Vágólapra másolva!
A november 19-26. között Varsóban rendezendő súlyemelő-világbajnokságon súlycsoportonként 6-8 versenyzőn végeznek doppingvizsgálatot - jelentette be Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöke a szervezet budapesti sajtótájékoztatóján.

Aján Tamás elmondta, hogy a doppingellenes küzdelem jegyében az IWF idén 800 vizsgálatot végzett el, ezek együttesen 220 ezer dollárba kerültek, ami a szövetség éves költségvetésének 25 százaléka. A világszervezet elnöke közölte, hogy a súlyemelés azon sportágak közé tartozik, amelyet egyáltalán nem fenyegeti a veszély, hogy kikerülne az olimpiai programból, s az sem merült fel, hogy az ötkarikás játékokon csökkentenék a súlycsoportok vagy a versenyzők számát. A 2004-es athéni olimpián 260 súlyemelő vehet rész: 170 férfi és 90 nő. A kvalifikációs versenyek 2003-ban kezdődnek, a sorban az első a vancouveri világbajnokság lesz.

A jövő héten rendezendő varsói vb mezőnye a november 18-i technikai értekezleten lesz végleges, eddig 58 ország 371 versenyzőjét nevezték. A legnevesebb induló a görög Kakiaszvilisz lesz, aki 1992-ben a 90, 1996 a 99, 2000-ben pedig a 94 kg-os súlycsoportban lett olimpiai bajnok. Most a 105 kg-ban indul, mert merész terve, hogy 2004-ben a negyedik olimpiai aranyát egy negyedik súlycsoportban szerezze meg. Az induló között természetesen további olimpiai bajnokok is lesznek, így a férfiaknál a bolgár Boevszki, az orosz Csemerkin és Petrov, az iráni Rezazadeh és Tavakoli, a nőknél a mexikói Nott, valamint az egyesült államokbeli Nott.

A hírek szerint Ronny Weller, a németek 33 éves klasszis súlyemelője combsérülés miatt nem indulhat a vb-n. A négyszeres olimpiai érmes idén megnyerte az Eb-n a +105 kg-osok küzdelmét, és a Világkupa-sorozatba tartozó kazincbarcikai Magyar Nagydíjon sem talált legyőzőre. Weller ötkarikás játékokon négyszer állhatott fel a dobogóra: 1992-ben Barcelonában arany-, 1996-ban Atlantában és 2000-ben Sydneyben ezüst-, 1988-ban Szöulban bronzérmet nyert. Ha két év múlva Athénban is az első három között végezne, akkor bekerül a Rekordok Könyvébe, mivel az olimpiák történetében még egy súlyemelő sem gyűjtött öt medált.

Ami a vb-re utazó magyar versenyzőket illeti, a csuklóműtéte miatt a vb-t kihagyó háromszoros világbajnok Likerecz Gyöngyi távollétében is a nőktől, elsősorban Krutzler Esztertől, Varga Viktóriától és Ráki Henriettától várható a legjobb szereplés, ami dobogós vagy dobogó közeli helyezést jelent. A férfiaknál Tancsics László a legjobb hat közé kerülhet.

A magyar csapat
férfiak: Tancsics László (56 kg), Ehrlich György (85 kg), Diószegi Sándor (94 kg), Gyurkovics Ferenc (105), Likerecz Attila (+105)
nők: Ráki Henrietta (58 kg), Krutzler Eszter (69), Dankó Ilona, Laczi Katalin (mindkettő 75), Varga Viktória (+75).

Fábik Tibor