Vágólapra másolva!
A bledi sakkolimpián remek győzelemmel rajtoló férfi válogatottunk elégedett lehet második fordulóbeli párosításával, az első asztalon Vietnám ellen mérkőzik. A gyengébben kezdő női csapatunk két világos táblával Norvégiával csatázik majd. Korántsem kaptak könnyű ellenfeleket riválisaink, az első számú favorit orosz csapat a 21. asztalon Fehéroroszországgal, Ukrajna Üzbegisztánnal játszik.

Sok nehézséggel kellett megküzdeni a 35. sakkolimpia első fordulójában. A szervezés döcögött, az információk késtek, de maguk a sakkozók is igen fegyelmezetlenek voltak. A bledi Jégcsarnok egy óriási zsibongó méhkasra hasonlított, a legizgalmasabb játszmákat nagy tömegek vették körül, alig hagyva levegőt a játékosoknak. Az esti stábülésen sok mindenről szó esett, s reménykedhetünk, hogy a második fordulót már nyugodtabb légkörben játszhatják a főszereplők. Jogos kritika érte a FIDE Commerce csapatát, amely képtelen volt élőben közvetíteni a partikat, de még az eredmények közlésében is késlekedtek.

Szerencsére a nehéz körülmények ellenére is remek győzelemmel rajtolt férfi csapatunk. A Venezuela ellen kivívott 4-0-s siker önbizalmat adhat, ráadásul Ács Péter újoncként nyeréssel mutatkozott be. Az orosz és az ukrán válogatott váratlanul elhullajtott fél-fél pontot, s korántsem kaptak könnyű ellenfeleket a második fordulóban. Az első híradás pontatlan volt, 41 csapat kezdett maximális győzelemmel. Az első tíz helyre rangsorolt együttesek közül a magyar válogatott mellett csak az amerikai négyes.

A második fordulóban az élcsoportban a párosítás:

Vietnám (40) - Magyarország (2)
Fülöp-szigetek (42) - Amerikai Egyesült Államok (10)
Franciaország (11) - Skócia (45)
Olaszország (47) - Lengyelország (12)
Portugália (48) - Románia (14)
Grúzia (15) - Írország (49)
Bangladesh (50) - Kuba (18)
...
Oroszország (1) - Fehéroroszország (21)
Ukrajna (3) - Üzbegisztán (23)
Litvánia (31) - Anglia (6)
Örményország (9) - Izland (43)

Női válogatottunk az első fordulóbeli kisiklást követően a meglepetésre a hollandok ellen 1,5-1,5-re végző norvégokkal mérkőzik meg.

A második fordulóban az élcsoportban a párosítás:

Kína (1) - Fehéroroszország (27)
Oroszország (3) - Horvátország (31)
Argentina (34) - Románia (6)
Jugoszlávia (7) - Észtország (35)
Ausztrália (38) - Németország (10)
Amerikai Egyesült Államok (11) - Venezuela (39)
Fülöp-szigetek (40) - Örményország (16)
...
Dánia (45) - Grúzia (2)
...
Magyarország (13) - Norvégia (60)

Verőci Zsuzsa