Vágólapra másolva!
Kedden három mérkőzéssel megkezdődött a 3,7 millió dollár összdíjazású Mesterek Kupája a kínai Sanghajban. Az első találkozón némi meglepetésre Carlos Moya jobbnak bizonyult Marat Szafinnál, majd a világelső Lleyton Hewitt a vártnál nehezebben verte Albert Costát, végül a papírformának megfelelően Roger Federer legyőzte Juan Carlos Ferrerót. Változik a női vb lebonyolítása, visszavonult Arantxa Sanchez-Vicario.

A szakemberek előzetes esélylatolgatásaik során mind úgy okoskodtak, hogy a Mesterek Kupája végső győzelmére tán az orosz Marat Szafin a legesélyesebb, de ott lehet a tűz közelében a világelső Hewitt, valamint az "örökifjú" Andre Agassi is. A nyolcas mezőnybe bejutott három spanyollal tulajdonképpen senki sem számolt, erre fel egyikük mindjárt meglepetést okozott. Persze tudjuk, hogy Carlos Moya pályafutása során játszott már vb-döntőt (nem is akármilyet, '98-ban honfitársával, Corretjával meccseltek egy nagyot), de arra azért kevesen számítottak, hogy átgázol Marat Szafinon az évadzáró viadal nyitómeccsén.

Ha ilyen radikális események azért nem is történtek, a hispán játszi könnyedséggel intézte el a mentálisan és fizikailag is fáradt teniszező benyomását keltő oroszt, aki különben már a Davis-kupa döntőjére készülget. Legalábbis így nyilatkozott a 6:4, 7:5-ös Moya-győzelemmel végződött mérkőzés után.

Teniszhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=31016Hewitt és Szafin egy csoportba került/sport/egyeni/tenisz/20021106hewitt.html

"Hosszú volt ez az idei szezon, elfáradtam, na - motyogta Szafin az interjúszobában. - Kemény meccsek egész során vagyok túl, talán ezért sem ment a játék ma. Moya is jobb volt nálam, megérdemelten nyert. Ilyen az élet, nem fogok a kardomba dőlni a mostani kudarc miatt, főleg, hogy fontos feladatok várnak még rám a Davis-kupában." A spanyol persze szebb színben látta a világot, imigyen vélekedett: "Tulajdonképpen nem csináltam semmi különöset, csak visszaterelgettem Marat szerváit a térfelére. Így folyamatosan nagy nyomás alatt tudtam tartani, szerintem ez volt ma a döntő."

A Vörös csoport két másik tagja foglalta el a pályát Szafinék után, Hewitt Costával mérte össze erejét. A világelső a találkozó előtt amúgy még beszólt egyet az ATP illetékeseinek, továbbra sem tudott ugyanis napirendre térni afelett, hogy Cincinnattiben nyert pénzdíjának felét elkobozták tőle egy elmulasztott sajtótájékoztató miatt. Most megismételte ugyanazt, amit akkor mondott, mégpedig hogy neki aztán nem fog holmi szervezet dirigálni, annyi versenyen és akkor indul, amennyin és amikor csak akar. Szavait nem kommentálták az illetékesek.

Az ausztrál némiképp tehát paprikás hangulatban készülődött a Costa elleni derbire, az első játszmában úgy nézett ki, a spanyolon tölti ki az ATP iránt érzett dühét. Játszadozott ellenfelével, mint macska az egérrel, Costa hozzá sem tudott szagolni a történésekhez. Úgy játszott, ahogy azt előzetesen várták tőle (rosszul), sokak szerint amúgy is kakukktojás ebben a mezőnyben, hiszen egyetlen árva meccsecskét sem tudott nyerni a fedett pályás szezonban.

Sampras közel a befejezéshez/sport/egyeni/tenisz/20021108sampras.html

Most sem, de azért a második szettben ráhozta a frászt a kiengedő ausztrál híveire: 6:4-re megnyerte a felvonást, de úgy, hogy már 4:1-re is vezetett. A világelső 4:4-ig még visszatornázta magát, feleslegesen fáradozott azonban, Costa ugyanis eztán hozta adogatását, míg ő maga (tőle amúgy szokatlanul) egy kettős hibával elveszítette sajátját, így döntő játszma következhetett. Itt hamar visszaállt a világ rendje, Hewitt rögtön az elején lebrékelte Costát, előnyére pedig gondosan ügyelt az összecsapás végéig, sőt, a végén még egy adogatáselnyeréssel fejelte meg, így végül 6:3-ra nyerte a harmadik szettet.

"Keményen meg kellett küzdenem ma a sikerért, be kell vallanom, könnyebb találkozóra számítottam - vallott Hewitt. - Az ilyen nagy tornák elején rendre idegesek a játékosok, a feszültséget én ma jobban bírtam, mint Albert, ennyi volt a különbség kettőnk között."

A nap utolsó találkozóján papírforma-eredmény született, a Wimbledonban korábban már Pete Samprast is eltángáló Roger Federer sima kettőben gyűrte le az idei Roland Garros fináléját éppen Costa ellen elbukó Juan Carlos Ferrerót.

Mesterek Kupája, Sanghaj (3,7 millió dollár, fedett, kemény pálya)

Vörös csoport, 1. forduló:
Moya (spanyol) - Szafin (orosz) 6:4, 7:5
Hewitt (ausztrál) - Costa (spanyol) 6:2, 4:6, 6:3

Arany csoport, 1. forduló:
Federer (svájci) - Ferrero (spanyol) 6:3, 6:4

A szerdai program:
Szafin - Costa
Agassi (amerikai) - Novak (cseh) (Arany csoport)
Hewitt - Moya