Vágólapra másolva!
Az augusztusi müncheni Európa-bajnokságon versenyzőink két aranyérmet nyertek (Annus Adrián kalapácsvetésben, Fazekas Róbert diszkoszvetésben), a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) vasárnapi közgyűlésén azonban mégsem az esztendő örömteli történései szolgáltatják majd a témát. A sikerek helyett az lesz majd a középpontban, hogy a szövetségnek se pénze, se elnöke nincsen.

S egyelőre csak az utóbbira van kilátás: a szeptember 11-én lemondott Héder Barna helyére az 1968-as olimpia kalapácsvető-bajnoka, az évszázad legjobb magyar atlétájának választott Zsivótzky Gyula (65) és Rábold Gusztáv (58), a budapesti szövetség elnöke, a saját tulajdonú RG Bőrdíszmű Kft. ügyvező igazgatója pályázik. Előbbi mellett a "neve", utóbbi mellett az üzleti életben való jártassága szólhat. Rábold, aki válogatott középtávfutó volt, az elmúlt években közel kétmillió forinttal anyagilag is támogatta a MASZ-t.

Ha a MASZ jelenlegi pénzügyi problémáinak gyökeréig akarunk visszamenni, nem kell nagy utat bejárnunk. Elég támaszkodnunk a MASZ Ellenőrző Testület elnökének, dr. Győző Gábor beszámolójára, amely a május 25-ei közgyűlésen hangzott el. Nevezetesen arra a megállapításra, miszerint a MASZ 2001-ben a tartalékaiból 137,488 millió forintot költött el, holott egy 2000-es határozat értelmében legfeljebb 40 millió forint felhasználására lett volna lehetősége. A MASZ bevétele 2001-ben 431,148, kiadása 568,636 millió forint volt, e két számadat adja ki a közel 140 milliós mínuszt.

"Mindaz a pénz, ami a gazdálkodásban hiányként jelentkezett, a korábbi évekhez hasonlóan - 1999-ben a tervezett 21 millióhoz képest 49 millió volt a szövetség vesztesége - a magyar atlétikát szolgálta, csak felgyorsította a tartalék fogyását" - fogalmazott Héder az említett májusi közgyűlésen, amely után még maradt az elnöki poszton, de már nem sokáig. Szeptember 11-én közölte, hogy a munkáját nem tudja összeegyeztetni más irányú elfoglaltságaival, és lemondott. Másfél évig állt a MASZ élén.

A Hungaroring Sport Rt. ügyvezető igazgatói posztját is betöltő, de a nagyközönség számára mégis inkább televíziós személyiségként ismert Héder már májusban a támadások kereszttüzébe került, s a fő "vádpont" ellene a lehetőségeken felüli költekezés volt. Különösen az szúrta, és szúrja ma is sokak szemét, hogy a MASZ-iroda új helyre költözött, ahol az addigi havi 300 ezer forintos bérleti díj helyett kétmilliót kell fizetni. S mindezt az elnök az elnökséggel állítólag csak a szerződés megkötése után közölte, kérve a hozzájárulást. Az új iroda méreteire jellemző, hogy a helyiségben a hagyományos atlétabált is meg lehetne rendezni.

Azt is Héder szemére vetik, hogy az 1999-es edmontoni vb-re, azaz Kanadába túlságosan sokan utaztak a MASZ költségén. Mindez persze csak két csepp a tengerben, de vasárnap talán arra is fény derül, hogy a további milliók hova és mi módon folytak el. Ami semmiképpen sem csupán a volt elnök, hanem az egész elnökség felelőssége is.

Fábik Tibor