0,5/1. A legjobb egyéni eredményt az egykori boszniai nagymester, Szokolov érte el.

Az angoloknál az éltáblákon nem volt baj, Adams és Short egyaránt 8,5 pontot ért el tizenhárom partiból. Az öreg harcos, Speelman is helytállt, 5,5/9, McShane 6,5/11, de a tartalékok gyengélkedtek, Conquest 3/6, Emms 1,5/4. A vártnál jóval gyengébbek közül első helyen kell kiemelni az ukrán válogatottat. A FIDE világbajnoka, Ruszlan Ponomarjov a hajrában két fontos partit is vesztett, egyéni eredménye tizenegy partiból hat pont. Ivancsuk pihenőnap nélkül játszotta végig az olimpiát, tizennégy játszmából kilenc pontot szerzett. Baklan 5/9, Ejngorn 4,5/9, Neverov 1/4, míg Mojszenko kilenc partiból hét pontot ért el, a végelszámoláskor ez csak 32,5 pontot jelentett.

Sokan vártak érmet az izraeli válogatottól, de legjobbjuk, Gelfand hat fordulón keresztül nem játszott. A hátralevő nyolc játszmából öt pontot gyűjtött. Szmirin gyengélkedett, 5,5/11, Szutovszkij négy partit is elbukott, 8/13, Avruk 4,5/9, Pszahisz 4/7, Huzman 6/8, összesen 33 pont.

A női olimpiai bajnok kínai válogatottban a világbajnoknő, Zsu Csen három játszmát is vesztett, tizenkét partiból hét pontot szerzett. A kétszeres világkupa-győztes, Hszua Juhua tizenegy játszmából 7,5 pontot ért el. Wang Pin csak epizódszerephez jutott, négy pont hét mérkőzésből, míg az "aranykovács" Zsao Hszu volt, tizenkét játszmából tizenegy ponttal, fél ponttal nyertek. Az ezüstérmes orosz csapatban az éltáblán Kovalevszkaja csak egy partit tudott nyerni, de négyet vesztett, nyolc partiból három pont az igen szerény eredménye. Matvejeva sem tudta megőrizni veretlenségét, tizenegy játszmából nyolc pontot szerzett. Kosztenjuk tizenegyszer szerepelt, hét pontot gyűjtött. Remekelt Koszinceva, tizenkétszer játszott, s csak két remit engedélyezett ellenfeleinek.

Sakkhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=29086

Bravúros hajrával szerzett bronzérmet a lengyel együttes. A fölényesen vezető grúzokat a 11. fordulóban 2,5-0,5-re legyőzték. Radziewicz 8/13, Dworakowska 8/12, Socko 10,5/13, Kadziolka 1,5/4. A bledi olimpia legnagyobb vesztese a korábban sikert sikerre halmozó grúz csapat volt. Tíz fordulóig minden rendben volt, a harminc játszmából huszonnégy pontot szereztek, majd a záró négy napon a tizenkét partiból 3,5 pontot. Csiburdanidze 8/11, Joszeliani 7/11, Kurcidze 5,5/10 és Arahamija 7/10 pont.

Verőci Zsuzsa